Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '19

 
Kategori
İlişkiler
 

İlişki Bağımlılığı Nedir?

Birçoğumuz yalnız kalmaktansa bir ilişki içerisinde olmak isteriz. Ancak tüm ilişkiler aynı olduğunu ve eşit şartlara sahip olduğunu söylemek mümkün değildir. İlişkiler, sağlıklı olanlar ve sağlıklı olmayanlar şeklinde ikiye ayrılırlar. Bu nedenle yalnız kalmayı tercih etmek belirli durumlarda çok daha iyidir. Özellikle sağlıksız ilişkilerden uzak durmak istiyorsanız çok daha önemli bir tercihtir.

Fakat, sağlık ve mutluluk açısından zararlı olsa bile yalnız kalmak yerine sağlıksız bir ilişkide olmayı tercih edecek insanlar vardır. Bu nedenle bazı insanlar bir ilişkiden diğerine hızlıca geçiş yapabilirler ve bir başkası başlamadan önceki ilişkiyi sonlandırmayı reddederler. İşte bu tür insanların durumuna ilişki bağımlılığı adı verilir.

İlişki bağımlılığı, özellikle ondan muzdarip kişiler için tespit edilmesi zor bir durumdur. Çoğu zaman davranışlarının sağlıksız olduğunu fark etmezler. Aşık olduklarını veya kalplerinin götürdüğü yere doğru hareket ettiklerini düşünürler. Gerçekte olan ise daha farklıdır. Sadece yalnız kalmaktan kaçınmak gibi bir temel sorunları vardır.

İlişki bağımlılığı nasıl bir şeydir?

İlişki bağımlılığı ile uğraşan bir kişi, romantik bir ilişkinin parçası olmadan çalışmayı neredeyse imkansız bulabilir. Kendi başına bırakıldığında bu kişi kendisini çaresiz bir şekilde eksik hissedebilir. Aklında, kendi başına bir bütün olmak yoktur. Daha çok bir bütünün yarım parçası olma yaklaşımı vardır.

İlişki meraklıları birisiyle tanıştıktan sonra yoğun bir şekilde kendilerini ilişkinin çekim merkezinde hissederler. İşler rayından çıkana kadar bu çekim yaklaşımı devam eder. Bu döngü bir kişiden diğerine geçene kadar kendini tekrar eder. İlişki meraklıları sürekli olarak kendilerini tamamlayan birisini arar. Mutluluklarını başkasının varlığına ve etkisine bağlı tutmaya hazır olurlar.

İlişki bağımlılığın kendini gösterebileceği bir diğer yol kişinin kötü niyetli veya sağlıksız bir durumu fark edip değiştirmeye tenezzül etmediği durumdur. Bu insanlar kendi kimlikleriyle ilişkilerine çok sıkı bir şekilde bağlanırlar. Bu nedenle ayrıma fırsatı elde etseler bile geri dönebileceklerdir. Çünkü ilişki olmazsa normal hayatlarını sürdüremeyeceklerini düşünürler. Bu tekrarlanabilir bir döngüdür.

Bu iki durumdan birinde olan insanlar çok sınırlı bir kimlik duygusuna sahip olurlar. Bir ilişkinin dışında nasıl var olacaklarını bilemezler. Genellikle aileye, arkadaşlara, hobilere ve hatta işlerine bağlılıklarını kaybederler. Zaman içerisinde bu durum depresyon gibi durumların yaşanmasına neden olabilir.

İlişki bağımlılığı neden ortaya çıkar?

İlişki bağımlıları genellikle bir sorun olduğunu kabul etmezler. Sevgiyi bulma hedeflerine sıkı sıkı bağlıdırlar. İlişkilerinin başkalarının mutlu ilişkileriyle aynı olduğunu düşünürler. Anlamadıkları şey, yaklaşımlarının altında yatan sorunların ve motivasyonların sağlıksız olmasıdır.

Çoğu zaman, ilişki bağımlıları kendine güven ve samimiyet ile mücadele ederler. Bu, ailesinden, arkadaşlarından veya önceki romantik ilişkilerdeki travmatik deneyimlerden ve hatta daha derin ruhsal sağlık sorunlarından kaynaklanabilen bir durumdur. Tüm bu koşullar kişinin aklında bir ilişki tanımının çizilmesini sağlar ve kişi bu tanıma bağlı kalarak hayatını geçirmeye çalışır.

İlişki bağımlılığı yaşayan bir kişi genel olarak haklı olma duygularını doğrulayacak bir narsistik yaklaşım içinde olacak ve sürekli düşüncelerine bir ortak arayacaktır. Bu gibi durumlarda, bağımlı olan kişi, ilişkiyi kötüye kullanma noktasında bile partnerine ciddi zararlar verebilecektir.

İlişki bağımlılığı olan bir kişiye nasıl yardım edeceğin davranışa neden olan faktörlere bağlı olacaktır. Buna rağmen herhangi bir ilişki bağımlısı dışarıdan çok güçlü destek alsa bile problemleminin varlığını kabul etmediği sürece değişim taraftarı olmayacaktır. Sonucu ne olursa olsun, bir ilişkinin parçası olmakya çalışmak sağlıksız bir yaklaşımdır. İnsanın bu şekilde uzun süreli ve mutlu bir ilişkiye sahip olamayacağını bilmesi gerekir.

 

 
Toplam blog
: 12
: 843
Kayıt tarihi
: 04.10.16
 
 

Merhaba, Adım Kaan. Amacım insanlara hayatlarını iyileştirmek ve güzelleştirmek için ihtiyaç duyu..