Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '16

 
Kategori
Deneme
 

İlk insanla bugünkü insanın beyni aynı değil

İlk insanla bugünkü insanın beyni aynı değil
 

 Âdem’in ilk insan olduğu söyleniyor. Ama Âdem’le ilgili hikâyelerde (keza yanında Havva da var) Âdem bize benziyor. Bu mümkün değil.

Bilimsel araştırmaların bu konuda vardığı sonuçlar ayrı, dünyada hayatın gelişimine bakarsak, her ne kadar değişime/farka bilim ve kültür gerekçe gösterilse de aynı beyin yapısının hayata yansıması bu kadar o gün öyle bugün böyle olamaz.

Âdem-Havva efsanelerinde bu ilk insanlar normal gösteriliyorlar ama bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre insan diyeceğimiz ilk varlık insana bile benzemiyor.

Âdem’le Havva’nın elma hikâyesi, çocukları, çocukları evlendirmesi araştırmalar sonucunda ulaşılan insan profiliyle uyuşmuyor.

Âdem baba efsaneleri doğru olmasa bile buluntularla ulaşılan ilk insanlar ve bunlara dayanarak anlatılanlardan anladığımız, ilk insan ile son insanın(yani bizim)beyni aynı değil. Daha küçük, daha büyük, daha işlevsel vs ama farklı. Çünkü ne kadar milyonlarca yıl olsa bile beyin beyindir, yani düşünür, şimdi Mars’a gidiyorsa o zaman da ihtiyaçlarıyla ilgili bir şeyler yapar. Bu arada yemek içmek için beyin(düşünme) gerekmez.

Burada çok önemli bir konu çıkıyor ortaya; beyin de (düşünme yeteneği) değişiyor, gelişiyor. Bizim hayatımızın içinde de, dünya hayatı içinde de.  Yani bu demek oluyor ki iyi düşünen beyin bilginin kültürün eseri. Belki de ilk insanın beyni et parçasıydı. Ya elbette ilk insanın Ay’a gitmesi beklenemez ama on binlerce yıl içinde, beyin sonuçta düşünen bir organ, o günün şartlarına göre düşünceyle ulaşılmış sonuçlar görürüz. 50 bin yılda taştan baltayı maymunlar da yapar.

Diğer bir soru, ilk insanlar bugünkü insanın beyni tamam farklıydı ama bu fark biyolojik olarak mı yoksa düşünebilme becerisi bakımından mıydı? Düşünebilme becerisi bakımındansa sorun yok ve gayet normal ama beynin biyolojik yapısı bakımındansa üzerinde durulmalı çünkü belki başka organlarımız da farklıydı.

Beynin normal düşünme haline bu kadar uzun bir zamanda (200 bin yıl) -kaldı ki tam olarak geldiği de söylenemez, hala dünyada ilk insanlara benzeyen beyinler var-ulaşmış olması da üzerinde durulacak bir konu. Ama sevindiren bir şey, beynimizi geliştirmek( düşünme becerisi, IQ’ muzu yükseltmek) bizim elimizde.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..