Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

İlginç Hırsızlık

İlginç Hırsızlık
 

İlginç Hırsızlık


Birçok hırsızlık duymuşuzdur. Köylerde karpuz, kavun, limon, meyve, sebze, küçük baş, büyükbaş hayvan, traktör, tavuk, ördek, kaz, odun, çamaşır hırsızlığı, elektrik ve telefon direklerinden bakır tel hırsızlığı….

Şehirlerde ise otomobil, oto teybi, oto jantı, ev eşyaları, ev eşyaları, marketlerden gıda, sigara, halı, hurda demir, bakır hurdası, baklava  ve bir çok şey hırsızlığı….

1995 Yılına kadar ise Ülkemizde hiç duymadığımız bir hırsızlık çeşidi hem hukuk literatürüne hem de lügatimize bir hırsızlık çeşidi girmişti.

Elektrik Hırsızlığı…

Türkiye Elektrik Kurumu’nun hukuk müşaviri avukatlar 1995 yılından itibaren kaçak elektrik kullananları savcılığa şikâyet ederken suç tasnifine Elektrik Hırsızlığı kavramını sokmuş, mahkemeler de bu suç tasnif ve tarifini kabul ederek kaçak elektrik kullananları yargılayıp cezalandırmayı sürdürmekte idi.

Adı ne olursa olsun hırsızlık suçu savcılığa intikal ettiğinde yüz kızartıcı ve kamu davası kapsamında olduğundan kaçak elektrik kullanan borcunu derhal ödese bile yargılanıp ceza almaktan kurtulamıyordu.

Asgari ücretin 700 TL olduğu buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi doğalgaz kombisi olan ülkemizde dört kişilik bir ailenin elektrik tüketimi gelirinin % 7’si (50 TL) civarındadır. Kaçak elektrik kullanmak hırsızlık değil ‘’ ekonomik ‘’ bir suç idi.

Ülkemizde işadamları vergi kaçırır iken yaptığı eylem hırsızlık değil ekonomik suç kabul edilmekte iken kaçak elektrik kullananlara 1995 yılından bu yana hırsızlık muamelesi yapılması gerçekten ilginç bir haksızlık idi.

İşte bugün elektrik hırsızlığından yargı önünde olanları sayısı 50 bini geçmekte olduğu ifade edilmektedir.

Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin’in açıkladığı ve önümüzdeki günlerde meclise sevk edilecek 3. Yargı paketi reform yasa taslağında elektrik hırsızlığı suçu hırsızlık kapsamından çıkarılıp kabahat kapsamına alınacak ve para cezası ile kurtulma imkânına sahip olunacak.

 

 
Toplam blog
: 133
: 1992
Kayıt tarihi
: 21.02.10
 
 

Dünya'da ekmekten sonra ikinci ÖNEME sahip gıda olan SÜT ve SÜT Ürünlerinin; 1-Her türlü pake..