Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

İleri demokrasi ve Kayseri'de içki yasağı...

İleri demokrasi ve Kayseri'de içki yasağı...
 

Bu gün 26 Kasım 2010 referandumun üzerinden 2.5 ay geçti.

Bu geçen süre içinde sadece Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili gerekli çalışmalar ve uyum yasaları çıkartılıp, hemen uygulamaya konuldu. Hâkimler ve Savcılar asarında gerekli(!) atamalar yapıldı.

Öte yandan iktidar için çok önemli bir madde olan Anayasa Mahkemesinin üye yapısı ile ilgili kanuni düzenlemeler bir türlü yapılmıyor. Bu nedenledir ki Anayasa Mahkemesi yeni üyelerin gelmesine rağmen bir türlü çalışmıyor. Oysa Anayasa Mahkemesine kişisel başvuru hakkı da getirildiği için, biran önce uyum yasalarının çıkartılması ve Anayasa Mahkemesinin yeni üyeleri ile çalışmalarına başlaması gerekiyor. Bildiğiniz gibi Anayasa Mahkemesine yeni verilen görevlerden birisi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurudan önceki son durak olması. Bu madde çok önemli! Eğer Anayasa Mahkemesi yeterince hızlı çalışmazsa, AİHM’e başvurmak isteyenler çok uzun süre kuyrukta bekleyip, hatta mevta bile olabilirler!

Ya diğer değiştirilen maddelerle ilgili uyum yasaları? Hala ufukta hiçbir kıpırtı yok. Dün kadınlara uygulanan şiddeti önleme günüydü. Kadına pozitif ayrımcılıkla ilgili uyum yasaları yine piyasaya çıkmadı!

Evet, gelelim şimdi yüzde 58’in içinde kendine yer edinen“Yetmez ama Evet” diyenlere. Sahi siz nerdesiniz? İki buçuk aydan beri niye sesiniz soluğunuz çıkmıyor? Siz 926 Askeri Personel Kanunun 63. maddesinin a bendince açığa alan Generallerle mi meşgulsünüz, yoksa iyi giden(!) ekonominin verilerini toplamakla mı? Veya bir türlü düşmeyen işsizlik rakamları üzerinde oynamakla mı? Ya da Sıcak para ile döndürülen ekonomiden payınıza düşenleri saymakla mı?

Şimdi gelelim “İleri demokrasi”ye geçen ülkemizdeki uygulamalara: Bildiğiniz gibi Kayseri ülkemizin en kalabalık şehirleri ve sanayileşme bakımından en önemli kentlerinden birisidir. Böylesine kalabalık ve işçisi çok kentte sosyal yaşamın parçası olarak çeşitli mekânların bulunması da gayet normal olmalı. Ancak bazı uygulamalar durumun hiçte öyle olmadığını gösteriyor.

CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu ‘nun iddiasına göre; Yaklaşık 1, 5 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin önemli illeri arasında bulunan Kayseri’de, polisin içki satılan yerlere giden vatandaşları fotoğraflayıp kameraya aldığı ve dükkân sahiplerinin de içki satmaktan vazgeçtiği yönünde.

Şevki Kulkuloğlu CHP içindeki az sayıda bulunan Araştırmacı Milletvekillerinden birisi. Bir süre önce gündeme getirdiği Kayseri ve çevresindeki madenlerin kime verildiği konusundaki araştırması ile gündeme gelmişti. Şimdi Kayseri’deki içki yasağı olayı ile ilgili söylediklerine bir bakalım. ‘<ı>’Kayseri polisi bir süredir, içkili yerlere baskınlar düzenliyor. Orada oturan vatandaşları, üzerimizde silah var mı, esrar var mı gerekçesiyle arıyor. Rutin bir arama gibi gözükse de vatandaşların kimlikleri de toplanıyor. Masada oturanlar ve masanın üzerindeki yiyecek içecek de, polis tarafından fotoğraflanıp, ayrıca kameraya alınıyor. Bunları bana bir vatandaş anlatınca, olaya müdahil oldum. Üç değişik restorandan da benzer yönde şikâyetler geldi. Kayseri’de biri 5, diğer ikisi 4 yıldızlı ve bazı restoranlar olmak üzere 11 işyerinde alkollü içki satılıyor. 11 yere de baskın düzenlenip bu uygulamalar yapıldı. ‘’

Kulkuloğlu sözlerinin devamında; “ <ı>Emniyet yetkililerini aradım. Uygulamanın Kayseri 2. Sulh Mahkemesi’nden alınan izinle yapıldığını ve genel asayiş araması olduğunu söylediler. Kamera kaydını ise (Gözaltına alınan şahıslar daha sonra bize işkence yaptılar, üzerimizde esrar yoktu. Polis koydu) diyorlar. Bunun önüne geçmek için olduğunu söylediler. Mahkeme kararını istedim, gösteremediler. Kamera ve fotoğraf kayıtlarını sonradan imha ettiklerini söylüyorlar ama bana imha tutanaklarını da gösteremediler’’

Birazda Kayseri’de içki satılan yer hakkında bilgi verelim. İçki satılan mekânların çok az olmasına rağmen Türkiye İstatistik Kurumunun araştırmasına göre Kayseri gelire göre içkiye ayrılan payda, 9. sırada bulunuyormuş. TUİK bir süre önce, aylık gelir içinde alkole ayrılan payla ilgili illere göre yaptığı araştırmada; Kayseri’de aylık gelirin yüzde 5.2’sinin içkiye ayrıldığı, Kayseri; Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Balıkesir, Çanakkale, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın ardından içkiye en fazla pay ayıran iller arasında yer alıyormuş.

Yani yapılan “Mahalle Baskısı” bir işe yaramamış! İnsanlar içkisini ya evinde ya da sokaklarda içmeye devam ediyor. Şunu bir türlü anlayamadık. Yasak; insanların o maddeye ilgisini arttırır. Böylece “İleri demokrasi”mizin hangi safhada olduğunu anlamış olduk!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..