Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlhamın oluşumu - 3

İlhamın oluşumu - 3
 

Bilgi paylaştıkça büyür, sanat paylaştıkça aydınlatır.

Sanatçı sanatsevere eserini sunarken iki yönü veya her ikisini de kullanarak etkilemek ister.
Duygulara yönelik ve düşünceye yönelik. Algılamaları yoluyla sanatsever eser hakkında duygularında bu etkileşimi hisseder.

Renkler, şekiller, zaman, yer vb. unsurlarıyla içiçe olan eser sanatseverde hatırlamakta zorlandığı ve sürekli hatırlamak istediği duyguları hissetmesini sağlarsa onu beğenip içselleştrecek sanatçı ve kendi arasında bilinçaltına doğru giden bir bağ oluşturacaktır.

Ruhsal sağlık için bilinçaltımızda bulunan duygularımızın yeni duygularla yer değiştirmesi olağandır. Sadece canlının hayatta kalması için oluşmuş temel içgüdüleri değişmez. Sanatseverin insana ve doğaya bakışı değişebilir. Bu değişimi sanat da yapabilir.

Sanat eserin düşüncelere hitap etmesi mesaj içerikli olmasıdır. Sanatçı sanatsevere açık veya gizli mesajlar vermektedir. Sanatsever aldığı mesajın önemi kadar sanatçıdan etkilenir. Bu mesaj çeşitleri eleştri, sanatçıya göre bilinmeyen veya gözden kaçan olgu, farklı bir bakış açısı vb. olabilir. İlginç bir durumu da sıkça görmekteyiz. Sanatçının eserinde sunduğu dürtülerimizin ve tabularımızın da dahil olduğu mesajları ilk algılandıklarında sanatseverin duygularına etki eder. Esere ikinci kez düşünce ile bakıldığında ise sanatsever için o eser bir mesaj haline gelmiş demektir. Bu durum duygu ve mesajın birlikte verildiğini ortaya koymaktadır. Pahalı eserlerin sırrı iki yönüyle sunulmasındandır.

Sanatçı eserinin anakonusunu sanatsevere açık veya kapalı şekilde sunar. Eserin açık olması anakonusunun verdiği etkinin her sanatseverce hemfikir olabileceği anlamındadır. Kapalı olarak sunması ise her sanatseverin kendine göre algılama özgürlüğünü yaşaması amacını taşır. Bu nedenle ikinci örnekteki bir eser hakkında tartışan sanatseverlerin hepsi haklı olabilir. Ortak bir fikre ulaşamamaları doğaldır.

Sanatçının herkesin zor anlayabileceği olgu ve kavramları eserinde sunarken iki yola yönelir. Ya herkesin anlayabileceği basitliğe indirgemek ya da anlaşılmasını seri veya dizi halinde üreteceği eserlerinde sunmaktır.

Sanatçı, biliminsanı ve aydın(bilge veya âlim de olabilir) biz insanlara, insanı ve dünyayı anlaşılır kılmaya çalışıyorlar.

Onları alkışlıyalım. İstenildiğinde her insanın olabileceğini unutmadan.

Saygı ve sevgilerimle. İlhamınız bol olsun...

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..