Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '07

 
Kategori
Su Sporları
 

İleri nefes teknikleri

İleri nefes teknikleri
 

Durmadan birkaç yüz metre yüzebiliyorsanız bu yazı size ilginç gelebilir. Yüzemiyorsanız öncelikle yüzme tekniğinizi geliştirmelisiniz. Örneğin 'sakın siz de sssv olmayasınız' başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Peki, varsayıyorum ki durmadan birkaç yüz metre serbest stilde yüzebiliyorsunuz. Örneğin 400 metre serbest stilde yarışsanız kaç kulaçta bir nefes alırdınız? 2 kulaçta bir mi, 3 kulaçta bir mi yoksa daha da seyrek mi? Aslında nefes almak için başın yana dönmesi ile birlikte az veya çok yavaşlarız. Başımızı ne kadar fazla sudan çıkarırsak o kadar fazla yavaşlarız. Dolayısıyla ne kadar seyrek nefes alırsak o kadar hızlı yüzeriz. Yüzeriz yüzmesine de yeterince oksijen alamazsak da hemen şişeriz. Peki bu ikilemi nasıl aşacağız?

İyi yüzücüleri gözlemlerseniz nefes alırken sudan sadece yüzlerinin çıktığını, dolayısıyla neredeyse hiç yavaşlamadıklarını görürsünüz. Öncelikle yapacağımız alıştırmalarla biz de bu alışkanlığı kazanmalıyız. Böylece ne kadar sık nefes aldığınızın önemi azalır; ama sıfırlanmaz.

İkinci önemli nokta iki taraftan da nefes alabilme yeteneğini geliştirmek. Bu şekilde 3 kol bir nefes veya 5 kol bir nefes gibi tempoları yakalayabiliriz. Aksi halde hep çift saylardan gitmek gerekir ki (2 kol veya 4 kol bir nefes gibi) bu durum da alternatiflerimizi kısıtlayacaktır.

Üçüncü nokta ise nefesi aldıktan sonraki faz. 2 kol bir nefeste ne yapılacağı belli; ama daha seyrek nefes alacaksanız çeşitli alternatifler var. Örneğin 5 kol bir nefes yüzdüğünüzü varsayın. Nefes aldınız ve bir sonraki nefese kadar 4 kulaç atacaksınız. Hangisini yaparsınız?
a) 4 kulaç boyunca yavaşça ve sürekli olarak nefes vererek 4. kulaçta nefesimin tamamına yakınını verip 5. kulaçta nefes alırım
b) 3 kulaç nefesimi tutar, 4. kulaçta hızla tamamına yakınını verir, 5 kulaçta nefes alırım
c) ilk kulaçta tamamını verir, 5. kulaçta tamamını alırım
d) hiçbiri

Yüzme antrenörlerine sorarsanız çoğu a şıkkını, bir kısmı da b şıkkını seçecektir. Bana sorarsanız doğru cevap b şıkkı. Çoğunuza tuhaf geldi değil mi? Açıklayayım:
b şıkkı doğrudur çünkü:
1. 3 kulaç nefes tuttuğunuzda akciğerlerinizdeki hava nedeniyle vücudunuz suda yüksek kalır ve hızlanır; hemen vermeye başlayınca ise gittikçe suda batar ve yavaşlar
2. nefesinizi hemen vermeye başladığınızda akciğerlerinizdeki hava kirlenmeden (karbondioksit oranı artmadan) dışarıya verilmeye başlanır; nefesinizi 3 kulaç tuttuğunuzda aldığınız havanın hakkını verir ve gerçekten kirlendikten sonra verirsiniz. Yani kanınıza maksimum oksijeni yollarsınız.
3. nefesinizi 3 kulaç boyunca tuttuktan sonra akciğerlerinizdeki basınç artar ve gerçekten aktif olarak ve hızla nefes verirsiniz; yani akciğerlerinizdeki kirli havayı tamamen dışarı atarsınız. Diğer alternatifte akciğerleri tamamen boşaltmadan da nefes alıyor olabilirsiniz.

Nasıl, ilginç değil mi?

 
Toplam blog
: 103
: 11625
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Yüzme aşkımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüzme öğrenmek isteyenlerden düzenli yüzenlere tüm yüzme ..