Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '19

 
Kategori
Teknoloji
 

İletişimsizlik Çağı

1950'li yıllarda insanlar, "2000'li yıllarda uçan arabalar olacak, insanlar ışınlanacak, fabrikalarda hep robotlar çalışacak..." derdi kahvehanede çay içip kâğıt oynarken... 2000'li yıllara geldiğimiz bu günlerde teknoloji beklediği gibi ilerliyor gerçekten de... Uçan arabaların üretimi yavaş yavaş başladı, fabrikalar robot dolup insan boşaldı, bir yerden bir yere fiziki olarak ışınlanmak henüz mümkün değilse de cebimizdeki bir telefon ile çok uzaklardaki bir kişiyi canlı görmek mümkün hale geldi. Bunlar olurken ortadan kalkan bir şeyler de var. Mesela kahvehanede çay içip kâğıt oynayanlar kalmadı. Bir dönemin kadınlarının erkeklerden şikâyetlendikleri bu konu ortadan kalktı. Peki, yerini ne aldı?

Bunun yerine erkekler, hanıma çay demletip, bilgisayar veya telefon başına geçip okey ve kağıdını online olarak oynuyor. Önceden kahvehanedeki erkek arkadaşlarıyla oynayabiliyorken şimdi her yerde herkesle, her muhabbeti yaparak oynuyor. Arada kilometreler ve sanal bir dünya olsa da ateşle barut yanyana durmuyor, gayri meşru ilişkiler peyda olabiliyor, aile içi huzursuzluk artıyor, aldatma ve boşanmalar gerçekleşiyor.

Teknoloji Zehirlenmesi Yakındır

İnsan fizyolojisi ve metabolizması doğası dışında gelişen olay ve olgulara tepki verir. Aşırı telefon ve bilgisayar kullanımı kamburluk ve göz rahatsızlıklarını beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra maruz kalınan radyasyon nedeniyle aşırı yorgunluk, B12 ve folik asit eksikliği her insanda dönem dönem görünüyor. Metabolizmal ihtiyaç eksikliği doğrudan teknoloji kullanımı ile ilgili değilse de verdiği zararlar gözle görünür derecede aşikar.

Teknolojiyi Verimli Kullanmak Mümkün

Gününün büyük kısmını bilgisayar ve telefon başında geçiren birisi olarak bunlardan da verimli faydalanmanın ve teknolojik zehirlenmeden en az etkilenmenin bazı yollarını bilmiyorum.

Öncelikle sosyal medyada boş zaman kaybetmeden, uzmanlık çerçevesinde kullanmak gerek. Yani eğer tanınmış bir kişi iseniz veya içerik üretiyorsanız sadece ürettiğiniz içeriğe uygun paylaşımı yapın ve çıkın. Daha sonra etkileşimi görmek için istatistik biliminden faydalanın, başka insanların yaptığı paylaşımlar sizi çok da alakadar etmesin.

Telefonunun ekranına belli bir uzaklıktan bakın ve araştırma yapmak, makale okumak, önemli eğitici videolar izlemek için kullanın, eğer buna ihtiyacınız yoksa telefonu vücudunuzdan uzak bir yere koyun ve sadece görüşme yapacağınız zaman alın.

Telefon konuşmalarınızı 3 dakikadan fazla tutmayın, biraz fazla olması gerekirse sürekli kulak değiştirin, mümkünse hoparlörden konuşun.

Her gün en az 1 saat kitap okuyun, okuduğunuz üzerine düşünün, yorum yapın, mümkünse bir makale kaleme alın.

"İnsanlara gülme emojisi göndermeyin, gözlerine bakın ve gülümseyin..." - Engin Dinç

 

 
Toplam blog
: 65
: 2401
Kayıt tarihi
: 27.07.12
 
 

1988 İstanbul doğumlu. Adalet Bakanlığı'nda göreve başladı (2011). Anadolu Üniversitesi Kamu Yöne..