Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '12

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

İletişim araçlarının lokal veya genel saldırılarda kullanılabileceğinin sınırlı bir kritiği

İletişim araçlarının lokal veya genel saldırılarda kullanılabileceğinin sınırlı bir kritiği
 

 Bütün yaşantı faaliyetlerimizi, günümüzün gelişmiş araç ve gereçlerine vazgeçilemeyecek derecede alıştırıldıktan sonra, ola ki zorunlu olarak veya isteğe bağlı olarak geriye dönülüp 100 yıl, 50 yıl öncesinin araç ve gereçlerini kullanarak sürdürmeyi istesek bile başarmak mümkün olmaz.. Bırakın o kadar geriye gitmeyi bilgisayar gibi hayatımıza girmiş öylesi araç-gereçler vardır ki onun iki yıl öncesi modellerine geri dönmeyi istesek bile başaramayabiliriz. Ve bizler hayatımızın normal akışı içerisinde teknolojinin getirdiği yeni modeller üzerinden nasıl bir tasallut altına alındığımızı, yapay davranışlara alıştırıldığımızı ve davranış modellerine zorlandığımızı hiç kafaya takmayabiliriz.

Sık sık cereyan kesintisi olan bölgelerimizde bu kesinti beklentisi devam edeceği, bakkallarda, marketlerde de hala mum bulmak mümkün olabileceği için, elektriğin kesildiği zamanlarda kısa süreli de olsa mum kullanarak idare etmek mümkün olabilmektedir. Fakat idare lambasının, böylesi zamanlar için kullanılması mum kadar yaygın değil değil mi? Oysa idare lambası muma göre en az on kat daha fazla ışık yayabilir. Bu nedenle bir idare lambası temin etmeyi ve lazım olduğunda mum yerine onu kullanmak isteyebilirsiniz. Ne var ki çok istisna olmakla birlikte, günümüzde artık gazyağını bulmak mümkün olmamaktadır. Gerçi gazyağı ile kullanmanın yerini tutmaz ama onun yerine içine bir miktar tuz atarak mazot  ile kullanmayı deneyebilirsiniz. ne var ki onun kokusu bir çoğunuzun hoşuna gitmeyecek ve idare lambalarını odalarınızın bir köşesinde nostaljik eşyalar olarak kullanmayı yegleyecek ve zorunlu durumlarda yine mum kullanma yoluna gidebileceksiniz. 

Buna benzer durumlar, diğer bir çok araç ve gereçler için de geçerlidir. Ülkede, savaş veya başka nedenlere bağlı olarak akaryakıt  bulmak mümkün olmayabilir. Motorlu araçlar günlerce, aylarca ve belki de yıllarca çalışmaz çalıştırılamaz bir konumda park yerlerinde çürümeye terk edilebilirler. Böylesi zamanlarda raylı sistemlerle ihtiyaçlar çok kısıtlı olarak giderilebilir. Her yerde raylı sistemlerin olması da beklenemez ve bir diğer gerçek de şu ki; o sistemlerde kullanılan ulaşım vasıtalarının hepsi elektrikli değildir. Elektrikli olsa ne olacak ki?... Belki zaten elektrik sistemleri de çöküntüye uğramış olacaktır. Böyle durumlarda kömür ve odunla çalışan lokomotifler bulmanız  öyle hemen mümkün olmaz. Onları artık ancak açık müzelerde görmeniz mümkündür.

Atlar ve at arabaları, böylesi olayların vukuu bulduğu zamanlarda canımıza minnet olur. Belki de fellik fellik at veya at arabası arayabiliriz fakat onları da bulmak mümkün olmayacaktır. Milyonlarca insanın ihtiyaçlarına yetecek kadar at veya at arabasını bulabilmek için yıllar geçmesi gerekir. Oysa günümüzün olağanüstü sayılabilecek içtimai, ekonomik buhran dönemleri ve açık veya gizli savaşların, büyük tahribatlar oluşturabilmesi için aylarca, yıllarca sürmesi de gerekmez. Bunların vukuu buluş sürelerinin 1 hafta ile sınırlı olması dahi saldırgan tarafları hedeflerine ulaştırmış sayılabilir.

Diğer bir takım maddi vasıtalar bakımından olmak üzere, buzdolabı, yiyecek, içecek maddeleri, giyim-kuşam ve barınma ihtiyaçları, sağlık hizmetlerinin alınması… Bunların hepsinde de kısmen veya tamamen sorun yaşamak mümkün olabilecektir.

Ancak bu araç- gereç ve maddelerin hiç biri günümüz iletişim araçlarının savaşta olsun, barışta olsun, normallik düzeyinde temin edilemediğinde verebileceği zararı veremez. Diğerlerinin temin edilemediği veya temininde sıkıntı yaşandığı üretim faaliyetlerinin yetersizliği, toplumsal olaylar, ekonomik çıkmazlar, afetler ve savaşlar gibi olağanüstü zamanlarda, bir şekilde alternatif yöntemler bulunarak ihtiyaçlar giderilebilmiştir. Evet, içinde bulunulan zaman; savaşlar zamanı dahi olmuş olsa millet eksiğine, bulamadığı maddi vasıtalara göre konum alabilmiş ve bu hal içinde dahi düşmanlara karşı savaşlar kazanabilmiştir.

(*)Ne var ki, iletişin-izleme araç gereçlerinin saf dışı kalması veya safdışı kalmış görünmese dahi düşmana hizmet edebilme ihtimali çok yüksek ve muhtemel olabilecek iç unsurlar ya da  ola ki sözü edilen özelliğe sahip yabancı sermayelerin eline geçmiş olursa,

1- İletişim araçlarının normallik düzeyinde temin edilemediği ancak bir tür yapısında(!) teminin devam ettiği durumlarda,

2- İletişim araçlarından hizmetin kesintili temin edilebildiği durumlarda,

3- İletişim araçlarından hizmetin tamamen kesildiği durumlarda,

 

Sırf bu durumlardan tek biri veya birden fazlası kullanılarak, hedef  şahıslara, topluluklara veya topyekün bir ülkeye büyük ekonomik kayıplar verdirebilirler. Sağlıkların kısmi, geçici veya kalıcı düzeylerde kayba uğratılmasına teşebbüs edilebilir. Ülkeler arası yürütülen topyekün savaşların kazanılması hedeflenebilir ve bu araç gereçler; bu amaçlar için etkili bir şekilde değerlendirilebilinir.

Kuramsallık boyutunda ele alarak  hazırladığımız bu yazımızın genel teoriğine uygun olarak şimdilik şu aşağıda sizlere sunacağımız kısa tezlerimizle yetinelim ve devamı niteliğinde ki aynı konuya ilişkin hazırlayabileceğimiz ek diğer yazılarımıza bırakalım.

1.md. boyutunda veya diğerleri ile kombinalı- karmalı olmak üzere;

-Normal barışın var olduğu sanılan zamanlarda, hedef fertler veya gurupların normal yayın ve iletişim araç-gereçleri masum mazeretler boyutunda tutularak ihlal edilebilir. Oysa o masum mazeretler bilinçli, planlı üretilen bir tür saldırı sınıfından ise, bu yöntemlerle, kişiler maddi ve manevi zararlara uğratılabilir. Fert veya gurupların birbirlerinden beklediği haberlerin, bilgilerin, belgelerin vaktinde yerine ulaşmaması ile karşılıklı güvenler sarsılabilir. Ortaklıklar bozulabilir. Akitler yerine gelmeyebilir. V.b.  İşin kötüsü, böylesine özel bir hedefe yönelik, özel bir saldırı yapıldığını hiç kimse fark etmeyebilir. Hatta  özel saldırılara uğrayanlar bile başlarına gelen olayın “bir şanssızlık!, talihsizlik!” olduğunu değerlendirmekle yetinebilirler.

-İnsanların ekonomik faaliyetlerinin haritası çıkarılarak, muhtelif zamanlarda muhtemel komploları geçekleştirmek için arşiv oluşturabilirler.

-Belki gerçek olarak ortaya çıkan olaylar zamanında veya suni  sorunlar ve kişi davranışları sağlanarak kitlelerin olaylar karşısındaki davranış haritaları çıkarılabilir. Yine bu tür bilgi teminleri ve oluşturulan arşivler; komplolar veya gizli savaşlar için değerlendirile bilinir.

-x, y, z, e, f  gibi bölge topluluklarının  sosyal davranış yapı farklılıkları tespit edilerek aralarındaki ufacık farklılıkların nasıl düşmanlık boyutuna çıkarılacağı araştırmalarına kaynaklık etmesi için veri toplanabilir.

- Hedefe alınanlardan olmak üzere; sakin adamlar, saldırgan adamlar, uyuşulabilenler, uyuşmaz olanlar, inançlılar, inançsızlar, tavizsiz bağımsızlık yanlıları, tavizli bağımsızlık yanlıları tespit edile bilinir. Kişi ve gurupların zaafları tespit edilerek gerektiğinde bununla kendi çıkarlarına nasıl hizmet üretebileceklerini düşünebilirler ve sonuç alabilecekleri mekanizmalar geliştirebilirler.

-Siyasi, sosyal veya muhtelif görev alanlarında istikbal vadeden fertler hedef alınarak, onlar suni davranışlara itebilirler ve bunları, bu suni olarak ortaya çıkan istem dışı davranışları gerektiğinde o fertleri  saf dışı bırakmak amacına yönelik olarak kullanmak üzere veri olarak gizli arşivlerinde saklayabilirler.

-Bilim adamlarının, bilimde ve bilimle üretimde ne safaya geldikleri izlenerek, onları gerekiyorsa kendileri değerlendirmek isteyebilirler veya bu olmuyorsa onları saf dışı bırakmak yöntemini değerlendirmek isteyebilirler.

Şimdilik bu kadarla yetinelim.

 Cumanın feyzi ve bereketi size olsun. Cumanız mübarek olsun. Esen kalın

 Duran Açıkgöz / 15.06.2012

 
Toplam blog
: 43
: 216
Kayıt tarihi
: 20.12.11
 
 

Hayata ilişkin keşfedebildiğim iyi, güzel ve faydalı olabilecek  bir şeyler varsa, onları  değerlen..