- Kategori
- Bilim
- Okunma Sayısı
- 18219
İlim ve bilim nedir?

Aşıklar Tepesi
Atamızın "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir" sözünde geçer.
İlim öğrenmekten maksat bilginin insanoğluna mürşit ve rehber olması ve öğrenilen şeylerle, insani olgunluğa giden yolların aydınlığa kavuşturulmasıdır. Bu nedenle, ruha sindirilmemiş bir ilim, sahibinin sırtında bir yük; insanı ulvi hedeflere yöneltmeyen marifet de bir aldanmışlıktır.
“İlim, ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir; Sen kendini bilmezsen, Ya nice okumaktır.’
Hedef ve maksadı belirlenmiş bir ilim, sahibi için, sonsuza kadar devam edecek bir bereket vesilesi ve tükenmez bir hazinedir. Bu hazineye malik olanlar, yaşadıkları sürece ve ondan sonra, bir tadlı su kaynağı gibi daima ziyaret edilir ve hayra vesile olurlar. Gönüllere şüphe ve tereddüt atan ve ruhları karartan, hedefi belirlenmemiş baş teoriler ise, ümitsiz ve bulanık ruhların, etrafinda uçuşup durduğu bir pislik yığını ve azap vesilesidir.
Bilim ve teknolojiyi uygularken göz önünde bulvndurulacak esaslar. Atatürk tarafindan, özlü sözlerle ifade edilmiştir. Bu görüş ve tavsiyelerden bazılan şöyledir:
‘Gözlerimizi kapayıp tek başımıza yaşadığımızı daşünemeyiz. Memleketimizi bir çember içine alıp alakasız yaşayamayız, Aksine; yükselmiş, ileri ermiş, medeni bir millet alarak medeniyet düzeyinin üzerinde yaşayacağız. Bu hayat, ancak ilim ve fen ile olur İlim ve fen nerede ise onu alacağız ve her millet ferdinin kafasına koyacağız. İlim ve fen için kayıt ve şart yoktur.”
“Eğitim mutlaka uygulamalı olmalıdır.”
‘Kendi teknolojimizi kurmak ve geliştirmek mecburiyetindeyiz.”
Atatürk’ün bu görüş ve tavsiyeleri, günümüzde de geçerliliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir" İlim öğrenmekten maksat bilginin insanoğluna mürşit ve rehber olması ve öğrenilen şeylerle, insani olgunluğa giden yolların aydınlığa kavuşturulmasıdır. Bu nedenle, ruha sindirilmemiş bir ilim, sahibinin sırtında bir yüktür..öylede olmuştur yıllar yılı...ilimi bilimle bütünleştiremeyen toplumların ayakları yere sağlam basmaz...
Mehmet Akkoyunlu 07.04.2014 22:49Yazınızdan anladığım kadarı ile ilim; bir hedefi olan ve hayata geçirilen bilgi. Bu durumda bilim belirli bir amacı ve hedefi olmayan bilgi anlamına mı geliyor? Veya bilim daha çok pozitif bilimler için ilim ise daha kapsamlı bir anlamı mı ifade ediyor? Atatürk ilim ve fen derken feni pozitif bilimlere ithafen mi söylemiş? Kusura bakmayın çok soru oldu ama gerçekten merak ettiğim ve oldukça tartışmalı bir konu olduğu için soruyorum. saygılar..
Nazmiye Tan 21.06.2010 22:06- Cevap :
- Nazmiye hanım, Burada (Uygulamalı) derken zaten size bir işaret veriyor. İlim denince bir din hocalığı yönünden baktığınız zaman Dünyada size ve insanlara hiç bir yararı olmayan bir hizmetiniz olur bu hizmetler sadece ahiret içindir. Meslek ve sanat olarak geçmiş tarihe bakarsanız sanatkar toplumunun hepsi yahudü veya rumdur. Bilim Fen sanat meslek ilimle birleşir ve uygulamalı bir egitim sistemi getirilirse, Burda ortaya çok farklı bir insan yapısı çıkar. Saygılar 23.06.2010 9:21