Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

İlaç gibi yiyecek "natto" fermented soybeans

İlaç gibi yiyecek "natto" fermented soybeans
 

natto


Bu taraflara yolu düşenler ya da yurtta Çin ve Japon yemeklerini yeme olanağı bulanlar bizim mutfağımızdan farklı olduğunu söyleyeceklerdir. İlk defa tadına bakanlar da bir çekinme olduğu da bir gerçek.

Kızım doğduktan sonra ana çocuk sağlığı merkezine olağan ziyaretlerinden birinde, kızım beş altı aylıktı, ana sütüne ek besin verilmesi gerektiği de vurguladılar ve bu konuda diğer annelerle birlikte yemek hazırlama kursuna katılmamı önerdiler. Kursta evde yediğimiz yemeklerin bebekler için nasıl hazırlanacağını gösterdiler ve o güne kadar duymadığım bir malzeme de listede yer alıyordu. "NATTO ". Eşime sordum. O bu yörede az yenilen bir yiyecek olduğunu ama markette satıldığını söyledi. Soya fasulyesinin küçük taneli olan türünün bir tür mayalanma işleminden geçirildiğini ve haşlanmış pirinçle yenildiği de ekledi... Ben yemek istediğimi söyleyince güldü ve denememi önerdi.

Bir gün markete gittiğimizde aldık. Eve geldik, yemek masasında paketin kapağını açmamla "BU NE BİÇİM KOKUYOR. " deyip çöpe atmam bir oldu. Herkes gülüyordu. Eşimin ailesi de pek sevmedikleri için almıyorlarmış.

Günlerdir çorap içinde kalmış ayak kokusu gibi olan o yiyecek uzun süre mutfağımıza girmedi. Ama Japoncamın ilerlemesi ve etrafımdaki bazı kişilerin önerisi ile tekrar denemek istedim. Okuduklarıma ve duyduklarıma göre PYRAZİNE denilen bakteri o kötü kokunun oluşmasını sağlıyormuş ama sağlığa çok yararlı imiş. Felç geçiren bir tanıdığım hemen her yemekte bir küçük paketi yiyordu.

Damarda kanın pıhtılaşmasını önlüyormuş. Kolesterolü yüksek olanlara da öneriliyor. K Vitamini bakımından zengin olan bu yiyeceğin bir porsiyonu, kırk gram, kalorisi de düşük. Antıbiyotik özelliği de olduğu için İkinci Dünya Savaşı sırasında dizanterinin tedavisinde de kullanılmış okuduğuma göre.

Bu özelliklerine bakılınca pahalı olduğu düşünülebilir. AKSİNE ÇOK UCUZ. Sayın NEW YORKER'ın en sonunda "Japonya da ucuz bir yiyecek varmış ! " dediğin duyar gibiyim. Üç küçük paket birlikte bir dolar civarında.

Şimdilerde kokusu az halde üretilir oldu. Soya sosu ve ince kıyılmış taze soğan ya da rendelenmiş Japon turpu ile tenince kokusunu hissetmiyoruz bile. Özel tencerede haşlamış sıcalk bir tas pirincin üstüne ekleyip yenilince tadı çok güzel. Buzdolabımızdan ve dolayısıyla soframızdan hiç eksik olmaz. Yurttan konuklar gelince çeniniyorum ikram etmeye. Ama deneyenler sevdi.

Bazen özellikle öğle yemeğinde tek başıma olduğumda yediğim bir yiyecek. Hazırlaması zaman almıyor hem ucuz hem de besleyici. Beyaz piriç pilavı üzerinde sosları ile insanın iştahını artırıyor. Biraz önce de ailecek yedik...
 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..