Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

05 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

İlk hapı AKP yuttu

İlk hapı AKP yuttu
 

AKP tarafından “Anayasa Değişiklik Paketi” gündeme getirildiğinde, iktidarla muhalefet arasında yoğun tartışmalar yaşanmıştı.

Muhalefet: “Bu paket AKP paketidir, uzlaşma kültüründen yoksundur, paketin içersine elmayı, armudu, yılanı, çıyanı, acı biberi, patlıcanı doldurmuşlar, halkımıza buyurun bunları afiyetle yiyin” diyorlar ve halka tercih hakkı tanımıyorlar, sözleriyle itiraz ediliyordu.

AKP lideri Sayın Tayip Erdoğan ise bu paketi “hapa” benzetmişti.

“Milletin vekilleri zaten bunu tek tek oyluyor, parlamentoda bütün değerlendirmesini yapıyor, milletin huzuruna bunu hazır olarak getiriyor. Ön çalışma bu parlamentoda yapılıyor, parlamentoda bitiyor, sonrada bunu adeta bir hap gibi, tablet gibi halkımıza sunuyor.”

Yani Başbakan bu sözleriyle “Ey halkım, biz size çeşitli karışımlardan oluşan tansiyon, kalp, şeker, kolesterol haplarından bir tablet yaptık, sizde bu afiyetle içersiniz, korkmayın tabletin garantisi benim” demeye getirmektedir.

Başbakanın ve kurmaylarının tüm çabalarına rağmen AKP “parti kapatmalarına sınırlama getiren” 8. maddeyi meclisten geçiremedi ve madde paketten düştü.

AKP’de 327 şoku yaşanırken kurmaylarda “cadı avı” başlattı.

Maddeye oy vermeyen 8–12 kişinin peşine düşüldü. Diğer taraftan da diğer kritik maddelerin aynı akıbete uğramaması için çalışmalar başlatıldı.

Yapılan yoğun kulis ve ikna çabaları sonuç vermiş olacak ki pakette yine önemli bir madde olan Anayasa Mahkemesinin yapısını düzenleyen madde dün 337 oy alarak meclisten geçmeyi başardı.

Diğer önemli bir madde olan HSYK nın yapısını düzenleyen madde meclisten geçer mi bilinmez ama; AKP bu maddeyi de geçirirse sadece bir fire ile yoluna devam edecektir.

AKP kurmayları yaşadıkları şoku çok çabuk atlatarak kritik maddeleri büyük bir ihtimalle ikinci tur sonunda meclisten geçirebileceklerdir.

Ancak, AKP heyeti halen diken üstündedir. Zira paketin tamamı üzerinde mecliste yapılacak oylama 330 rakamının altında kalırsa, paket tümden düşecektir.

Baskılara dayanamayan AKP’nin 8-12arasında ki “reddçi” milletvekilleri paketin tümü üzerinde ki oylamalarda nasıl bir tavır takınacaktır, bu belli değildir.

Bu paketin meclisten geçmesi halinde ise yasa gereği “referanduma” gidilecek ve halktan onay istenecektir.

Referandum aşamasında ise Anayasa Paketinin tümüne karşı olan MHP ve sadece üç maddeye karşı duran CHP referandumda “hayır” oylarının daha fazla çıkması için büyük bir çaba sarf edecek, bu olay sonunda dönüp dolaşıp AKP iktidarının oylamasına dönüşecektir.

Anayasa Paketi ile ilgili diğer bir durum ise CHP’nin bu paketi Anayasa Mahkemesine götüreceğidir.

Bu olasılıkta da iki ihtimal vardır;

Birinci ihtimal paket referandumdan önce Anayasa Mahkemesince ele alınıp karara bağlanacağından, AKP mahkemenin sonuçlarına göre strateji belirleyecektir.

Şayet Anayasa Mahkemesi paketi iptal ederse, AKP erken seçim kararı alarak bu kozu kullanma yoluna gidebilir.

Gerekçesi de hazırdır. “Mağdur olduk, Anayasa Mahkemesi Muhalefetin mahkemesi gibi, çalışıyor, ben de millete gidiyorum” diyebilecek, daha önceki seçimlerde olduğu gibi “yine mağdurları oynayarak” halktan oy isteyecektir.

İkinci ihtimal ise paket referanduma giderse, AKP var gücüyle çalışarak bu paketin onaylanmasına çaba sarf edecektir.

Önümüzde ki günlerde hangi sonuç ortaya çıkarsa çıksın, neticesinde bir erken seçim görünmekte, İktidarda, muhalefette artık erken seçimin zamanının geldiğini ve kaçışın olamayacağını göreceklerdir.

Anayasa paketi oylamalarında “ilk hapı” yutan AKP bundan sonra “hapları yutar mı, yoksa bu hapları muhalefete mi yutturur, bekleyip hep beraber göreceğiz.

Osman Özeker 05.05.2010

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..