Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

İlaç kullanmadan tüp bebek başarısı mümkün mü?

İlaç kullanmadan tüp bebek başarısı mümkün mü?
 

Tüp bebek tedavisi


Doğal şartlar altında bebek sahibi olamayan birçok hastanın başvurduğu bir yöntemdirtüp bebek. Tüp bebek yardımı ile doğal koşullarda bebek sahibi olamayan en az 3 milyon çiftin bebek sahibi olması sağlamıştır. 3 milyon ailenin yaklaşık olarak 1,5 milyonu ise mikroenjeksiyon yardımı kullanmıştır. Tedavinin başarı sürecini etkileyen elbette ki birçok olay mevcuttur.

Tüp bebek sahibi olma açısından avantajlı kişiler;

35 yaş altında bulunan bayanlar tüp bebeğe sahip olabilme açısından daha avantajlıdır.
İdeal kiloya sahip bayanlarda tüp bebek annesi olabilme açısından daha avantajlıdır.
Sigara ve aynı zamanda düşüğe sebebiyet verebildiğinden sigara ve alkol tüketmeyen ya da tedaviden en az 3 ay evvel kişiler tüketimini durdurduğunda yine avantajlı bir konuma geçecektir.
Stres de tüp bebek sahibi olmayı ya da olmamayı etkiler. Kişiler eğer stres altında ise süreç oldukça zorlaşacaktır. Bu nedenle bir uzman desteği alan kişiler diğerlerine göre yani uzman desteği almayan ve süreci büyük bir stres içinde geçirenlere oranla daha avantajlı bir hal alacaktır.
Tüp bebek açısından avantaj sahibi olmayan kişiler kimdir sorusunun cevabı ise oldukça açıktır. Yukarıda saydığımız özellikleri taşımayan kimselerin tüp bebek sahibi olması oldukça zordur. Bu nedenle tedavi öncesinde çiftlerin her anlamda bu duruma kendilerini hazır hissetmesi gerekmektedir.

Tüp bebek sahibi olmak isteyen hastaların birçoğu şu soruyu sormaktadır ilaç kullanmadan tüp bebek sahibi olmak mümkün müdür?

Evet, ilaç kullanmadan tüp bebek sahibi olmak mümkündür. Polikistik over rahatsızlığında uygulanan ilaç kullanmadan tüp bebek sahibi olma yöntemine In- vitro maturasyon adı verilen bir yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntem ilaç kullanmadan çocuk sahibi olabilmeyi de sağladığından sık sık tercih edilmektedir. IVM adı verilen metodun kullanımı 1,5 sene öncesinde başlamıştır.

Uzmanların belirttiğine göre tedavi süresince kullanılan ilaçlar anne için daha sonra birçok rahatsızlığa ve yan etkiye sebep olabilmektedir.

In vitro mativasyonun avantajı var mıdır?

İlaç kullanımını gerektirmediğinden diğer ilaç kullanılan yöntemlere oranla maliyet açısından daha hesaplı olduğu tespit edilmiş.
Hastaların diğer yöntemlere oranla daha az sayıda tetkiki istenir. Daha az sayıda doktor kontrolüne gider. Aynı zamanda da zamandan da tasarruf eder.
İlaç kullanmadan tüp bebek için hamile kalmasa bile farklı bir yöntem denemeden önce belli bir süre beklemesi gerekmemektedir.
Diğer yöntemlere oranla daha kısa bir zaman zarfında gerçekleşmektedir.
Anne adayları ilaç kullanmadığı için herhangi bir yan etkiye maruz kalmaz daha sonraki zaman zarfında bile herhangi bir rahatsızlık ile karşı karşıya kalmamaktadır.
İşinde uzman ve deneyimli kişiler tarafından uygulanırsa gebe kalma şansı daha da artar.
Anne adaylarının yaşı arttıkça gebe kalma oranı da azalmaktadır.
Bu yöntem sayesinde doğan bebeklerin genetik anlamda herhangi bir risk taşımadığı da açıktır.

Peki, ilaç kullanmadan tüp bebek yöntemini kimler uygulayabilmektedir?

IVM adını verdiğimiz metot genel anlamda polikiistik over adı verilen rahatsızlığı bulunan bayanlarda uygulanabilmektedir.

Son olarak bu metot ile doğacak bebeklerin farklı metot kullanarak doğan bebeklerden hiçbir farkı bulunmamaktadır.

Op. Dr. Serdar koç

http://www.serdarkoc.net

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..