Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

05 Ekim '09

 
Kategori
Futurizm
 

İlk Fütürizm Okulu'nda ilk dersi Ufuk Tarhan verdi

İlk Fütürizm Okulu'nda ilk dersi Ufuk Tarhan verdi
 

İlk Fütürizm Okulu'nda ilk dersi Ufuk Tarhan verdi


Türkiye'nin ilk ve tek, sertifikalı Fütürizm Okulu Fütüristler Derneği ve BÜSEM organizasyonu ile 3 Ekim 2009'da Bahçeşehir Üniversitesi'nde başladı.

120 katılımcının yoğun ilgisi ile gerçekleşen, ''Fütürizmin tarihi ve felsefesi'' konulu ilk dersi Fütüristler Derneği Başkanı Ufuk Tarhan verdi. Dersin resmi açılışı; programın içeriğini Dr. Mustafa Aykut ile birlikte tasarlayan Houston Üniversitesi Fütürizm Bölümü Başkanı Dr. Peter Bishop'un video mesajı ile yapıldı. Ders başlarken Fütüristler Derneği Sosyal Paydaşı ''Yeşil Bilgi Platformu'' katılımcılara tanıtıldı.

İlk Dersin Fotoğraflarına ve Peter Bishop’un açılış videosuna; Fütürizm Okulu-1 Facebook sayfasından, aşağıda linklerden erişilebiliyor;

http://www.facebook.com/group.php?gid=144861102816&ref=ts#/photo_search.php?oid=144861102816&view=all

http://www.facebook.com/group.php?gid=144861102816&ref=ts#/video/video.php?v=145087383534&oid=144861102816

10 Ekim 2009 Cumartesi günü Dr. Alper Alsan (Siemens) tarafından verilecek ikinci dersin konusu: Gelecek Çalışmaları için Yöntem ve Teknikler Planlama ve Sratejik Uzgörü tekniklerine genel bakış; (1) Delfi, (2) Senaryo, (3) SEPET, (4) Bilim Kurgu.

14 Kasım 2009’a kadar sürecek, yedi derlik ilk bölümün ardından ikinci bölüm 5 Aralık’ta başlayacak. Sertifikalı seminerler her Cumartesi günleri 10:00-13:00 arasında, Beşiktaş Bahçeşehir Üniversitesi Kampusunda gerçekleşiyor.

Toplam 14 haftalık bir süreci kapsayacak eğitim programıyla, ‘olumlu gelecek tasarımı’ için, fütürizm kavramını öğretmek ve benimsetmek amaçlanıyor.

Türkiye’de bir ilk olan Fütürizm Okulu’nda ‘Alternatif Gelecekler ve Senaryolar’, ‘Stratejik Rekabet İçin Yeni Alanlar ve Koşullar’, ‘Yatırım Yapmak ve Kazanmak İçin Yeni Alanlar’ gibi, gelecek planlamaya odaklı konular işlenecek. İnovatif ve sürdürülebilir yanıtlar arayan iş insanları, yatırımcılar, sektör temsilcileri, gençler, ebeveynler ve akademisyenlerin ilgi göstermesi beklenen eğitim programının katılımcıları, iş insanlarıyla da tanışma fırsatına sahip olacak.

M-GEN Gelecek Planlama Merkezi Kurucusu, Fütüristler Derneği Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi CO-OP Direktörü Ufuk Tarhan tarafından yönetilen Fütürizm Okulu’nun içerik tasarımı, University Of Houston Fütürizm Birimi Başkanı Peter C. Bishop-PhD ve TFD yönetim kurulu üyesi, aynı zamanda Türk Telekom Uluslararası Standartlar ve Regülasyon Yöneticisi Dr. Mustafa Aykut tarafından yapıldı.

Yedi derslik her bir blümün fiyatı 220 TL (KDV dahil). Dileyen; 50 TL (KDV Dahil) karşılığında, önceden kayıt olarak tek tek ders seçerek de katılabiliyor.

Kayıt ve bilgi için; Kayıt ve bilgi için:

BÜSEM / 0212 381 59 34–35–36 / busem@bahcesehir.edu.tr / info@futurizm.org

Program, katılımcılar, konular hakkındaki tüm detaylara; http://www.m-gen.biz/duyuru001.asp adresinden de erişebiliyor.

Tarhan 3 Ekim 2009 tarihindeki ilk ders’te;

Fütürizmin 1900 lerde başlayan ve daha çok bir sanat akımı olarak bilindiğini belirtti.

Fütürist Ressam Umberto Boccioni’nin eserlerinden örnekler verdi.

Tarhan, 1909 da İtalyan Şair Filippo Tomasso tarafından yazılan ilk Fütürist Manifesto’yu okudu ve 2009 da, tam 100 yıl sonra ikincisini Fütüristler Derneği’nin yayınladığını belirtti.

Fütürist Manifesto 2009’un tamamı ve 1909 Manifestosunun özeti şu linkten okunabilir> http://www.m-gen.biz/futurist-manifesto.asp

Ufuk Tarhan, Fütürizmin bu gün ifade ettiklerini ve Fütüristler Derneği’nin amaçları hakkında aşağıdaki bilgileri paylaştı;

Fütürizm; Birey, kurum ve toplumlara ilişkin olası, olanaklı ve tercih edilen gelecek senaryolarını gerçekleştirmek için atılması gereken adımları ilkeli ve bütünsel olarak inceleyen çalışmalar zinciridir.

Fütürist yaklaşım; geçmişten ders alır, sürdürülebilirliği gözeterek senaryolar oluşturur, zaman ufku on yıldan daha uzundur, uzmanca, uzlaşmacı, uzak görülü stratejiler kurgular, senaryoların gerçekleşmesi için gerekli adımları tanımlar, yöngörülerde bulunur.

Fütüristler; geleceği tahmin etmeye değil anlamaya, anlamlandırmaya çalışırlar.

Fütüristlerin hedefi;

­ Toplumun her kesiminde ilerici, yenilikçi vizyon geliştirmek

­ Olumlu gelecek beklentilerinde buluşmak

­ Kişi ve kurumların doğru yol haritası oluşturmalarına yardımcı olmak

­ Geleceğe katılmak, katlanmak değil; onu tasarlamak

­ Geleceği şekillendirmenin anlam ve katacağı değeri geniş kitlelerle paylaşmak

­ Dünyanın örgütlenmesinde yer alarak, toplumu bu bilinç etrafında toplamanın önderlerinden olmak

­ İnsanlıktan sorumlu olduğumuzu kabul etmek

­ Çağdaşlık sözcüğünün bugünü yaşamakla sınırlı olmadığını göstermek ve açıklamak sorumluluğunu

üstlenmek

Fütüristler Derneği’nin amacı;

­ Gelecek farkındalığı yaratmak, yaymak

­ Gelecek algısını değiştirerek

­ Bilgiyi yeniden anlamlandırmaya çalışmak

­ İnsanlara ve çevreye saygılı

­ Yeni ve yararlı gelecek

­ Senaryoları tasarlayarak

­ Olumlu gelecek beklentilerini

­ Gerçekleştirmek için

­ Kişi ve kurumlara sürdürülebilir, uygulanabilir planlar yapmalarına yardımcı olacak bilgiler

paylaşmak...

­ yatırımcı, iş sahibi ve girişimcilere; işleri

­ çalışanlara; kariyer ve yaşam gelişimleri

­ ebeveynlere; çocuklarının yarınları

­ eğitmenlere; öğretecekleri

­ öğrencilere; eğitimleri ve meslek seçimleri

­ buluşçulara; projelerini hayata geçirmeleri ve yatırımcı bulmak

­ birey, kurum ve kitlelere; daha iyi bir gelecek

için; ‘’kullanılabilir, nitelikli, etkin’’ bilgi, ortam, insan gücü, kaynak ve paylaşım platformu olmak

Tarhan Fütüristler Derneği’nin bu konularda toplumla iletişiminin hali hazırda aşağıdaki projelerle sağlanacağını ve zaman içinde faaliyetlerini geliştireceklerini belirtti;

Fütüristler Zirvesi; Senede bir ya da iki senede bir yapılan en büyük Fütürist Etkinlik. 2008 de ilki yapıldı. Çağımızın Leonard Da Vinci’si Jacque Fresco katıldı. Zirve’nin tam kaydı; ’www.futuristlerzirvesi.com sitesinden izlenebilir. İkincisi ikincisi 2010 da yapılacak. Konusu: ‘’Nano Gelecek Her Şey Değişecek’’. Onur konukları: Ray Kurzweil (teleporter teknolojisi ile gelecek), Tom Frey, Jerome C. Glenn. Amacı: fütürizme dikkat çekmek, inovatif projeleri, ürünleri, firmaları kitlelere tanıtmak, vizyon açılımı, fikir sıçraması sağlamak.

Hedef kitlesi: 1.000+ yatırımcı, iş insanı, girişimci, genç , kurum, buluşçu

Paydaşa faydası : Yarın da var olacağının, gelecekten sorumlu olduğunun iletişimini kurmak, yeni ürün ve fikirlerini sergileyip, sunarak, marka değer algısını yükseltmek

Fütürizm Okulu – Yılda 1 ya da kez yapılır. İlk okul Ekim-2009 dan itibaren Yedişer haftalık on dört haftalık bir programla Bahçeşehir Üniversitesi ile kurgulandı. Konuşmacılar; Alphan Manas (Brightwell), Dr. Alper alsan (Siemens), Cem Tarık Yüksel (Unilever) Dr. Cenk Tezcan (Intel), Eray Yüksek (IBM), Nuri Çankaya (Microsoft), Ömer Saygın (Yıldız Gemi), Dr. Serdar savaş (Genar), Tunç Yorulmaz (Türk Telekom), Ufuk Tarhan (M-GEN), Volkan Öztürk Brightwell), Yılmaz Argüden (ARGE), Zafer Babür (Eczacıbaşı), Zafer Parlar (Nike). Amacı: fütürizme dikkat çekmek, sosyolojik, ekonomik, politik, psikolojik, ekolojik ve teknolojik açıdan gelecekte olabilecek değişimler hakkında bilgi paylaşmak. Hedef kitlesi: 100+ kişi.

Future Talks – Yılda 5-6 Kez yapılan 2 saatlik seminerler. İlki 27 Mayıs’ta yapıldı. Konu: ‘’Geleceğin Meslekleri, İş Modelleri’’ Konuşmacılar; Alphan Manas (Brightwell), Cem Tarık Yüksel (Unilever) idi. http://www.webrazzi.tv/2009/06/29/future-talks-2009-acilis-konusmasi-ufuk-tarhan/ da tam kaydı izlenebilir.

Millenium Prize; ‘Lise çağındaki gençlerin katıldığı, Meksika’da gerçekleştirilen uluslararası senaryo yarışması. 2009 da Türkiye’yi Özel Sezin Okulu temsil edecek.

State of the Future Millenium Project; Dünyanın çeşitli yerlerinden 2.500 den fazla uzman, akademisyen, fütürist, iş insanı, liderin katılımı ile sürdürülen bir çalışmadır. Birleşmiş Milletler tarafından desteklenmektedir. Türkiye uzantısı Fütüristler Derneğidir.

Gurup her yıl ‘’State of the Future’’ araştırması yapar ve raporlar. Gurubun koordinatörü ve sözcüsü, 2010 da yapılacak Türkiye’nin ikinci Fütüristler Zirvesi onur konuşmacılarından, Jerome C. Glenn’dir.

Üniversitelerde Fütürizm Kulüpleri; İlk kulüpler Bahçeşehir ve Yeditepe, Üniversitesi’nde kuruldu

Boğaziçi, Sabancı, Kadir Has çalışma yapıyor.

Future Tips; Araştırma, öneri, rapor vbg tavsiyelerinin olduğu aylık mailing.

Tekno Kadınlar; ‘’Geleceği Blogger-Sanal Ticaret yapan anneler kurtaracak ‘’sloganıyla

M-GEN tasarladı, Fütüristler Derneği işbirliği ile kurgulanıyor.

The Futurist; 1967 den bu yana yayınlanmaktadır. Dünyada 25.000 okuyucusu olan,

aylık derginin Türkiye’deki yayın Hakları Fütüristler Derneği tarafından alınmıştır. 2010 da ilk sayının çıkması planlanmıştır.

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..