Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '16

 
Kategori
Deneme
 

İlk Aşkım Atatürk’ün şıklığı

İlk Aşkım Atatürk’ün şıklığı
 

Sizi bilmem ama benim ilk aşkım Atatürk…. Nasıl olmasın ki.. Masmavi kararlı keskin bakışları, asil karizmatik duruşuyla ülkesini kapkaranlık günlerden aydınlığa çıkaran Atatürk’ e aşık olmamam mümkü


Sizi bilmem ama benim ilk aşkım Atatürk…. Nasıl olmasın ki.. Masmavi kararlı keskin bakışları, asil karizmatik duruşuyla  ülkesini kapkaranlık günlerden aydınlığa çıkaran Atatürk’e aşık olmamam mümkün değildi. İşte bu yüzden siyasi ve askeri dehasıyla dünya lideri Gazi Mustafa Kemal’i daha yakından tanımak için araştırmaya karar verdim. Bu yazımda Atatürk’ ün çağının ötesindeki seçkin giyim zevkini, şıklığını ele almak istiyorum. 

Atatürk gerek nezaketi, saygınlığı gerek giyimindeki şıklıkla tam bir Osmanlı beyefendisiydi. Daima bulunduğu ortama göre giyinen, dünyayı, dünya modasını yakından takip eden Atatürk’ ün giyim zevki, çağının çok ilerisindeydi, adeta sanatçı ruhunun bir yansımasıydı. Günümüzde bile Atatürk Şıklığına yaklaşamadığımızı söylersek yanlış olmaz. Savaş günleri dahil sakallı, bakımsız görünmeyen Atatürk’ ün şıklığı kadar, temizliğine olan dikkati de örnek teşkil eder.   

Mustafa Kemal, sadece şık değil, aynı zamanda karizmatik duruşu, saç sekli, kullandığı aksesuarlarla başlı başına stil ikonudur. Öyle ki; günümüz ünlü modacılarından Faruk Saraç, iki yıl boyunca gerçekleştirdiği arşiv araştırmasıyla Atatürk’ün kostümlerinden oluşan bir defile düzenlemiş ve bu defileyi –meslek hayatının en önemli olayı- olarak ifade etmiştir.   

Nebil Özgentürk’ün “Gazinin Son Tanıkları Anlatıyor; O Daima Şıktı” kitabında yer alan Berat Günçıkan’ ın Atatürk’ ün şık giyim tarzını aktardığı bölüme kısaca göz atarsak;

Günlük kıyafetlerinin bir kısmı Paris’ten, Deporant mağazasından alınıyordu. Gömlekte genellikle açık renk, beyaz, krem ya da bej tercih ediyordu. Gömleklerinde önce Arap harfleriyle daha sonra Latin harfleriyle isminin baş harfi yazan arma kullanılıyordu. Arma gömleğinin koluna ya da göğüs kısmına işleniyordu. Hemen hemen hepsi siyah olan takım elbiseleri üç parçadan oluşuyordu, ceket, pantolon ve yelek. Aksesuar olarak yeleğinde köstekli saati, ceketinin küçük cebinde ise mendili, bastonu kol düğmeleri, çok sık olmasa da yaka iğnesi eksik olmuyordu. Daima ütüsünün düzgün olmasına dikkat ediyordu. Seyahatlerinde daha çok tüvit takımını, güderi ceketini, ‘riding coat’ tarzındaki jokey pantolonlarını  giyiyor. Pelerin, ilk kez onun omuzlarında görüldü. Hem savaşta hem cumhurbaşkanlığı döneminde, bazen siyah, bazen mavi pelerin atıyordu omuzlarına. Zor giyinebilen ve taşınabilen pelerini değme aktörlere taş çıkartacak kadar etkileyici kullanıyordu. 
Kruvaze ceketten pek hoşlanmıyor ve bu modelden uzak duruyordu. Boyunu daha uzun göstermesi için  ceketlerinin omuz ıskalasını arkaya doğru diktiriyordu.
Rugan ayakkabılarının astarını kırmızı kadifeyle kaplatıyordu. Çizgili çorapları yeğliyordu. İçi kuzu, bilekliği kurt kürkünden eldivenlerini çok seviyordu.
 

Siyasete yön veren dehasıyla topluma kadın-erkek eşitliğini yaymaya gayret eden, sanat, yemek, dans, zarafet, ….gibi her konuda rol model olan Atatürk, tüm ömrü boyunca geri bırakılmış, savaşla yıpranmış topluma rol model olmaya çalıştı. Bizler çabalarını anlamalı, Gazi Mustafa Kemal’ i örnek almalı, hepimiz birer Mustafa Kemal Atatürk olmalıyız…..

 

Sevgi ve dostlukla kalın,

 

 
Toplam blog
: 15
: 191
Kayıt tarihi
: 12.05.16
 
 

İnsan psikolojisi, sosyolojisi, İşçi hareketleri tarihi, müzeler, sergiler, doğa gezileri, tabii ..