Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '09

 
Kategori
Sinema
 

İlginç sinema bilgileri 4

İlginç sinema bilgileri 4
 

İlginç Sinema Bilgileri 4


Sinemayla ilgili ilginç bilgilere kaldığım yerden devam etmek istiyorum. Çünkü bazıları insanı o kadar şaşırtıyor ki o film için yapılan seçimin ne denli doğru veya yanlış olduğunu düşünme fırsatı sunuyor bize. İşte birkaçı:

*Selvi Boylum Al Yazmalım filminin final sahnesi ünlü "Sevgi emektir." repliği eşliğinde Türkan Şoray'ın yani Asya'nın Ahmet Mekin'i Cemşit'i tercih etmesiyle bitiyor. Filmin çekimlerinde Türkan Şoray yönetmen Atıf Yılmaz'a halkın Kadir İnanır ile kendisini yakıştırdığını, o yüzden filmin sonunda Asya'nın Kadir İnanır'ı yani İlyas'ı seçmesi gerektiğini söylemiş, Atıf Yılmaz ise romana sadık kalarak böyle bir finali uygun görmüştür. İyiki de böyle olmuş desem yanlış olmaz heralde, çünkü filmin bu bölümü unutulmayan sahneler arasındaki yerini almıştır.

*Selvi Boylum Al Yazmalım'da Kadir İnanır'ı Pekcan Koşar, Türkan Şoray'ı Nevin Akkaya, Ahmet Mekin'i Kamran Usluer seslendirmiştir.

*1970 yapımı Türkan Şoray ve Murat Soydan'ın rol aldığı Bülbül Yuvası filminin çekimlerinde rol gereği Soydan'ın saçlarına meç yaptırması gerekiyordu. Bu olayın uzaması sonucu Murat Soydan bayılmış, kolonya sürülerek kendine gelmiştir.

*İlk renkli Türk filmi Muhsin Ertuğrul'un 1953 yapımı Halıcı Kız filmidir.

*İlk uluslararası ödülü 1964 yapımı Susuz Yaz Berlin'den ödülle dönerek almıştır. Yönetmen ise Metin Erksan.

*1959 yapımı Bazıları Sıcak Sever (Some Like It Hot) filminde Tony Curtis ile Marilyn Monroe'nun filmin sonlarına doğru Tony Curtis'in otelden ayrılması gerektiğini telefonda söylediği sahnede, Marilyn Monroe'nun replikleri yazılı bir yerden okuduğu sağa sola giden göz hareketlerinden anlaşılabilir. Aynı filmde Marilyn Monroe "It's me, Sugar." repliğini tam 47 deneme sonunda söyleyebilmiştir.

*Esaretin Bedeli filminde mahkumların izlediği Rita Haywort'un saçlarını geriye attığı film 1946 yapımı Gilda'dır.

*1997 yapımı Komplo Teorisi filminde Amerika Başkanı'nın Türkiye'yi ziyareti esnasında 7.3 şiddetinde yapay bir deprem oluşturalacağı senaryosu işlenmiştir ve acı bir tesadüfle 1999 yılında o üzücü hadiseyi yaşamış bulunduk.

*1990 yapımı Özel Bir Kadın (Pretty Woman) filminde yapımcılar kadın karakter olarak Julia Roberts'i başlarda istememişler yerine Meg Ryan'ı tercih etmişlerdir ama ibre daha sonra tekrar Roberts'dan yana dönmüş ve Julia Roberts'in çıkış filmi olmuştur.

*Baba (The Godfather) filmini çekmesi için önce yönetmen Sergio Leone'a teklif götürülmüş, aşırı mafya içeriği dolayısıyla filmi çekmeyi reddetmiştir.

*Baba (The Godfather) çekimlerinde Marlon Brando replikleri hatırlamakta güçlük çekmiş, repliklerini karttan okumuştur.


İlginç Sinema Bilgileri 1: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=167377

İlginç Sinema Bilgileri 2: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=167436

İlginç Sinema Bilgileri 3: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=168390

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..