Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

04 Ocak '09

 
Kategori
Ankara
 

İlber Ortaylı'yla Söyleşi

İlber Ortaylı'yla Söyleşi
 

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Prof. Dr. Ortaylı’ya bir teşekkür plaketi verdi.


Altındağ'da İlber Ortaylı rüzgarı esti...

Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Ermenilerden Özür Diliyoruz İmza Kampanyası” ve sonrasında yaşanan tartışmaları da değerlendirdi.

Dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan ve Topkapı Müzesi Müdürlüğü görevini sürdüren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Altındağ Belediyesi’nin “Cumartesi Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri”nin 2009 yılındaki ilk konuğu oldu.

Dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Altındağ Belediyesi’nin “Cumartesi Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri”nin 2009 yılındaki ilk konuğu oldu. 3 Ocak’ta Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte programın sunuculuğunu Mehmet Nuri Parmaksız yaptı. Ev sahipliğini Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki üstlenirken, söyleşiye Altındağ Kaymakamı Hamza Duygun, Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, Altındağ Belediye meclis üyelerinin yanı sıra bilim, sanat ve akademi dünyasından çok sayıda isim de katıldı. Ortaylı’yı kitaplarından ve üniversitede verdiği derslerden tanıyıp takip eden öğrencileri de konferansı dinlemek için salonda hazır bulundular.

Etkinlikte, “Tarih Bilinci ve Tarihimiz” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Ortaylı, 1915 Ermeni olayları ile son günlerde Türkiye’nin önemli gündem maddelerinden biri olan “Ermenilerden Özür Diliyoruz İmza Kampanyası” ve sonrasında yaşanan tartışmaları da değerlendirdi.

<ımg src="http://www.mehmetnuriparmaksiz.com/images/fotolar/mini-adsz.bmp.jpg">

Söyleşisinde bilinçli olarak tarihi olguların değiştirilmesi ve tarihin yeniden yazımı konularını da değinen Prof. Dr. Ortaylı, 1915 Ermeni olayları ve sürgününü Sarıkamış sonrası, cephe gerisini temizlemek adına Alman Genelkurmayı'nın telkin ettiğini söyledi. İmza kampanyasına katılan arasında Türk büyükelçilerin de bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ortaylı şöyle devam etti:

“O zaman bu kampanyada yer alan büyükelçilere, diplomatlara sormak lazım neden Ermenilerin giriştiği terör olaylarında zırhlı arabalara binip, gardiyan tuttular. Bu garip bir durumdur. Şu gerçeği anlatmak lazım, 1915 yılında gerçekleşen olaylar bir Genosid (soykırım) değil tabii. Genosid devamlılık isteyen bir süreç. Osmanlı'da böyle bir şey yok. Böyle bir kültür yok. Millet-i sadıka demiş Ermenilere. Yaşam biçimi iç içe. Almanların yaptığı ile bu iş aynı mı? Bu Almanların kendilerini temize çıkarmak için yaptıkları bir şey. Yani herkes böyle bir şey yapıyor. O dönemde imparatorluk parçalanıyor. O parçalanmalar sırasında ayaklanmalar oluyor. Ayaklanmalara en başta tahammül ediliyor. Zaten o sırada dış kontrollerin altındasın. İşte orada Alman Genelkurmayı Bronsart Paşa ‘Bunları sürün buradan' diye telkinde bulunuyor. Oysa bu işi günümüzde Enver ve Talat yapmış gibi gösteriliyor. Yanlış… O sırada zaten her cami çıkışı adam öldürüyor Ermeniler… Kavga çıkarıyorlar. Yıldız Sarayı arşivleri bu belgelerle dolu.”

Söyleşinde toplumların tarih bilinci yapıları üzerinde de açıklamalarda bulanan Prof. Dr. Ortaylı, katılımcılardan gelen Filistin, Pakistan ve Hindistan’da yaşanan olaylarla ilgili soruları cevapladı. Konferans ortamında geçen konuşmasının ardından Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Prof. Dr. Ortaylı’ya bir teşekkür plaketi verdi. Katılımlarından dolayı Prof. Dr. Ortaylı’ya teşekkür eden Başkan Tiryaki, “Altındağ Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlamında önemli yatırımlar ve çalışmalara imza atıyoruz. İşte bu çalışmalardan biri de Cumartesi Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri oldu. 2009 yılının ilk söyleşisini Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi önemli bir tarih bilimcisi ile yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Altındağ’a modern bir kent kimliği kazandırmak adına kültürel projelerimiz yeni dönemde de durmadan devam edecek” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda yoğun ilgiyle karşılaşan Prof. Dr. Ortaylı katılımcılarla imza dağıtırken bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

<ımg src="http://www.mehmetnuriparmaksiz.com/images/fotolar/mini-adsz2.bmp.jpg">

Gönül Notum: Kültür Sanat ve Edebiyat Söyleşileri'nin sonraki konuğu Tayfun Talipoğlu olacak ve bu etkinlik 24 Ocak 2009 Cumartesi günü yine Yunus Emre Kültür Merkezi'nde (Dışkapı) saat 14.00'te başlayacak.

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..