Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

İlber Ortaylı konuşsun ben saatlerce dinleyeyim

İlber Ortaylı konuşsun ben saatlerce dinleyeyim
 

Aynen böyle hissediyorum, derin tarih bilgisi, engin kültürü, ince mizah anlayışı ve dünyaya bakış tarzıyla olayları öyle bir yorumluyor ki sabaha kadar dinleyebilirim İlber Ortaylı’yı.

Osmanlı serisi kitaplarını da büyük bir ilgiyle okuyorum, tarih kitaplarını okumakta zorlanıyor olmama rağmen. Anlaşılır ve zevkli bir üslupla, tarihimizi aydınlatıyor, bilmediğimiz pek çok şeyi öğreniyoruz kitaplarından.

CNN’deki bir söyleşisinde, kitaplarında yazdığı gibi, Osmanlı padişahlarının hepsinin meslek sahibi olduklarını , hatta bazılarının “part-time padişahlık” yaptığını, esas meslekleri olan müzisyenlik, marangozluk gibi işlere daha çok zaman ayırdıklarını söylüyordu.”Part-time padişahlık” kavramı, bizim bugünkü pek çok kamu kurumunun yönetilme tarzını da çok iyi açıklıyordu.

Demek ki diyorum “bu part-time devlet yönetme ve kamu hizmeti verme” geleneği bize Osmanlıdan miras, bir çok alanda olduğu gibi. Kamu hizmeti yapan insanların bu işi “part-time”, adeta “mış gibi” yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Büyük özveriyle çalışan, özel insanlar dışında çoğunun kamudaki görevi öyle adres olsun diye vardır, insanlar başka işlerle uğraşırlar, kimse de onlara hesap sormaz.

Her zaman gıptayla baktığım ve hayranlık duyduğum batılıların “bırakıp gidebilme” erdemidir. Bir görevi başaramıyorsa insan, ya da artık eskimişse o kurumda, yenileyememişse kendini , bırakıp gidebilmelidir. Bizde bırakın gitmeyi, neredeyse mezara kadar yapışırlar insanlar koltuklarına.

Bunun neden böyle olduğunun cevabı da çok zor değil . İnsan kendini sadece bulunduğu makam, mevki , pozisyon ile tanımlıyorsa, hayattaki var oluşunu sadece bunlara göre ölçüyorsa, bunun dışında başka renkler katmamışsa hayatına, güç ve iktidar sarhoşu olmuşsa, bıraktığında kendisini de bırakacaktır da ondan. Bu yüzden korkarlar, kaçarlar bırakmaktan.

Korkan, yüzleşmekten kaçan, “mış gibi” yapan yerine, işini iyi yapan, mesleğine saygılı, yeteneklerini geliştiren, çalışkan, kendini farklı alanlarda zenginleştirebilen, her şeyden önce özgüveni yüksek bireyler çoğaldıkça, sinerji etkisiyle daha gelişmiş bir toplum olacağımız açıktır.

 
Toplam blog
: 144
: 1429
Kayıt tarihi
: 12.09.07
 
 

ODTÜ İşletme mezunuyum, felsefe bölümünde master eğitimi aldım, uzun yıllar bankacılık ve finansm..