Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '06

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlber Hoca müthiş yakalamış

İlber Hoca müthiş yakalamış
 

Bir Türk yazarı nasıl olur da toplam on kelimeden oluşan basit bir cümlede tam dört maddi hata yapar diye merak ediyor iseniz buyrunuz okuyunuz efendim.

Profesör İlber Ortaylı, bu ülkenin gelmiş-geçmiş en dolu, en saygın tarihçilerinden biridir, bilenler bilir. Kendisinin hocası, dünyanın tüm tarih kürsüleri ve çevrelerinde, tarihçilerin kutbu, yani en tepe noktası, tartışmasız otoritesi kabul edilen Prof.Dr.Halil İnalcık hocadır. Ortaylı'nın yazmış olduğu, akademik gözlüklü tarih kitapları diğer güncel, basit anlatımlı ve kurgulu popüler kitaplarla birlikte çok satanlar listelerinde başa güreşmektedir. Bu durum, bir tarih kitabı için, tarihçi bir profesörün eseri için maalesef, ülkemizde çok alışılagelmiş bir olay değildir.

Ortaylı Hoca, bugün, aynı zamanda, Topkapı Sarayı Müzesi'nin müdürlüğü görevini de başarıyla ifa etmektedir.

Aşağıda, sizlere aktarmaya gayret ettiğim hadise, anlı-şanlı, Nobel'li, büyük yazarımızla ilgili baştan beridir hissettiğimiz hassasiyetlerin, bir nevi, son dışa vuran halkası mahiyetindedir. Neden, bu toplum vicdanında, böylesine prestijli bir ödül, kolay içselleştirilememiştir sorusunun kısa ve öz cevabı niteliğindedir.

Bir Türk yazarı nasıl olur da toplam on kelimeden oluşan basit bir cümlede tam dört maddi hata yapar diye merak ediyor iseniz buyrunuz okuyunuz efendim.

Adana Seyhan'da düzenlenen bir konferansta konuşma yapan Prof. Dr.İlber Ortaylı, Nobel ödüllü Orhan Pamuk için ilginç bir saptamada bulundu. Ortaylı, bir dinleyicinin Pamuk'la ilgili sorusu üzerine şunları söyledi:

"Kaleme aldığı bir eserde şöyle bir ifade geçiyor. 'İmam ikindi namazı saatinde caminin balkonuna çıkarak ikindi ezanını okudu.' Bu toplumun gerçeklerini, inançlarını bilen her insan bilir ki, bir kere namazın saati olmaz, vakti olur. Saat ayrı, vakit ayrı bir kavramdır. Camilerde balkon yoktur, minarenin şerefesi vardır. Ezanı da imam okumaz, müezzin okur, o da şerefeye çıkmaz, içeriden okur. Bu örnekle de sabittir ki kişiler kendi içinden çıktıkları toplumu bilmeden bir şeyler yapmaya çalıştıklarında doğru şeyler yapmazlar, yapamazlar."

Yorum sizlerin, buyrun paylaşınız efendim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..