Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '12

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

İlaç sektörü de dahil, koçluk yönetim modeli

İlaç sektörü de dahil, koçluk yönetim modeli
 

Koçluğun kişilerin gelişiminde ve etkinliğinin artmasında yararlı olduğu bir çok araştırma ile de desteklenmekte . Özellikle kişilerin kendilerini daha iyi tanımaları, güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmeleri, hayattan beklentilerini ve değerlerini anlamaları ve kendileri ile yüzleşmeleri için çok güçlü bir yöntem. Kısacası kendimize bir ayna tutmak gibi.

Koçluk özellikle üst düzeye çıkmak ve lider olmak isteyen profesyonellerin algılama ve davranış biçimlerine pozitif etki ederek onların liderlik basamaklarını hızla çıkmalarını sağladığı gibi, liderlik becerilerinin gelişmesinde de yardımcı oluyor.

Aynı zamanda koçluk kişilerin zor olarak tanımladığı insanlarla iletişim ve dayanışma içinde olmasını sağlamada ve de ve tüm belirsizliklere rağmen geleceğe odaklanabilmesinde çok önemli bir rol oynamakta. 

Peki koçluk bir yönetim modeli olabilir mi? Koçluğun temelinde kişilerin potansiyellerini farkına varmalarını sağlamak, onların ortaya çıkarılmasını ve kullanılması ile kişilerin içsel bloklarının ortadan kaldırılması esası var. Yani kendimizi kısıtlayacak düşünce ve davranış biçiminden kurtulmak gerekiyor.

Nasıl spor dünyasında takımların başarısında koçlar önem taşıyorsa,iş hayatında da takımları ve bireyleri hedeflere taşımada da koçluk onemli.

İyi bir koç performansın artırılmasını geri bildirim, dinleme ve güçlü sorular sorarak vede kişileri motive ederek sağlar.

İlaç sektöründe müdürler için koçluk yöntemini benimsemek için bir çok fırsatlar var. Örneğin saha ziyaretleri, gelişimin takibi, takım toplantıları ve performans değerlendirmeleri gibi. Özellikle bölge müdürleri düzeyinde koçluk becerilerinin geliştirilmesi çok önemli. Satış/tanıtım mümessillerinin daha motive, daha şeffaf ve üretken oldukları koçluk yönetim modelinin etkili olduğu organizasyonlarda saptanmış. Kısacası klasik müdür zihniyeti yerine mümessilerini başarılı olmanızı isteyen koçluk felsefesinin yerleşmesi.

Yöneticiler yönetmekle koçluk arasındaki farkları anlayıp iyi bir denge kurmak durumundadırlar. “ Büyü” ve “Sonuç” odaklı koçluk çerçevesinde takımların bu yaklaşımları anlayıp, nasıl geliştikleri ve üretken olabildikleri gösterilir. Koçluk iş hayatının önemli bir parçasıdır ve direk yönetim şekilleri şirketleri başarısızlığa götürür. Bu amaçla şirketlerde koçluk becerilerinin geliştirilmesi önem kazanmaktadır.

İyi bir koçla çalışmak kariyerinizi başarı ile idare etmenizi ve liderlik basamaklarını çıkmanızı sağlayacaktır 

 

Sevgi ile kalın,

Aydan Kayserili, MBA,MSc, CPC
aydan@trnsform.com

 
Toplam blog
: 9
: 2004
Kayıt tarihi
: 19.03.12
 
 

Aydan Kayserili 15 yıl Amerika’da yaşayıp çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü ve  Transform Intern..