Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi

İlaçsız Tüp Bebek Yöntemi
 

ilaçsız tüp bebek


Klasik tüp bebek

Tüp bebek vücut dışında döllenme anlamına gelip, kadının yumurtalarını erkeğin spermleriyle birlikte laboratuvar ortamlarında birleştirilmesi esasına dayanır. Bu yöntem, doğal yoldan hamilelik sağlanmayan, doğal yoldan üremeyen kadınlarda uygulanan yöntemdir. İlk olarak tüpleri kapalı kadınların bebek sahibi olmaları için kullanılan bir yöntemdi. Daha sonra ise sperm sayısı eksik olan erkeklerde, çikolata kisti olan kadınlarda ve çocuk sahibi olamama nedeni açıklanamayan durumlarda kullanılmaya başlanmıştır. Tüp bebek uygulamasına alternatif olarak sunulan IVM, yani ilaçsız tüp bebek tedavisi, yumurtaların laboratuar ortamında olgunlaştırılması ile gerçekleştirilmektedir.1990 yılında kullanılmaya başlanan bir tedavi yöntemidir.Klasik tüp bebek tedavi yönteminde, yumurtalar olgunlaşır ve olgunlaşan yumurtalar toplanarak işleme sokulur.

İlaçsız tüp bebek nası yapılır?

İlaçsız tüp bebek tedavisinde ise; olgunlaşmadan alınan yumurtalar laboratuvar ortamında olgunlaştırılır. Bu tedavinin amacı, yumurtaların olgunlaştırılmasında verilen ilaçlardan hasar görebilecek kişilerin tedavilerini bu ilaçlar olmadan devam ettirmeleri ve vücutlarının korunmasını sağlamaktır.  Bazı anne adayları  tedavide kullanılan ilaçlara karşı reaksiyon gösterebilir. İlaçsız tüp bebek uygulamasında ise, anne adayı ilaçlardan dolayı ortaya çıkabilecek risklere karşı koruma altına alınmaktır.  Bu yöntemde normal adet döngüsü içinde kadında kendiliğinden gelişen yumurtalardan faydalanılır. Yumurtalar laboratuvar ortamında birtakım sıvılar içinde bekletilerek olgunlaşmaları sağlanır.

Yumurtalıkların olgunlaşması izlenir ve yeteri büyüklüğe ulaşmış yumartalar genel anestezi yöntemiyle birlikle bir iğne aracılığıyla toplanır. Toplanan bu olgunlaşmış yumurtalar, erkek baba adayının spermleriyle beraber mikroenjeksiyon işlemi adı verilen yöntem uygulanır ve daha sonra elde edilen embriyo rahimin içine yerleştirilir. İlaçsız tüp bebek yöntemi esnasında bu tedavinin uygulandığı kişiye minimum oranda hormon tedavisi uygulanır. Bazen bu hiç uygulanmaz.İlaçsız tüp bebek tedavisinde başarı oranı %30 civarındadır. Bu yöntemde oluşacak embriyoların klasik tedavide elde edilecek embriyolardan bir farkı olmamaktadır. Tedavi maliyetinin klasik tüp bebek tedavisi ile arasında bir farkı yoktur.

İlaçsız Tüp Bebek Yönteminin Avantajları

İlaçsız tüp bebek yöntemi, klasik  yönteme göre daha kolaydır. Tedavi süre yaklaşık 8 ila 10 gün olması açısından daha kısadır. Herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisinde oluşabilecek komplikasyonlara yol açmaz. Kan alma işlemi yapılmaz. Enjeksiyon sayısı en fazla 1 veya 2 defadır.Tüp bebek tedavisinde en çok masraf yumurta geliştirmek için kullanılan ilaçlar sebebiyle yapılır. Bu tedavi için kullanılan ilaçlar hastadan hastaya yaş gibi sebeplerden dolayı değişebilmektedir. Fazla dozda ilaç kullanılmasıyla birden fazla yumurta geliştirilen hastalarda, transfer edilebilecek embriyo sayısı artmaktadır. Çoklu hamilelik riski de artırmasıyla, hamilelik oranları da artmaktadır. Bu sebeple dünyada standart tedavi olarak yüksek dozda  ilaçlar kullanılmaktadır. İlaçsız tüp bebek yönteminde ise ilaç kullanımı minimum olduğundan ya da hiç olmadığından maliyetleri düşüktür. Bu yöntemin bir diğer avantajı da kullanılan ultrason sayısını en aza indirmesidir. Tüp bebek tedavisinde yaşanan OHSS gibi yan etkiler, ilaçsız tüp bebek tedavisinde yaşanmaz.

İlaçsız Tüp Bebek Yönteminin Dezavantajları

Her zaman istenilen kalitede yumurtalar elde edilemeyebilir. Hamilelik oranının düşük olma olasılığı söz konusudur. İlaçsız tüp bebek tedavisi ileri yaşlardaki hastalara uygulanamamaktadır. Bu yöntem, ilaçsız tüp bebek yöntemi kullanılarak yapılan uygulamalardaki gebelik yüzdesi ilaç kullanılarak yapılan tüp bebek tedavisine göre düşüş göstermektedir.  İlaçsız tüp bebek tedavisi yöntemi dünyada ve Türkiye’de çok az sayıda  merkez tarafından uygulanabilmektedir. Her takip döneminde oosit elde etmek mümkün olamayabilir.

İlaçsız Tüp Bebek Kimlere Uygulanır?

Tedavide kullanılan ilaçlara karşı hassasiyeti olan ve bu hassasiyet sonucunda karın ve akciğerinde sıvı toplanabilecek hastalarda, Endometriozis hastalarında, ilaçlara tepkisi zayıf kişilerde ve erkek kısırlığında da uygulanabilmektedir. İlaçsız tüp bebek tedavisi, hormon tedavisinin  yasak olduğu kanser hastaları için de çok uygun bir yöntemdir.

www.cemficicioglu.com.tr

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..