Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İlaçların hammaddesi acı biber ve faydaları

İlaçların hammaddesi acı biber ve faydaları
 

Acı biber farklı cinslerden, acı tadı olan biber çeşitlerine verilen isimdir.

Acı biberin uzun olanlarına sivri, ufak olan cinslerine ise cin biber denir. 

Aslen Amerika kökenli olup, tüm dünyada yiyecek veya özellikle ilaç ham maddesi olarak kullanılır.

Benim de değişik türlerini ürettiği bu faydalı bitkinin faydalarına bir göz atmaya ne dersiniz?

Dünyanın her tarafından birçok yemek kültüründe yerini bulan acı biber, yalnızca damak tadına hitap etmekle kalmaz; vücudun vitamin, potasyum ve kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılar.

Dünya’nın yer yerinde kolaylıkla yetiştirilen ve bolca tüketilen acı biberin faydalarını saymakla bitiremiyorlar.

* İçerisinde bulunan C vitamini ve beta karoten maddeleri sayesinde acı biber vücuda direnç sağlar ve dayanıklılığı artırır. Bu sayede gribe karşı vücudu bir kalkan gibi koruma altına alır.

* Acı biber yenildiğinde ilk olarak ağızda yakıcı bir his verir. Bu acı his beyinde endorfin salgılanmasına neden olur. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkiye sahiptir.

* Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda acı biberin trigliseritlerin düşmesinde önemli rol oynadığı görülmüştür. Trigliseritlerin düşmesi sonucunda da kötü kolesterol ‘de azalma görülür. Yani acı biberin kolesterolü düşürücü özelliği de vardır.

* Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı bilinmektedir. Yine acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.

* Acı biberin mide de mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz. Fakat ülser problemi olanların fazla tüketmesi tavsiye edilmez. Ülser hastalığına yakalanmayı önlemede önemli bir role sahip olduğu unutulmamalıdır.

* İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme de etkisi daha fazladır. Bu sayede zayıflatıcı özelliği vardır. Ayrıca vücuttaki yağı yakma özelliği de bulunur.

* Kronik bronşit probleminde, balgam söktürme de kolaylık sağlar. Solunumu rahatlatır.

* Sindirim salgısını artırıcı özelliğe sahiptir. Bu sayede acı biber sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlar.

* Lifli bir yapıya sahiptir. Gün içinde 1 tane yiyeceğiniz acı biber kabızlık sorununuzu önler.

Uyarı: Acı biber görüldüğü gibi bir çok faydası bulunan bir besindir. Fakat her besin gibi aşırı tüketiminde bazı dezavantajları ortaya çıkmaktadır. Aşırı tüketildiğinde hemoroid ve ülser gibi hastalıkları tetiklemektedir.

Sağlıklı günler dileğiyle…

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..