Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İletişimi kim iletti

İletişimi kim iletti
 

İnsan uçarda haber uçmaz mı?

Bu 17. ci yüzyılda, insanların aklı bayağı inkişafta mıydı yoksa gerilemeye mi başlamıştı dersem tartışılabilir bir mevzudur.

Haberleşmenin ilki öncülerinin biz kadınların bağırışmassı olduğundan yola çıkarsak, Dağda ot yolarkene birden saçınızdan tutup çeken sopası bol bir karşı cins canını yakarsa avaz avaz şarkı söylemek lazım deyip acılı tarafından çığlık filmini çevirirsiniz. Bunu duyan sponsorlarda sizi kapışmak için gelir. İşte ilk haberciler. Bazı haberciler sağırlıkları yüzünden bundan mahrum kalınca, ne etsinler başlamışlar duman tüttürmeye. İşte sigara denen (ka) nın yuvarlanarak (G) ye dönüşmesi ile içe çekilen bir boru yaparlar. Böylece duman duman haberleşme başlar. Zaten dumanı gören yangın var diyerek koşar elinde doğal hortumuyla. O zaman itfaiye teşkilatı ve yangın haftası yok. Arazi de çok, yakmaya gerek yokmuş. İlk habercilik böyle başlamış işte. Sonraları gelişerek, bu çeşitli fişek alayları ile gösterişe de dönüşmüş. İşte orman yangınları bu ışıklı işaretleşmelerden çıkmış. Çünkü bu ışıklıişaretler i beş yıldızlı binaların üstüne koymaya başlayınca bu binaların konacağı yerler yanmaya başlamış.

İlk mesajlar işte bu havada parlayan alevler ve parlayan aynalar olmuş.İlk mesaj aletini de Fransız Claude Chape 1793 te icat etmiş. İsimlerde mucitleriyle örtüşük Claud bulut demek ya chape de çip mi böüm mü vb yanim şimşek doğal mesaj aleti oluyor o zaman.Yağmuru haber veren. İşte bunu bilen claude uzaktan yazan anlamında bir mesaj aleti olan telgraf ı bulmuş. Bu telgraf ta doğal olarak biçim itibariyle kendi aletine benzer bir kule bulup Bunun tepesine de hareketli kollar dolayıp .bu kolların sahiplerinin adının baş harflerini belleyip bir liste oluşturarak kullanmaya başlamış .Böylece rakamlar ve harfler telgrafa dönüşüyormuş.

Bundan sonraki kırkyıl içinde haberleşmeler yeni boyut kazanmış. Elektrik idaresi de artık engellileri muhasebenin başına geçirip yanlışlıklara bir özür amaçlı kullanıma geçince. Elektrikli talgraf icat olaraktan bu da sonraları Graham bell tarafından Telekom a dönüşecek buluşlarla teşkilatlanmaların çoğalmasına neden olmuş. Böylece Tedaş ve Telekomun da kökeni belli oldu.

Tekrar geriye dönelim. Graham bunu nasıl yaptı? Kendisi sağır olmadan önce sağır sultana âşık olmuş olduğundan onu incelemeye başlar. O kadar çok titreşir ki havadaki titreşimlerden bile elektrik alır.o zaman net, çet yok. Ne yapsın? Tutar bu aldığı elektrikleri elektrik idaresine pazarlamanın yolunu arar ve kaçak kullanım yöntemleri geliştirir. Tutar armonik telgraf denilen casusluğun da temelini atacak olan elektriği kaçak olaraktan kullanımını değiştirir. artık elektrik kaçırılıp sesleri konuşma anında titreşime döndürerek ve de kaçak elektrik saatini değiştirip para cezasına dönüştürerek telefonu bulur. Telefon bulunmasıyla artık Kaçak tesbitleri tebligat olarak değil ihbarlı yapılır. Ve tebligatlar günü geçtikten sonra yollanarak zaruri icra talebiyle iş bulamayan avukatlara da ayrı bir ödenek ödenerek şirket kurtarılır. Bazı uyanıklar da şantiyeden kaçak kullanım sonucu yakalanınca tedaşa zorunlu olarak örtülü ödenek vererek kaydolur. Mühendisler hattı döşerken bir müddet kayıtsız kullanım da ne yazıkki o sırada ya yurt dışı olanlara ya da evini hiç kullanmayan daire sahiplerine kaçak ihbarı olarak yansıtılır. Bunun icatlarla alakası olmasa da her dosyanın bir uzantısı vardır değil mi. Her icadın bir kullanım alanı olduğu gibi..

 
Toplam blog
: 165
: 856
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

Edebiyet fakültesi  mezunuyum. Öğrenmenin yaşı yoktur diyerek çeşitli kurslardan da el sanatları ..