Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '10

 
Kategori
Sinema
 

İlk 20 Film Casablanca

İlk 20 Film Casablanca
 

.


Herkesin ilk 100'e karşı bir sempatisi var, gözlemlediğim. Yapılması gerekenler, ölmeden önce izlenmesi gereken filmler, mekanlar..vs bu liste uzar da uzar. Benim öyle çok enlerim yok, ama ilk 20'lerim vardır mesela. Okunması gereken kitaplar, dinlenmesi gereken müzikler yada mutlaka ama mutlaka izlenmesi gereken filmler… Çok iyi izleyici değilim ama fırsat buldukça izlemeye çalışırım. Sinemaya eğer gidemiyorsam evde DVD keyfi. Saat kaç olursa olsun. Herkes uyurken ben film izliyorumdur mesela, yada sabaha karşı.. En uygunsuz vakitlerde kimine göre. Sevdiğin şeylere zaman ayırmassan eğer anlamı da olmuyor . Filmlerin vardır ama izlemesin. Evin kuytu bir köşesinde izlenmeyi bekler, ama senden adım gelmiyorsa DVD’leri hüzünlü bir bekleyiş sarar.

***

Sadece kendimce yorumladığım en’lerimi paylaşıcam. Kusurum olursa da affola. Eh bu liste Oscar’da yarışmayacak nasıl olsa.

***

İlk filmim; Casablanca, listenin 20. sırasında.

Yönetmenliğini Michael Curtiz’in yaptığı Kazablanka , ilk gösterim tarihi 1942 yılıdır. En iyi film, senaryo, en iyi yönetmen dalında Oscar almıştır. Filmin en ilginç yanı; film çekilirken senaryonunda bitmemiş olması. Senaryonunda çekimlerin yanı sıra yazıldığı. Filmin konusuna değinirsek; II.Dünya savaşının ilk zamanlarında geçmektedir. Rick hayattan tiksinmiş bir insandır. Bir barda çalışmaktadır. Savaş zamanı dümenler çevirerek para kırmaktadır. Çek direniş örgütünün lideri Victor , Alman toplama kampından kaçarak Casablanca’ya gelir.Amacı Lizbona oradan ABD ye kaçmak.Bütün umutları Casablanca’nın meşhur barının sahibi olan ricke bağlamıştır. Rick kaçış için gerekli olan pasaporta sahip tek kişidr. Öte yandan rick victorun yakalanmasını istemektedir. Çünkü önemli sebepleri vardır. Victor’un karısı lisa, rickin bir zamanlar kendisini terk ettiğine inandığı ve kalbine gömdüğü büyük aşkıdır.

Beklediğiniz bir son yoktur , filmin sonunda. Ne yaparsanız yapın kendi hayatınıza uyduramazsınız bu filmi izlerken. Büyük aşklar, fedakarlıklar yani her yiğidin harcı olmayan durumlardan.

Unutmadan filmin En iyi dialoğu;

lisa: sana iki kelimelik, sonunu bilmedigim bir hikaye anlatayim mi

rick: evet

lisa: seni seviyorum...

 
Toplam blog
: 125
: 885
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

Tıbbi sekreterim aynı zamanda edebiyatla meşgulüm ..