Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '22

 
Kategori
Projeler
 

İLESAM EDEBİYAT ATÖLYESİ KİTAP

İLESAM EDEBİYAT ATÖLYELERİ PROJESİNİN MEYVELERİ

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) tarafından hazırlanan Türkiye'nin 7 bölgesinde gerçekleştirilen ‘Edebiyat Atölyeleri Projesi’nin meyveleri olan birbirinden güzel kitapları okudum. Gökkuşağı gibi rengârenkler. O renkler ki insanın ruhuna ışık saçıyor.

Her ile ait kitabı elime aldığımda önce ön kapağını inceledim, sonra arka kapağını. O il gözümün önüne geldi. Ardından da o ilde yaşayan ama bu güne kadar tanışma fırsatı bulamadığım genç kardeşlerimizi özgeçmişlerinden tanıma fırsatı buldum. Yazdıklarını merakla okudum. Birbirinden güzel şiirler, öyküler, denemeler, araştırma yazılarıyla bütünleştim. Yazdıklarını okudukça, değindikleri konuları gördükçe içim geleceğe dair umutla doldu. Z kuşağı olarak adlandırılan bu nesil teknolojinin içine doğdu ama gelin görün ki kâğıtla kalemle de araları çok iyi. Türk edebiyatının yeni yazarlar, yeni eserler kazanacak olmasını hayal etmek bile tarifi imkânsız bir zenginlik, değil mi ki her şey hayal etmekle, adım atmakla başlar. Türk edebiyat ve kültürüne verdiği destekten, sağladığı katkılarından ötürü Meslek Birliğime bir kez daha hayranlık duydum. Göğsüm kabardı, gururlandım.

Seçilen ve atölyelerin gerçekleştirildiği illerin adıyla özdeşleşen kitaplarda pek çok genç kalem yer almış. Edebiyata gönül veren bu gençler hiç şüphesiz ki -belki de ilk defa- yazılarının, şiirlerinin, denemelerinin bir kitapta yer almasıyla büyük mutluluklar yaşadılar. Ve bu mutluluğa tanık olmak daha büyük mutluluklara neden oldu yüreğimde. Kendimi o genç kalemlerin yerine koydum ve yıllar önce yazımın ilk defa bir edebiyat dergisinde yayınlanmasının beni nasıl da sevince boğduğunu hatırladım gülümseyerek. Yolda yürürken kaldırım ayaklarımın altından kaymış, sanki kanat çırpıp uçmuştum mavi göklere. Benim sevincim sadece bir edebiyat dergisinde yayınlanan yazımdan ötürü idi. O kalemlerin ise hiç değilse bir yazıları ya da şiirleri kitap çatısı altında toplanmıştı. Bu çok daha farklı bir mutluluk hâliydi.

Mavi, yeşil, kırmızı, sarı, mor, pembe, tarçın… Her ilin kapak rengi farklı. Görsellik açısından bakıldığında renklerin içinizi ısıttığını görüyorsunuz. Sonra il il dolaşmaya başlıyorsunuz sayfalar arasında.  Yurdumun yedi bölgesinde yer alan yedi ilin kültür mozaiği sizi kucaklıyor satırlarıyla. Farklı diyarlarda nefes alan farklı kalemlerin yazdıkları şiirleri, metinleri okumaya başladığınızda yelpazenin ne kadar da geniş olduğunu fark ediyorsunuz.

Gelin gençlerin çalışmalarından bazılarına göz atalım:

“Uyan artık ve kendine gel. Değerini başkalarının cümlelerinde ararken anlamını yitirmediğinden emin ol. Senin için önemli olan insanlar değil de kendin olduğunu gör. Bu söylediklerimin hepsi senin için de geçerli. Sen varsın diye hayat canlanıyor, anlam bulmaya başlıyor.”

( Erzurum Edebiyat Atölyesi / Hatice Karakaya/ Sayfa 34)

***

“Her Türk asker doğar

Çünkü; dinin, düşüncenin bunda bir farkı olmaz.

Taa çocukluktan öğretilmiştir:

Can vermeden vatan bırakılmaz.

Türk’ün aslanı hiçbir kafese sığmaz

Zaten o kafesi yapacak olan dahi anasının karnından doğmaz.”

(Afyonkarahisar Edebiyat Atölyesi / Rukiye Sarıpınar/ Sayfa 46)

***

“Bazen gelip konar bir küçük serçe

Umudu bir çocuk yüreği gibi hep tazedir

Gelmeyeceğini bekleyen kalbime

Aslında gönlüm bekleyişin beklentisindedir.”

(Adıyaman Edebiyat Atölyesi / İkra Tekdal / Sayfa35)

***

“Susuyorum bazı vakitler. Kalbimin huzur verici derinliklerine iniyorum; dinliyorum oradaki sessizliği, sessizliğin içindeki melodiyi… Ben orada nefes alıyorum, kendi benliğimle buluşuyorum. Uçuşan kelebekler, sana giden yolu gösteriyor bana. Tereddütsüzce adım atmak, arkamda tüm korkularımı bırakmak istiyorum ancak kolay olmuyor bu.”

(Amasya Edebiyat Atölyesi / Aleyna Topçu / Sayfa 20)

***

“Savaş… Savaş denilince aklımıza ilk ne geliyor? Cephedeki askerlerin çektiği zorluklar mı? Kar kış demeden yurdunu korumaları mı? Aç susuz nöbet beklemeleri mi? Doğru ama eksik… Savaş elbette cephedeki askerleri de içinde tutuyor ama geride kalanlar? Eşleri, anneleri, çocukları…”

(Hatay Edebiyat Atölyesi / Esma Betül Kurt / Sayfa 31)

***

“Atatürk’üm, asla batmayacak güneşim…

Kalbimin en güzel köşesinde saklısın.

Ölüm kapıma dayansa bile güven bana

Son anıma dek orada olacaksın.”

( İstanbul Edebiyat Atölyesi / Şevval Pınar Duyum / Sayfa 54)

***

“Gecenin en parlak yıldızları vurur o eşsiz çehrene,

Sanki cennetin en güzel hurisi düşmüş yeryüzüne,

Biricik ateş lalesi, yetmez mi bu çile bu divane halime?

Gülüne âşık bülbül gibi düşkünüm o berceste zehrine.”

(Karaman Edebiyat Atölyesi / Neslihan Solmaz / Sayfa 63)

İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız “İLESAM olarak açtığımız Edebiyat Atölyeleri ile sanat, edebiyat ve yazarlık konusunda Türk gençlerinin doğuştan getirdikleri yazı yazma, ifadeye dönüştürme kabiliyetlerini dil ve edebiyat biliminin verileriyle ve tecrübeli hocalarımızın kılavuzluğunda geliştirmeyi, onlara doğru yönde yönlendirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etmiş kitapların önsözünde ve  “Türk gençleri bu atölye çalışmaları ve uygulamalar ile elde ettikleri kazanımlarla hem bireysel olarak kendi özel ve özgün kabiliyetlerini, istek ve arzularını ifade edecekler, hem de içine doğdukları Türk milletinin temel değerlerini, maddi ve manevi, milli ve dini kutsallarını daha etkili, daha kalıcı, daha güzel bir dil ve üslup içinde yazıya dönüştürecekler.” diye seslenmiş satırlar arasından.

Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkılarıyla hayata geçirilen ‘Edebiyat Atölyeleri Projesi’ni yürekten kutluyor, bu atölyelerin önümüzdeki yıllarda devam edeceğini bilmenin huzurunu yaşıyor, bu projede emeği geçen herkesi İLESAM Başkanımız Mehmet Nuri Parmaksız’ın nezdinde kutluyor, teşekkürlerimi iletiyorum.

SİBEL UNUR ÖZDEMİR / (13.06.2022)

NOT:

İLESAM Edebiyat Atölyesi projesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkılarıyla ilk kez 2017 yılında hayata geçirildi.

 

Bu proje ile yedi bölgeden seçilen pilot illerde (Hatay, Amasya, Erzurum, Adıyaman, Karaman, İstanbul, Afyonkarahisar) edebiyat atölyeleri oluşturuldu. Gençlerin büyük ilgi gösterdiği atölyelere katkı sağlamak için çok sayıda akademisyen-şair- yazar bu projede görev aldı. Dersler üç ay boyunca zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Üçüncü Edebiyat Atölyeleri projesinin final programı tanıtım toplantısı 06.06.2022 tarihinde Milli Kütüphane’de (Ankara) gerçekleştirilerek programa katılan gençlere sertifikaları ve kitapları hediye edildi.

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..