Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

İlave Gümrük Vergisinin sonuçları nelerdir ?

İlave Gümrük Vergisinin sonuçları nelerdir ?
 

İlave Gümrük Vergisi


06.02.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan, 2015/7241 sayılı Bakanlar Kurulu kararınca* bazı ürünlerden* ilave %25 gümrük vergisi alınmaya başlanmıştır.
Bu kanun ile görünürde yerli üreticinin korunması planlanmıştır. Fakat daha önce farklı sektörler için düzenlenen ek vergi uygulamalarının doğurduğu sonuçlar da ortadadır.
Örneğin, ayakkabı sektörüne getirilen ek vergi uygulamaları, Türkiye’de üretim yapan ayakkabıcıların fiyatlarını yükseltmesine sebep olmuştur.
Bu durumun iki nedeni vardır:
 
Türkiye’de üretim yapan firmaların birçoğu ülke menfaatlerini göz ardı ettikleri için ithalat maliyetlerini arttıran ek vergiler yerli üreticinin zam yapmasına neden olmaktadır.
Diğer neden ise üretimde kullanılan bazı ham maddelerin yurtdışından getirilmesi sonucunda bu tarz vergilerle birlikte üretim maliyetinin artmasıdır.
 
Asıl amacı yerli üreticiyi korumak olan kanunların, artan ham madde fiyatları yüzünden maliyetlerin artmasına neden olması ve üreticinin dış pazardaki rakipleriyle rekabet edememesine yol açması gerçekten üzücüdür.
Yukarıda saydıklarımız, ticaretin genel kuralları dahilinde gerçekleşen normal sonuçlardır.
Bir de madalyonun diğer yüzü var.
 
İnsanlar, artan vergilerden ötürü bu miktarları ödememek için söz konusu ürünleri yasal olmayan yöntemlerle ülkemize sokmaya çalışmaktalardır. Bu da ülkede resmi yollarla ithalat yapan firmaları zor durumda bırakmaktadır.
 
 
* http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/02/20150206-13.htm
* http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/02/20150206-13-1.pdf
 
Toplam blog
: 37
: 259
Kayıt tarihi
: 23.05.16
 
 

2006 yılından beri E-Ticaret ile uğraşırım. Pazarlama, E-Ticaret, Ekonomi, Markalaşma vb. konular..