Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '21

 
Kategori
Siyaset
 

İLETİŞİM MESELESİ

İLETİŞİM MESELESİ

 

Ülkemizde kalıplarla düşünen, şablonlarla hareket eden insan sayısının çoğunlukta olması doğru iletişimin önündeki en büyük engeldir.

İletişim çağında, sıklıkla iletişim sıkıntıları yaşamaktayız. Genel olarak bakıldığında ülkemizde eğitim, yaşam boyu öğrenme ve siyasal iletişim eksikliği ile birlikte, önemli ölçüde kişiler arası iletişimsizlik problemlerinin var olduğunu söylemek mümkündür. Fakat karşı karşıya kaldığımız en büyük sıkıntı, kurumlar ve milletler arası etkili ve doğru iletişim kurulamamasından kaynaklanmaktadır.

İletişimin doğru ve anlamlı olması bireyler ve milletler arası ilişkilerin daha sağlıklı temellere oturtulabilmesi açısından son derece önemlidir.

İletişim sözcüğünün özünde, sade bir ileti alışverişinden çok, toplumsal nitelikli bir etkileşimi ve paylaşımı içerdiğini söylemek mümkündür. Kişiler arasında süregelen iletişim yaşamın kendisi kadar doğal bir unsurdur. İletişim yaşamın öyle ayrılmaz bir parçasıdır ki her düşüncemizin her davranışımızın ve ilişkilerimizin ardında isteyerek ya da istemeyerek alıp verdiğimiz iletiler bulunmaktadır.

Siyasal iletişimde ise, belli bir politika topluluğunda birbirleriyle gerilim ve çatışma içinde bulunan farklı görüşlerin ve düşüncelerin inanma ya da eylem tarzlarının tarafları arasında dolaşımıyla oluşan veya oluşabilecek “ortak aklın” biçimlenmesidir.

Ülkemizde yaşanmakta olan siyasal iletişimde ise genel olarak “güven verememe” gibi sorunlar yaşanmaktadır. Aslında en önemli ve en elzem konu da budur. Bana göre, “açık iletişim” yöntem ve metotları uygulanırsa, böyle bir sorun kalmaz. İnsanlar önemli bir durum karşısında bize söylerler diye düşünürler. Ama şimdi? “Vardır bir bildikleri, sakladıkları” düşüncesi daha çok yaygın.

Artık toplum tüm bu yaşanılan kutuplaşmaları ve iletişim sıkıntılarını bir köşede izliyor kendine göre tespitler de yapıyor. İletişimdeki bu beceriksiz ve uyumdaki bu sırıtan haller insanlardaki güvensizliği de maalesef derinleştiriyor.

Yeryüzünde, insanlık iletişimin ilk görülmesiyle başlamıştır. İnsanoğlu, tarihin başlangıcından günümüze kadar gerçekleştirdiği gelişmesini iletişime borçludur. İnsanlar birbirleri ile iletişim kurmasını başaramasaydı, birlikte üretim yapamayacak, ürettiklerini paylaşamayacak, diğerlerinin bilgi birikiminden yararlanamayacaktı. Dünyada yaşanan tüm sıkıntıların temelinde çıkar ilişkileri ve iletişim problemleri bulunmaktadır. Bunu görmek için iletişim uzmanı olmanıza da gerek yoktur. 

 İçinde bulunduğumuz koşullar her ne olursa olsun güzel iletişim kuran insanlar diğerlerine ilham verirler ve en çok güvenilen olurlar.

 İletişim, her gün yaptıklarımızın çoğunlukla iç içe geçmiş en dinamik unsurudur. Bu kritik ve en önemli beceride yeteneklerimiz geliştirmek, daha çok anlaşılır olmak için bol bol fırsatımız var.

 

Sevgi ile

Güray Gökal

Beden Dili ve Kişisel Gelişim Uzmanı

Girişimci | Yazar | Eğitmen

 
Toplam blog
: 17
: 62
Kayıt tarihi
: 08.02.21
 
 

Uluslararası İlişkiler ve Siyasal İletişim Uzmanı | Yazar | Eğitmen | Konuşmacı | 2014 Eğitim ve ..