Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '09

 
Kategori
Haber
 

İlk ağızdan "Kürdistan"

İlk ağızdan "Kürdistan"
 

NE ACI TABLO


Oy kaygısı ve kürtlerin desteğini kaybetmek istemeyen Akp ve Akp kökenli Cumhurbaskanı Gül; Atatürk'ün kurduğu, şehit kanları ile alınan bu cennet vatanı bölmek isteyen PKK'nın hayali "Kürdistan" ifadesini kullanarak bizleri derinden yaraladı.

Halen daha Mehmetçikler şehit olurken, vatanın bütünlüğünü korumak için uğraş verirken, ülkemizin en yetkili merciinin başındaki Gül, "Kürdistan" ifadesini kullanmaktadır.

Irak 'a Türkiye'den 33 yıl resmi ziyaret yapılmamıştı. Ne oldu da Abdullah Gül Talabani ile el ele yan yana gelip sevinç gösterileri eşliğinde ziyaretler yapıyor... Bunu sizlere bırakıyorum.

Aşağıda size Gül'ün açıklamalarını aynen veriyor ve yorumu da yine size bırakıyorum....

İşte Gül’ün açıklamaları

Türkiye’ye karşı terörist faaliyetin Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetiminin sorumluluğu altında olduğunu söyleyen Gül, böylelikle ilk kez bölgeyi ’Kürdistan’ adıyla andı ve bunu da Irak Anayasası’nda öyle yazıyor olmasıyla açıkladı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi tarafından Erbil’de düzenleneceği açıklanan Kürt konferansının şiddetin son bulması yönünde ilk hareket olduğuna da dikkat çeken Gül, gelişmelerin izleneceğinin altını çizdi. Gül’ün Bağdat yolundaki açıklamaları şöyle:

Erbil’e neden gitmedi

- Ya sadece Bağdat’a, ya birkaç şehre birden gitmek gerekirdi. Necef’e, Kerkük’e konsolosluğumuzun bulunduğu Musul’a yeni konsolosluk açtığımız Basra’ya gitmeden olmazdı. Son ana dek kapsamlı program gündemdeydi; ama güvenlik açısından mümkün olmadı.

Barzani neden yok

- Şu sırada Avrupa’daymış. Barzani’nin kendi bileceği iş. Maliki ile kendi aralarında sorunlar olabilir yorum yapmak istemiyorum.

Normalleşen Irak ve terör

- Irak normalleşiyor. Irak normalleşirken topraklarını kontrol altında tutması gerekiyor. Irak’a teröre fırsat vermemesi gerekiyor. Türkiye’yi ilgilendiren terör örgütü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi alanda faaliyet gösteriyor. Bunların temizlenmesi ve Irak’ın güvenli hale gelip komşularıyla iyi ilişki kurması lazımdır.

- Madem siz Irak’ın bir parçasısınız ve Kürdistan bölgesel yönetimisiniz, o zaman kendi bölgenizdeki terör faaliyetlerine izin vermeyin. Bu aramızda daha çok işbirliğini engelleyen unsurdur. Gücü yetmiyorsa ’No-man’s land’ ilan eder. O zaman bir talebimiz olmaz, kendimiz yaparız. Dünyada böyle yerler var.

Kürdistan mı dediniz?

- Ne diyeceğim? Yunanistan, Makedonya’ya Makedonya demiyor diye biz de demiyor değiliz. Irak Anayasası’nda ne yazıyorsa o. Kendi anayasalarında yazıyor. Şu bir gerçek ki, Irak’ın kuzeyindekiler Türkiye’yi kaybetmenin ne olduğunu iyi hesaplamalı.

Çok samimi görüşme

Heyetler arası çok samimi görüşmeler yaptıklarını ifade eden Gül, ilişkileri her alanda geliştireceklerini kaydetti. Enerji, Irak petrolü ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu görüşüldü. A.A.

Celal Talabani: PKK ya silah bıraksın ya da Irak’tan gitsin

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün, terörün, "Türkiye-Irak ilişkilerinde aradan çıkarılması gereken bir bela olduğunu" söylediği ortak basın toplantısında, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, Irak anayasasının, terör örgütleri ve PKK’nın Irak topraklarında faaliyette bulunmasını yasakladığını vurguladı.

Terör, bize de zarar

Talabani, üçlü komitenin, PKK ile mücadelede ne yapılması gerektiğinin koordinasyonunu sağladığına dikkat çekerek, terörden sadece Türkiye’nin zarar görmediğini, kuzey Irak’ta da 500 köyün boşaltıldığını söyledi. Talabani, PKK’nın, halkın bu köylere geri dönüşünü engellediğini kaydetti. Talabani, şöyle konuştu:"Bizim önerimiz şu; PKK ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor."

’Teröre karşı her yol denenmeli’

CumhurbaŞkanI Gül sözlerine şöyle devam etti:

- Terör örgütünün liderleri ve karargáhları Irak’ın kuzeyindedir. Görmezden gelemem. Benim bölgem diyorsan sorumlusun. Nasıl yaparlar o ayrı konuşulur. Terör örgütüne karşı her türlü yol denenmelidir. Bu tek bir yol değildir. Dünyada bugün terörün yeri yoktur. AB ülkeleri de zaman zaman suskun kalıyordu ama bugün bunu görmüşlerdir.

Dağdan indirme planı

- Bilerek bilmeyerek, kandırılarak bu işlere katılmış olabilir. Herkes muhasebesini yapsın. Bu işlerin biteceği kanın duracağı, kardeşliğin güçleneceği bir döneme girmemiz gerekir. Bunun için sadece bir yolu olmaz, bütün yollar denenecektir. Ben ümitliyim. Herkesin bu anlayışa geldiğini düşünüyorum.

Herkes kim

- Herkes işte. Bu kadar söylenir bu gibi şeyler. Terör topyekûn kapsamlı çalışma ile sona erer. Ne gerekiyorsa. Bu kapsamlı bir süreçtir. Herkesin yardımcı olması gerekir. Irak Kürtlerinin de... Türkiye’de konuşulmayan ne kaldı ki. Şiddet, terör, silah kesinlikle bitecek. Kanın durması lazım. Bitsin bu iş.

Erbil Konferansı

- Onlar da gördü. Türkiye’yi kaybetmenin ne olduğunu gördüler. İlişkileri zehirleyen unsurun terör olduğunu gördüler. Erbil toplantısı o çerçevede yaptıkları şeydir. Onlar da anladı. Üzerilerine düşeni yapmaya çalışıyorlar. İlk defa harekete geçiyorlar. İzleyeceğiz.


 
Toplam blog
: 175
: 1323
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Serkan Hacıömeroğlu 1 Kasım'da  Trabzon'da doğdum. Yüksek öğrenimi 2000 yılında tamamladım. Çeşit..