Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '09

 
Kategori
Tarih
 

İletişim Tarihinde Matbaa ve Matbaa Öncesi Dönemler

İletişim Tarihinde Matbaa ve Matbaa Öncesi Dönemler
 

İletişim kavramının tarihsel süreçteki evrimini incelemeye kalkarsak hiç kuşkusuz insanlık tarihi kadar geçmişe gideriz. İnsanlık tarihinde yazı ve anlamlı konuşmaların dahi olmadığı döneme kabaca matbaa öncesi dönem denmektedir.

Dönem dilin gelişmesi, yazının bulunması ve geleneksel iletişimin izlerinin görülmesiyle şekillenmiş ve matbaanın bulunmasıyla beraber tarihe karışmıştır.

Matbaa öncesi dönem olarak ifade edilen dönem skolâstik felsefe ve feodalitenin temelini oluşturmaktadır. Bu dönemde sadakat ve bağlılığa dayanan bir ilişki biçimi hâkimdir.

Dönemin tamamında geleneksel iletişimin izleri görülür. Toplumsal hiyerarşi mevcut olduğundan toplumsal ilişkiler sınırlı çerçevededir. Sınıflararası iletişim yoktur. Sınıfsallaşma ve “bizden olan, olmayan” kavramı önemlidir. Bir alt sınıftan olan biri, bir üst sınıfa çıkamazken; sınıflararası ilişkiler görülmemektedir.

Küçük ve tarımla uğraşan kitleler toplumun genelini oluştururlar. Bu sınıf arasında yüzyüze iletişim sıklıkla görülür. Bu toplumun medyası dans, kukla oyunları, düğünler ve törenlerden oluşur. Toplumun hafızası söze dayalı unsurları içerirken, topluluk bilinci ve toplum hafızası önemli yer tutar. Yabancılara karşı kapalı bir tutum vardır.

Matbaanın bulunması ve kitlelerin yazı ile daha erken tanışmaya başlamasıyla beraber endüstrileşme ve modern iletişim kavramları doğdu. Matbaa birçok kavramın dinamiğini oluşturdu.

Matbaa dönemiyle beraber skolâstik felsefe önemini yitirdi. Dinsel fikirler taşıyan kitaplar ilk basılan kitaplardan oldu. Ulus dillerin önemi ortaya çıktı. Her ulus kendi dilinde dinini öğrenmeye başladı. Kiliselerin yıllardır kullandığı söylemler matbaa dönemi ile beraber tarih oldu.

Feodal değerlere alternatif kültürel norm ve değerler yayıldı.

Bu dönemin en önemli iletişim aracı ise haber mektupları oldu. Ulaşım olanaklarının artması farklı merkezler arasında bağlantı kuran tüccarların taşıdığı haber mektupları ile iletişim kurmanın en önemli olayı haline geldi.

Tam anlamıyla gazete olarak ifade edilmese de gazetenin temeli sayılabilecek durumda olan broşürler meydana geldi. Broşürlerde toplumsal sorunlar kurgulandı.

Matbaa dönemi Rönesans, reform gibi hareketlerle gelişmesini sürdürürken; sanayi devrimi ile beraber farklı bir görünüme büründü.

İletişim tarihi matbaa döneminden sonra, enformasyon (bilgi) toplumu süreciyle günümüzdeki alet, makine, bilgi işlemci temele oturdu.

Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..