Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '07

 
Kategori
İlişkiler
 

İlişkiler üzerine bir yazı

İlişkiler deyince insan çok yüzlü bir pramitle karşılaşıyor. Varoluşun en temel sebeplerinden biri olan ilişkiler arkadaşlık, dostluk, karı koca, gelin kaynana, patron işçi, ast üst gibi bireysel ilişklerden tutun da, kültürel, ekonomik, sosyal, uluslararası, toplumsal ilişkilere kadar geniş bir yelpazeye yayılabilir.

İlişkilerin temeli iletişimden geçer. Doğru iletişim doğru ilişkileri doğururken, yanlış iletişim bizi yalnızlığa sürükler. Kendini doğru ifade edemeyen bir insan ne acı bir durumdadır.

İlişkilerin en güzel besleneceği ortam aile ortamıdır. Toplumu oluşturan en küçük birimdir aile. Aile nasılsa toplum da öyle olacaktır. En, en, en çekirdek aile henüz çocuğun olmadığı evli bir çifttir. Bir çiftin beraberliğinde fiziksel, duygusal, sosyal, entelektüel-zihinsel ve ruhsal ilişkiler yer alır. Söz ettiğimiz ilişkilerden birinde ortaya çıkan sorun diğer ilişkileri de kolaylıkla etkileyebilmektedir. Duygusal ilişkiyi ilgilendiren sevgi eksikliği, fiziksel ilişki olan cinsellik boyutunu zedeleyebilir. Benzer şekilde entelektüel yada zihinsel ilişkideki bir problem de duygusal ilişkiyi etkisi altına alabilir.

Sağlıklı toplumun sırrı, sağlıklı iletişim kurabilmiş ve ilişkilerini sağlıklı boyutlarda sürdürebilen ailelerden geçer. Sorunsuz bir aile ve sorusuz bir yaşam neredeyse imkansızdır. Mükün olan sorunları kendi iç dünyamızda minimize ederek iletişimde bulunduğumuz insanlara yansıtmamaktan geçer.

Kurulacak iyi ilişkiler çevremizi etkiler ve olumlu tepkiler almamızı sağlar. Birey, aile, toplum, arasında her zaman iletişim söz konusudur. Geliştirilecek olumlu iletişim hizmetlerin verimliliğini artırır ve olumlu gelişim sağlar. Bu iletişimin kurulmasında sosyal yapı çok önemlidir. Mutlu hissetmenin sırrı iletişim içinde olduğumuz kişi, grup, toplumla olumlu ilişkiler geliştirmektir. Her insan psiko-sosyal davranışların etkisi altındadır. İnsanlar toplumsal bir varlık oldukları için toplum içinde bir birlerine ihtiyaçları vardır. İnsanlar bu ihtiyaçları nedeniyle iyi iletişim içinde olmalıdırlar.Sağlıklı iletişim, sağlıklı bir toplum için gereklidir. Toplumsal ilişkilerin karşılıklı olma zorunluluğu vardır. Toplumda olumlu ilişkiler her ortamda uygun bir psiko-sosyal ortamın oluşumuna etkendir.

İnsanın hayattaki en temel ihtiyacı "değerli" olduğunu hissedebilmektir: İletişim kurulan insanlarla olan ilişkilerde karşı tarafa önemli olduğunu hssettirmek gerekir. Ölçü, her zaman insanı kendi beklentileri olmalıdır. Yani kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa başkalarına da öyle davranmalıdır. Bireysel, ailevi ve toplumsal ilişkilerde bu taktiği uygulayabilmek sağlıklı ve mutlu ilişkileri beraberinde getirecektir.

 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..