Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '08

 
Kategori
Okullar
 

İlk öğretimlerde muamma

İlk öğretimlerde muamma
 

İLK ÖĞRETMEN


Henüz okullar açılalı bir ay oldu fakat özellikle ilk öğretimde sorunlar bir türü bitmek bilmiyor.Müfredat programları bir yandan, okul yönetiminin istekleri bir yandan, aile birliklerinin yapmak istedikleri bir yandan, okula yeni başlayan geleceğimiz minik yavrularımızın adaptasyon çabaları bir yandan, anlayacağınız tam bir muamma şu ilk öğretimlerimiz.Sorunlar almış başını gidiyor.Dur diyen yok, bu işler neden böyle diyen yok.Okul idareleri veli ile parasal konular arasında gidip gelmekte, öğretmenler istemekten Veliler ise talepleri karşılayamamaktan, öğrenciler ise Eğitim hakları konusunda ikilem yaşamaktadır.Bir yarış atı haline gelen çocuklarımız ve bizler bu yarışta çocuklarımızın daha verimli ve başarılı bir şekilde eğitim alması konusunda hem fikiriz. İsteklerimiz sayesinde oluşan aile birliklerinin bulundukları okulu sanki devlet okulu olarak değil de bir özel okul olarak görmelerinden midir yoksa kendi egolarını tatmin etmelerinden midir bilinmez. Okullarda yaşanan sorunlar hat safhada. Çözüm ise daha bir duyarlı bir toplum anlayışı ile davranmaktan geçmektedir.

Olayları değişik açılardan ele alalım;

İdare açısından;

Size bir okul emanet edilmiş, bu okulun içerisinde yüzlerce minik yavrularımız eğitim ve öğretim görecekler.Sınıflar oluşturulacak, bu sınıfların materyalleri sağlanacak, eğitimciler belirlenecek, ısınmaları bir şekilde yapılacak, aydınlanma için elektrik kurumalarına olan borçlar ödenecek, belediyeye olan su borçlarına bir çözüm aranacak, yakacak alınacak, personel yetersizliğinden dolayı temizlik şirketlerinden veya tanıdık elemanlardan oluşan temizlik ekibi oluşturulacak, sınıflar teknoloji sınıfları haline dönüştürülecek vesaire.

Öğretmen açısından ise;

Yeni öğretim yılında çocuklarına kavuşma hayalleri içerinde olan eğitmen, sınıfın dağınık haliyle mi uğraşacak, kendisine hangi sınıfın verilmiş olmasından mı kaygı duyacak, sınıfının badanasından mı, sınıfta yapılan bir yıl öncesi öğrenci dolaplarının yerleştirilmesinden mi uğraşacak yoksa yeni dönemde öğrencileri ile adaptasyon içerisinde nasıl bir ders programı hazırlayacağını mı düşünecek? Bunlar bir yana dursun Milli Eğitim bakanlığının dağıtmış olduğu kitaplar ile birlikte müfredatı mı hazırlasa buna destek olsun diye değişik yayın gruplarının yayınlarını araştırarak sınıf aile birlikleri ile yardımcı kaynaklara mı zaman ayırsa ve bunların temini noktasında hem fikir olsa ve kaynak teminini nasıl yapsa? branş öğretmenleri ise branşları için nasıl bir kaynak bulsa da branşını öğrencilerine sevdirse, hangi enstrümanları seçerek ders yapsa. Faaliyetleri esnasında başarıyı yakaladığında gruplara nasıl katılacağını mı?Sportif faaliyetlerde ödeneği çocuklardan nasıl toplasa ve branşlara katılan örgenci velisini nasıl ikna etmeyi mi? düşünse vesaire;

Veli açısından;

Çocuğunu okula yazdırma sevinci yanında hüsrana uğrayan veli okula bağış, dosya parası, yakacak parası gibi bu okulun masrafları altından nasıl kalkacağı konusunu boğazlarından mı yoksa taksitlerini erteleme ile mi bu paraları karşılasın yoksa çocuğunun diğer çocuklar karşısında ezilmesini mi göz önünde bulundursun ikilemini yaşamaktadır. Okul veya sınıf toplantılarında çocuğunun geleceği ile ilgili konuların konuşulması tercihi iken okulun, sınıfın, diğer velilerin aşırı ancak olmaz ise olmazları arasına getirilen taleplerine göğüs gererek mahcubiyetini gizlemesine mi katlansın, yoksa bu düşünceleri yaşamaktansa hiç toplantılara katılmamasının daha etkili olacağı konusu yanında aldığı her nefesten tutun da tükettiği her şeyden EĞİTİME DESTEK ADI ALTINDA KESİLEN VERĞİLERİN nerelerde kullanıldığı ve bu konuda hiç bir şey yapamaması yanında borç harç hatta boğazdan keserek okula verdiği paralarında bir bölümünün İl Mili Eğitim müdürlükleri tarafından hiç yere kendilerine pay almasına mı kıssın, devletin yaptırdığı veyahut Hayır Severlerin Yaptırdığı okuluna bakmamasından doğan ezikliği küçücük çocuğunun bu sorunlar altında diğer çocuklar karşısında ezilip kendisini soyutlamasına mı yansın.
HELE BİR DE AYNI OKULDA BİRDEN FAZLA ÇOCUGU OKUYOR İSE VAY HALİNE VELİNİN.
Evet Saygıdeğer okurlar, bu satırları okurken kendinizin de aynı düşünceler içerisinde olduğunuz kanaatine varır gibiyim.

Buradan sayın üst düzey yetkililerine sesleniyorum. Her dalda eğitime destek gören, her vergili olayda eğitime vergi akışı yapılan bir ülkede bu muammaların yaşanması hangi akla ve mantığa girer bilemem ama şu bir gerçektir ki Eğitime özellikle okullara ayrılan bütçe yetersiz ve dengesiz.Dengesiz derken 3 derslikli okula da aynı bütçe 40 derslikli okula da aynı bütçe.Gel de çık işin içinden.Tam bir muamma.

Saygılarımla.

Şakir Hakan GÜKŞEN

24.10.2008

 
Toplam blog
: 84
: 2161
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Sağlık sektöründe toplum sağlığı teknisyeni olarak çalışmaktayım. Yüksek okul mezunuyum. Konuşmay..