Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İLESAM "Türk Dünyası Konserleri Dizisi"; Hoyrattan şarkıya konseri

İLESAM "Türk Dünyası Konserleri Dizisi"; Hoyrattan şarkıya konseri
 

İLESAM “Hoyrattan Şarkıya” Irak/Kerkük-Ankara konserleri projesiyle müziğin ve sanatının evrenselliğinde büyük kitlelere ulaştı.


Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) nin Türk soylu ülkelerle devam ettirmeyi hedeflediği renkli ve ses getiren projelerinden biri olan “Türk Dünyası Konserler Dizisi’nin ilki  “Mahnıdan Şarkıya” kardeş ülke Azerbaycan ile can bulmuş;   

16 Ekim 2015 tarihinde Bakü’de, 19 Kasım 2015 tarihinde ise Ankara’da yapılmıştı.

İLESAM, Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu’yla yaptığı uluslararası protokol gereğince “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin ikincisini Irak/Kerkük’le gerçekleştirdi.Kerkük ve Erbil’de yaşayan Türkmenler ile Türkiye’nin musiki ve söz üstatları İLESAM çatısı altında toplanarak “Türk Dünyası Ülkeleri” arasında aynı kökten gelen kültür birlikteliğinin edebiyat, musiki ve diğer alanlarda da geliştirileceğinin mesajını verdi.

Türk Dünyası Konserler Dizisi’nin ikincisi “Hoyrattan Şarkıya Konseri” 8 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da bulunan Arı Stüdyoları’nda gerçekleştirildi. Program TRT Avaz Televizyonu’ndan canlı olarak izlenebildi.

İLESAM kuruluşunun 30. yıldönümündeIrak'ta yaşayan Türkmen kardeşleriyle beraber gerçekleştirdiği bu projeyle bütün dünyaya şiir, musiki ve kültür kardeşliğini TRT Avaz aracılığıyla duyurdu. Katılımcıların ellerindeki Türk, Türkmeneli ve İLESAM bayraklarıyla şarkılara eşlik etmesi görülmeye değerdi.

Saat 19.00’da kokteyl ve kitap sergisiyle başlayan organizasyon, 20.00 sularında yayına giren konser programıyla devam etti.

Programın sunumunu Ahmet Tuzlu ve Gamze Buket Aykın üstlendi.

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Türk soylu ülkelerle, tarihin derinliklerinden gelen kültürel bağları pekiştirmek ve ortak değerleri gelecek nesillere şiir ve musiki ile taşımak için yola çıktıklarını, Türk Dünyası Konserler Dizisi projesinin ilkini kardeş ülke Azerbaycan ile  “Mahnıdan Şarkıya” adıyla yaptıklarını söyledi. 

Parmaksız“Bu anlamlı ve özel gecede İLESAM’la, üyelerimizle buradayız. Bu konser dizisinin ikincisi olan ve “Hoyrattan Şarkıya” ismini taşıyan programı Türkmen kardeşlerimizle gerçekleştirmenin mutluğunu yaşıyoruz, yüreğimiz coşkuyla çarpıyor. Meslek Birliğimizin 30. yıl dönümü. Biz İLESAM olarak öncelikle telif haklarını savunuyoruz, korsan yayınla mücadele ediyoruz; kültürü, sanatı, edebiyatı koruyoruz. Türk soylu ülkeler olarak gerek kültürel gerek edebiyat gerekse sanat alanında ortak değerlerimiz, kutsallarımız var. Türkmen ilinde bir kardeşimize bir şey olsa bizim canımız yanar. Orada yüreğe hüzün düşse, burada bizim yüreğimize hüzün düşer. Üzerimizde tatlı bir yorgunluk var; yorgunluğumuz yapamadıklarımızın pişmanlığıdır.” dedi.

 “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği müjdesini veren Parmaksız, programın 2017 yılında Balkanlar ya da Gagavuz Türkleri ile yapılmasının planlandığını ifade ederek bu projeye katkıda bulunan T.C. Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve TRT’ye ve konserin gerçekleştirilmesinde emek veren tüm sanatçılara teşekkür etti.

Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Başkanı Fevzi Ekrem Terzioğlu,seyircileri “Türkmen elinden geldim inan sizi görmeye”  şeklinde selamlayarak organizasyonla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Hoyratın kendilerine ninelerinden miras kaldığını söyleyen Terzioğlu “Bu güzel gecede Irak’ı, Kerkük’ü, Türkmen’i dünyaya tanıtan, Türk dünyasına sesimizi duyuran herkese ve İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız beye teşekkür ederim.” dedi.

Projenin sanat danışmanlığını T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçısı Faruk Şahin yaptı.

Programın ilk yarısında Kerküklü bestekârlar ve ülkemizin şairlerinin şiirlerinden oluşan şarkılar Ercan Ahmet, Ali İnceparmak, İmat Yalnız, Mueyyed Beyoğlu, Velit Ocuşlu tarafından seslendirildi.

Ara bölümde söz ve müziği Fazıl Kenne’ye ait olan “Şirin Telafer” isimli eser Ömer Türkmenoğlu,  sözleri Mehmet Nuri Parmaksız’a, bestesi Engin Çır’a ait olan “Gönlüm Seni İstiyor Yokluğunla Kedersin” isimli eser Çiğdem Gürdal, sözleri İlter Yeşilay’a, bestesi Naim İlgün Soysev ’e ait olan “Bu Gece De Necedir Camlarda Kaldı Gözüm” isimli eser ise Burcu Soysev tarafından yorumlandı.

Programın ikinci bölümünde ülkemizin bestekârları ve Irak Türkmen şairlerinin eserlerinden oluşan şarkılar Turgut Karadeniz, Çiğdem Gürdal, Faruk Şahin ve Ahmet Tuzlu tarafından icra edildi.

Bestekâr-Koro Şefi Özgen Gürbüz  konserin şefliğini üstlenen isim oldu.

Proje kapsamında düzenlenen yarışmada İLESAM üyesi şairlerin güfteleri arasında yapılan seçmeler sonrasında seçici kurul tarafından belirlenen altı eser Türkmen kardeşlerimizin ünlü bestecileri tarafından Türkiye Türkçesi ile Türkmen müzik formlarında bestelendi. Kerkük ve Erbil’den seçilerek Meslek Birliğine gönderilen, Türkmen Türkçesi’yle yazılmış şiirler de bizim bestekârlarımız tarafından Türk Sanat Musikisi formunda bestelendi.

 

İşte o eserler;

SELAMSIZ SABAHSIZ GEÇTİĞİN VAKİT/ Söz: Ali Osman Güzel / Beste: Hüseyin Bahattin

 

ANLAMADIM DEME SAKIN / Söz: Ülker Aygün / Beste: Mehmet Kaya

 

SEN GÜLÜN DALINDA OL / Söz: Şafak Nur Yalçın / Beste: Ali Mollaoğlu

 

 

NASILSIN SARI GÜLÜM, İYİ MİSİN, HOŞ MUSUN? / Söz: Gündüz Aydın / Beste: Mueyyed Beyoğlu

 

YÜREĞİM GERGEF, GERGEF BÖYLE MİYDİ NAKIŞIN?/ Söz: İbrahim Şaşma / Beste: Ali İnceparmak

 

 

AŞK ŞARKISI VAR BAK YİNE HER TELDE BU AKŞAM / Söz: Vedat Fidanboy / Beste: Hüseyin Bahattin

 

BU AKŞAM İÇİMDE YİNE HÜZÜN VAR / Söz:  Salah Nevres / Beste: Ertuğrul Ottekin

 

YANARDIM YANARDIM HASRETİNDE NAZINDA / Söz:  Mehmet İzzet Hattat

/ Beste: Göksel Baktagir

 

KİRPİKLERİNİN GÖLGESİ BAHARIN SERİNLİĞİ/ Söz: Fevzi Ekrem Terzioğlu / Beste: Şirin Pancaroğlu

 

GÖZLERİNE BİR ÖMÜR MİHRAP GİBİ KAPANSAM / Söz:  Sami Tütüncü / Beste: Faruk Şahin

 

GÜZELİ YARATANVEREN ALLAH’TIR / Söz: Seyfettin Biravcı / Beste: Mahmut Oğul

 

 

NİCE GÖZLER YOLLARA ÜMİTLE BAKTI DALDI  / Söz:  Nesrin Erbil / Beste: Özgen Gürbüz

 

 

KERKÜK’TEN YOLA ÇIXAĞ / Söz: Muzaffer Arsalan / Beste: Abdurrahman Kızılay

 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Başkanı Fevzi Ekrem Terzioğlu, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, İLESAM Genel Başkan Yardımcısı İlter Yeşilay, eser sahibi şairler ve bestekârların an içinde oluşturduğu doğaçlama koro, program solistlerine eşlik eden TRT Ankara Radyosu Gençlik Korosu ile birlikte birbirinden güzel eserlere ses oldu.

Kemanda Evren Turna, Tanju Kabacı, Onur Akkuş,kanunda Deniz Göktaş, utta Yıldan Dirik, çelloda Ahmet Dinleyen, klasik kemençede Ayşe Erdal, Klarnette Hüseyin Turna, Neyde Tevfik Bilen, Klavyede Mete Şentin, Bağlamada Hüseyin Elçi, Ritimlerde Doç. Dr. Gülsev Uyar, Ali Burç, Turgay Özkızıltaş ve Halil Uğur Kutlu vardı.

İLESAM ile Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu tarafından düzenlenen “Türk Dünyası Konserler Dizisi Hoyrattan Şarkıya” Irak/ Kerkük-Ankara Konseri programına katılım ve katkılarından dolayı İLESAM, Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Başkanı Fevzi Ekrem Terzioğlu’na ve Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfına bir plaket takdim etti. Plaketleri Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu verdi. Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Başkanı Fevzi Ekrem Terzioğlu ise İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız’a bir plaket takdim etti. Mehmet Nuri Parmaksız, Türk Dünyası ile önemli çalışmalara imza atan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu’ya plaketi hediye ederken, “ödül almak önemlidir, ödül bizim sorumluluğumuzu biraz daha artırır o yüzden bu plaketi Yalçın Beye hediye ediyorum ki, bütün Türk Dünyasına daha fazla hizmet etsin.” dedi.

Bu eşsiz konsere oldukça büyük bir katılım vardı. Hanifi Işık, Müzeyyen Keskin, Bayram Yelen, Sibel Unur Özdemir, Güner Özdemir, İsmet Bora Binatlı, Orhan Vergili, Vedat Fidanboy, Songül Dündar, Nevzat Taşkıran, Durak Turan Düz, Alp Arpad, İlter Yeşilay, Volkan Yeşilay, Zeynel Yeşilay, Nalan Pulat, Muzaffer Tez Esen, Fatoş Gişan, Necati Özdenkoş, Hakan Yılmaz, Saim Yaylagül, Âşık Sevdai, Murat Yumrutaş, Melis Yumrutaş, Rüya Tokgöz, Naim İlgün Soysev, Ramazan Özyurt, Yasemin Meydan, Salih Kozan, Durak Turan Düz, Engin Çır, Şemsettin Küzeci, Halide Küzeci, Rıfat Çakır, Bekir Aksoy, M. Ufuk Mistepe, Erdal Ercin, Nazmi Şimşek, Osman Çeviksoy, İsmail Tunç, Nurettin Gür Ozanoğlu,  programa katılan isimlerden bazılarıydı.

İLESAM ile Türkmen kardeşlerimizi edebiyat ve musikinin doyumsuz lezzetinde bir araya getiren Hoyrattan-Şarkıya projesi Türk soylu ülkelerin birlik ve beraberliğini tüm dünyaya duyurmasının yanı sıra birbirlerini daha iyi tanımalarına, anlamalarına, dostlukların pekiştirilmesine de olanak sağladı.

 

Hoyrattan Şarkıya” Irak/Kerkük-Ankara konserleri projesiyle müziğin ve sanatının evrenselliğinde büyük kitlelere ulaşmayı hedefleyen İLESAM; “Türk Dünyası Konserler Dizisi”nin ikincisini hayata geçirmenin haklı gururunu yaşadı.

 

HABER METNİ veFOTOĞRAF: SİBEL UNUR ÖZDEMİR

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..