Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlesam denilince…

İlesam denilince…
 

İLESAM, Eser sahiplerinin mali ve manevi haklarını korumak üzere intihal ve korsanla etkin bir şekilde mücadele etmektedir.


Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, kısa adıyla "İLESAM", dernek ya da vakıf değildir;  meslek birliğidir. Meslek Birliği’nin adı 1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile verilmiştir.

Merkezi Ankara’dadır.

İLESAM’ın temel fonksiyonu, ilim ve edebiyat eseri sahiplerinin (üyelerinin) mali ve manevi haklarını korumaktır.  Eser sahiplerinin mali ve manevi haklarını korumak üzere intihal ve korsanla etkin bir şekilde mücadele etmektedir. 

Fikri eserler, müzik, sinema, güzel sanatlar ve ilim/edebiyat olmak üzere dört kategoride toplanmıştır. Müzik, sinema ve güzel sanat eserleri dışında kalan tüm eserlerin (ilim, edebiyat, bilgisayar programı, harita, mimari vs.) sahiplerinin ve mirasçılarının mali ve manevi haklarını korumak İLESAM’ın sorumluluk alanında bulunmaktadır.

İLESAM’ın koruma alanında bululan "İlim Eser Sahipliği Alanları"; Matematik, Mühendislik, Astronomi ve Astrofizik, Güneş ve Güneş Sistemleri, Sağlık Bilimleri (Tıp, Hemşirelik, Eczacılık, Diş Hekimliği, Ruh ve Sinir Hastalıkları), Fizik, Tarımsal Bilimler, Kimya, Sosyal Bilimler (Ekonomi, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Antropoloji, Psikoloji, Coğrafya, Hukuk, İşletme, İletişim, Felsefe, Eğitim, Filoloji, Tarih, İlahiyat, Arkeoloji, Edebiyat, Uluslararası İlişkiler), Yaşam Bilimleri (Biyoloji, Mikrobiyoloji, Bioteknoloji, Biofizik, Biyokimya), Mimarlık (Mimari tasarım, Resterasyon, Şehir ve Bölge Planlaması, Endüstriyel tasarım) gibi alanlardır.

"Edebiyat Eser Sahipliği Alanları"; hikâye, şiir, roman, deneme, fikir, araştırma, inceleme, edebi tenkit, hatıra, gezi, tercüme, biyografi, çocuk edebiyatı, fıkra gibi alanlar da İLESAM’ın koruma alanındadır.

İLESAM, ilim ve edebiyat alanında faaliyet gösteren ilk ve (3500 civarında üyesiyle) en büyük meslek birliğidir. Alanında adında "Türkiye" ibaresi bulundurma hakkına sahip tek meslek birliğidir.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği’ne gerçek kişiler üye olabildiği gibi, tüzel kişilerde üye olabilmektedir.İLESAM’a üye olmak isteyen eser sahibi gerçek ve tüzel kişilerin Meslek Birliğine yazılı başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 5846 sayılı Telif Hakları kanununa göre, eser sahibinin telif hakkı, hayattayken ve vefat ettikten sonra 70 yıl devam etmektedir ki bu İLESAM’ın her üyesinin ortalama 100 yıl üye olduğunu göstermektedir.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) “Telif Hakları ve Korsanla Yayınla” mücadelede başta temsilciliklerinin bulunduğu illerde ve hemen hemen neredeyse Türkiye’nin 81 vilayetinde emeğe sahip çıkarak üyelerinin sorunlarına çözüm, seslerine ses olmaktadır. Bünyesinde sanatsal, edebi, kültürel faaliyetlere, birbirinden farklı çeşitli etkinliklere vesosyal sorumluluk projelerinede yer vermektedir.

İLESAM İMZALI SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDEN BAZI ÖRNEKLER…

Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” Ulusal Slogan ve Logo Yarışmasıile eser kavramını öğrencilere öğretmek ve halkı özellikle Ortaokul ve Lise öğrencileriyle beraber Eğitim-Öğretim çalışanlarını 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanuna göre her türlü korsana karşı bilinçlendirmeyi amaçlamakta olup Türkiye’nin dört bir yanında bu konuda seminerler verilmektedir.

*Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği, Türk edebiyatına yeni eserler ve isimler kazandırmak, Türk edebiyatına ve Türk kültürüne hizmet etmek amacıyla hikâye, roman, senaryo, resim, şiir alanlarında yarışmalar düzenlemektedir. Düzenlediği yarışmalarla edebiyat dünyasına 19 eser kazandıran İLESAM, “Esere Saygılı, Korsana Karşıyız” temalı hikâyelerden oluşan bir kitabın yanı sıra edebiyat dünyasına İLESAM İlim ve Edebiyat Dergisi hediye etmiştir

*Türk Dünyası ülkeleri arasında aynı kökten gelen kültür birlikteliğimizi edebiyat, musiki ve diğer alanlarda geliştirmek için çalışmaları hızla devam etmektedir. Azerbaycan ile gerçekleştirilen Manhıdan–Şarkıya,  Kerkük ile yapılacak olan Hoyrattan–Şarkıya isimleri verilen organizasyonlar, bu çalışmalara en güzel örneklerdir.

*Özel etkinlikler kapsamında çeşitli illerde pek çok akademisyenin de katılımıyla sempozyumlar düzenlemektedir.

*İstanbul’da “Çınaraltı Sohbetleri”, Ankara’da “Cumartesi Sohbetleri ve Şiir Dinletileri”ile  “Kabakçı Konağı Şiir Dinletileri” olmak üzere temsilciliklerinin bulunduğu çeşitli illerde farklı etkinliklere imza atarak çalışmalarına devam etmekte her geçen gün çıtasını yükseltmektedir.

*İLESAM web. sitesi (http://www.ilesam.org.tr)   ilk kurulduğu tarihten bu yana büyük bir heyecanla, istikrarlı bir şekilde ve tüm şeffaflığıyla hizmet vererek, büyük emeklerle ve titizlikle hazırlanan haber metinlerini büyük kitlelere, farklı coğrafyalara ulaştırarak gönülden gönle köprüler kurmaktadır.

1986 yılında kurulan İLESAM, kurulduğu tarihten itibaren üyelerinin telif hakkını korumaktadır. Yaptığı lisanslama (Yayın Sözleşmeleri) ve açtığı telif hakkı davaları ile üyelerine telif kazandırmayı sürdürmektedir.

Sesini duyurmak yapılan işin farkındalığındadır.İşte bu noktada İLESAM imza attığı çalışmalarında ve vermeye devam ettiği hizmetlerinde dinamik, aktif, enerjik, üretici, yaratıcı, yapıcı ruhuyla farkındalığı yakalamaya devam etmektedir.

Haber Metni: Sibel Unur ÖZDEMİR

 

KAYNAK:

http://www.ilesam.org.tr

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..