Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '18

     
    Kategori
    Bilgisayar
     

    İlk Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi

    İlk Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi
     

    Bu yazımızda ilk bilgisayar ENIAC ve bilgisayarın tarihçesi hakkında detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız. Hadi öyleyse ilk bilgisayarı kim icat etti. birlikte inceleyelim.

    İlk Bilgisayarı Kim İcat Etti? İşte Bilgisayarın Tarihçesi
    1791 ve 1871 yıllarında yaşayan Charles Babbage adında bir adam Difference Engine adında bir makine projesi üzerinde çalışmaya başladı. Fakat kimine göre modern bilgisayarın babası Alan Turing ve Zuse olarak gösteriliyor. Fakat yapılan araştırmalara göre Alan Turing ilk genel amaçlı bilgisayarı çıkardığı yönünde bildiriliyor.

    İlk bilgisayar hem abaküs hem de hesap makinesi olarak adlandırılmış ve bu makine sadece hesaplama ve işlem yapma özelliğine sahipti. Abaküsü bilgisayarın atası olarak tanımlanmaktadır. Ardından 1931 yılında ilk analog bilgisayar geliştirildi. Tabi o dönem ticaretin büyümesiyle ilk bilgisayar büyük hesaplarda fayda göstermeye başlamıştı. İnsanlar bu teknoloji sayesinde büyük hesaplamaları kolaylıkla yapıyor ve kısa sürede sonuç alıyordu. Zamanla insanlar yeni teknolojiler üreterek bilgisayarı daha kullanışlı hale getirdi.

    http://bilgirazzi.com/wp-content/uploads/2018/02/ilk-Bilgisayar-ve-Bilgisayarin-Tarihcesi-Hakkinda-Bilgiler-5.jpg

    İlk Bilgisayar
    İlk bilgisayar yani günümüzdeki adıyla ilk dijital bilgisayar icat tarihi 1945’dir. ilk bilgisayarın adı ENIAColarak adlandırılmıştır. ENIAC adlı ilk bilgisayar, ABD ordusuna özel olarak geliştirilmiştir. ABDordusuna büyük fayda sağlayan ENIAC bilgisayar, top atışları hesaplamalarında kullanılıyordu. Bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 167 karelik alana sığmaktadır. Tabi ilk bilgisayar o dönemde 500 bin dolar değerinde pahalı bir işlem makinesiydi. Bu bilgisayar elektro-mekanik cihazlardan bin kat daha güçlü işlem yapmakla birlikte, tam 150 kilowatt enerji tüketmekteydi. Bu bilgisayarın günümüzdeki değerine baktığımızda ise 7 milyon doları buluyor. Fakat ENIAC bilgisayar 1955 yılından sonra yeni model bilgisayarlar üretilince emekliye ayrıldı.

    İlk Kişisel Bilgisayar Programma 101 ve Bilgisayarın Tarihçesi

    İlk Kişisel Bilgisayar
    İlk kişisel bilgisayar, İtalyan teknoloji firması Olivetti tarafından üretilen ve satışa sunulan Programma 101’dir. Bu bilgisayarın üretimi 1962’de başlamış ve 1965 yılında üretimi tamamlanmıştır. Ürün ilk piyasaya çıktığında 3.200 dolara satışı yapılıyordu. Tabi bu günümüzde 25.000 dolar ile eşdeğerdir. 40 bine yakın ürünün %85 sadece Amerika’ya satılmıştır.

    Hatta 20’ye yakın Programma 101 makinesi Amerika’nın uzay çalışmalarından sorumlu kurumu NASAtarafından kullanılmıştır. NASA bu bilgisayarı Apollo 11’in aya iniş hesaplamasında kullanmıştır. Tabi o dönemde bilgisayarın işlemci hızı 1Mhz olarak geliştirilmişti. Fakat günümüzdeki bilgisayarlar bir kenara cep telefonların işlemcileri bile 2000 Mhz’dir. Tabi zamanla teknolojinin ilerlemesiyle o devasa boyuttaki bilgisayarlar küçülerek ceplerimize kolay bir şekilde sığabilmektedir. Ayrıca bilgisayarın küçülmesiyle yaptığı işler ve özellikleri de devasa boyutlara ulaşmıştır. Türkiye’de kullanılan ilk bilgisayar IBM 650-Data modelidir ve ilk olarak 1960 yılında Karayolları Genel Müdürlüğün’de kullanılmıştır.

    İlk Bilgisayar ve Bilgisayarın Tarihçesi Hakkında Bilgiler

    İlk Taşınabilir Bilgisayar
    İlk bilgisayar 1945’te Amerika’da yapılmıştı. Tabi teknolojinin gelişmesiyle o devasa bilgisayar küçülerek taşınabilir bilgisayar (dizüstü) haline geldi. İlk taşınabilir bilgisayar çocukların basit işlemleri yapabilmesi için tasarlanmıştı. Taşınabilir bilgisayarın ilk adı Alan Kay tarafından 1967 yılında Dynabook adı ile tanıtılmıştı. Tabi o dönemlerde fiyatı ucuz ve şarj edilebilir bir teknoloji yoktu. Bu yüzden 1967 yılında 20 kg ağırlığında Xerox Note Taker adından ilk taşınabilir bilgisayar üretildi. Hatta ilk taşınabilir bilgisayar çıktığında masaüstü bilgisayardan daha fazla talep görmüştür.

    Tarihin İlk Bilgisayar Virüsü
    Tarihin ilk bilgisayar virüsü, ARPANET’teki (Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı)üzerinde 1971 yılında ortaya çıkan The Creeper adlı bilgisayar virüsüdür. Bu virüs deney amaçlı olarak geliştirilmiştir ve bilgisayar sistemlerine hiçbir zararı yoktur.

    Bundan 32 yıl önce Pakistanlı Alvi kardeşler tarafından bir DOS tabanlı bilgisayara bulaşan ilk virüsü geliştirmişlerdi. Bu virüs sadece tıbbi yazılımların sahtecilikten korumak amacıyla geliştirilmişti. 1982 yılında ise Apple DOS 3.3 işletim sistemine Elk Cloner adlı bir virüs bulaştırılmıştır. Bu virüs sadece şaka amaçlı yapılmıştır. Bu virüsün yaktığı tek şey ise bulaştığı bilgisayarda kısa şiir göstermesidir.

     

     http://bilgirazzi.com/kultur/ilk-bilgisayar-ve-bilgisayarin-tarihcesi.html

     
    Toplam blog
    : 1
    : 32999
    Kayıt tarihi
    : 01.07.17
     
     

    Ben kimim? İstanbul Yıldız Teknik üniversitesinde bilgisayar mühendisliği bölümünü bitirdim. Okum..