Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlk Askeri Ressamlarından

Halil Paşa 1857 yılında İstanbul’da doğdu
 
İlk asker ressamlarımızdan olan Halil Paşa “Mühendishane-i Berr-i Hümayun”u ( 1795 yılında III. Selim döneminde kurulmuştur)  bitirdi. 
 
Mezun olduktan sonra askeri liselerde de resim öğretmenliği yaptı. Uzun bir süre Paris’te Jean Leon Gerome‘nin atölyesinde çalıştı. İstanbul’a dönünce önce binbaşılığa sonra da miralaylığa (ALBAY)  yükseldi.
 
1914 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Ali’si müdürlüğüne yükselen sanatçı, Fransa’dan yeni dönen genç ressamları bu okula alarak, okulda yeni bir anlayışla resim yapılmasını sağladı.
 
Figürlü ve figürsüz deniz ve kıyı görünümleri, Boğaziçi manzaralarını doğrudan açık havada çalıştı. Erken tarihli peyzajlarında figürler akademik anlayışa daha yakındır. Renkler gün ışığıyla aydınlanmıştır. Denizin ışıltılı mavi rengi, kıyılarda portakal sarısı ve kahverengiye dönüşür. Kıyıya serpiştirilmiş figürler küçük, çarpıcı birer renk lekesi olarak vurgulanmıştır.
Empresyonizm'e özgünlük kazandıran ve bu yönde çalışanlara örnek olan Halil paşa hayatının son yıllarını Mısır’da Abbas Hilmi Paşa’nın konuğu olarak resim yaparak geçirdi
 
Viyana’da açılan uluslararası bir sergide “Mme, X’in Portresi” adlı eseriyle altın madalya aldı.
 
 
Toplam blog
: 8
: 74
Kayıt tarihi
: 07.03.20
 
 

Ben Furkan Ağaoğlu  Tiyatro oyuncusuyum, 4 yıllık fotoğrafçılık kariyerim var. Yazarlık ve Yönetm..