Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '14

 
Kategori
Güncel
 

İlk seçim, ilk hile

İlk seçim, ilk hile
 

Görsel alıntı


İslâm âleminde ilk seçim ve seçim kurulu, Dört halife zamanında HZ. Ebubekir’in halife seçilmesiyle başladı. İlk seçim hilesi ise Muaviyenin hakemi tarafından Hz. Ali’nin halifeliğinin düşürülmesiyle zuhur etti.

İşte o günden beri devam eden seçim hataları, günümüzde artık açık, seçik hilelerle, tehditlerle, şaibelerle yapılmaktadır. Hiçbir dönemde seçim sonuçlarına bu kadar itirazlar yapılmamıştı.

Hiçbir dönemde sandık başkan ve üyelerinin dikkatsizliği, özensizliği, korkuları, keyfi tutum ve davranışları İlçe Seçim kurulu, İl seçim kurulu Başkan ve üyelerini böyle olumsuz yönde meşgul etmemişti.

Yine hiçbir dönemde iki önemli yayın kuruluşun seçim sonuçlarını  böyle taraflı yayın ve bilgi kirliliği içinde açkladığı görülmemişti.  

Bidayette yazmıştım, her çirkinliği, yanlışı ve olumsuzu sadece hata diye kabul edersek suçun adını ve tarifini unuturuz.   

Sandık başkanı ve diğer görevliler sözlü ve yazılı beyanda bulunuyor ” Tehdit edildik”, kimler tarafından ve neden tehdit edildikleri konusunda fazla açıklama yok.

Bir İlde seçim torbalarının bulunduğu odasını kilitleyip ihtiyaç molasına çıkan yetkilinin oda kapısı görevli tarafından anahtarla açılıp meçhul kişi aniden içeriye girip seçim torbasını omzuna alarak hızla dışarı çıkıyor,

İnsanların bilerek, isteyerek, planlı, ve programlı suç işledikleri bir dönemde zavallı kedinin suçlanması inandırıcılıktan uzak aynı zamanda alay konusu oluyor.

Boş oy pusulasını seçmene verip oyunu X Partiye ver diyen görevlinin yanındaki diğer görevlilerin acaba rüya' mı, Hülya' mı  görüyorlardı diye insan düşünmeden edemiyor. 

Mevcut gücüne, yeryüzünde var olan diğer tüm güçleri katıp seçimi kazandım açıklaması ne kadar doğru kabul edilebilir. Bu olanların birçoğu yayın sitelerinde görüntüleriyle seyredilmektedir.     

İLK SEÇİM, İLK HİLE:  

İslam âleminde ilk seçim kurulu ile Hz. Ebubekir halife olmuştur. Daha sonra Hz. Ömer, ondan sonra Hz. Osman ve daha sonra Hz. Ali aynı şekilde seçim kurulu ile halife olmuşlardır. Muaviyelerin hakemi tarafından yapılan hile ile Hz. Ali'nin halifeliği düşürülmüştür.

BİRİNCİ HALİFE HZ. EBUBEKİR DÖNEMİ:  Seçimle göreve gelen ilk halifedir. Onun döneminde yalancı peygamberler sorunu çözümlendi. Dini ve siyasi birlik onun döneminde sağlandı. Kuran ayetleri toplatılıp kitap haline getirildi. Ayetler birleştirildi ihtilaflar giderildi.

Arap yarımadasında, dinsel ve siyasal birlik sağlandı. Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik korundu. İslâm’ı yaymak üzere Bizans ve Sasani üzerine Müslüman orduları gönderildi. Arabistan dışına ilk ordu seferini bu dönemde başlatılmış oldu.

İKİNCİ HALİFE HZ. ÖMER DÖNEMİ:  Hz. Ebubekir’den sonra seçimle göreve başlayan  ikinci halifedir. Hz. Ömer Kudüs’ün fethinden sonra “ Mescid’ül Aksa “ ismiyle ilk cami yapıldı. Suriye, Mısır, İran bu dönemde fethedildi. Mısır’da Fustat ( Kahire ) şehrinde ilk kültür ve sanat merkezi kuruldu.

Bu dönemde Müslümanlar ile Türklerin sınır komşusu olmalarına ortam hazırlandı. Türk, Arap ilişkileri bu dönemde başladı. İslâm orduları tarafından Asya’dan, Horasana, Kafkaslara, Afrika ve Libya’ya kadar ülkeler fethedildi.

Devletin sınırları genişleyince devlet teşkilatı yeniden düzenlendi. Merkezi yönetimin gücünü artırmak için yönetim birimlerine ( Eyaletlere ) ayrıldı. Düzenli kara ordusu bu dönemde kuruldu. Orduda karargâhlar oluşturuldu. Askeri divan, Devlet hazinesi, Adalet teşkilatı, Posta teşkilatı bu dönemde kuruldu. Hicri takvim başlangıcına bu dönemde geçildi. Ticaretin kolaylaştırılması için para basımına bu dönem başlandı. Devletin örgütlenmesi bu dönemde gelişti. 

ÜÇÜNCÜ HALİFE HZ. OSMAN DÖNEMİ:  Hz. Ömer’den sonra  seçimle halifelik görevine seksen yaşında başlayan Hz. Osman Halim ve Salim bir kişiliğe sahip olması nedeniyle  yönetime tam hâkim olamadı. İlk bu dönemde Müslüman Araplar ile Türkler arasında mücadele başladı.

Rusların İslamlaştırılması engellendi. Trablusgarb ( Libya ) ve Tunus fethedildi. İlk İslam donanması kuruldu, Kıbrıs fethedildi. Kuran-ı Kerim çoğaltılarak illere gönderildi. Yönetim ve hukuk Kuran-a dayandığı için ülke içinde birlik sağlanmış oldu.

Bu dönemde Emevi soyundan olan kişilerin önemli görevlere getirilmesi toplumda tepki ile karşılandı. Soy taraftarlığı yeniden gündeme geldi. İsyan sonucunda Hz. Osman öldürüldü.  

DÖRDÜNCÜ HALİFE HZ. ALİ DÖNEMİ:  Devlet otoritesinin en çok zayıfladığı ve parçalandığı bir zamanda seçimle halife oldu. Halifeliği, Emevi soyundan gelen Muaviye, Talha, Zübeyr ve Ayşe taraftarları tanımadı.

Bu durum iç savaşlara sebep olurken “ Halifelik sorununu “ başladı. Hz. Ayşe, Talha, Zübeyr ile yapılan savaşı Hz. Ali kazanmıştı. Cemal savaşı, Müslümanlar arasında yapılan ilk savaştır. Bu savaşta Küfe başkent yapılmıştır. Müslümanlar arasında ilk ayrılık bu dönemde başlamıştır.

Sıffin savaşının galibini belirlemek için Hakemler tespit edildi. Hz. Ali ( Musa El Eşari’ yi ) Muaviye ise ( Amr-ibn’ül As’ı) hakem seçtiler. Muaviyenin hakemi hile ile Hz. Ali’nin halifeliğini ele geçirerek Muaviye’yi halife tayin etti. Hakemlerin bu hileli olayı ile dört halife dönemi sona ermiş oldu.

Dört halife dönemi fetihlerle birlikte en çok yoğun geçen bir dönemdir. Sonuç itibariyle ilk seçimle başa gelme dönemi, ilk hileli seçimle halife değiştirme  bu dönemde başlamış ve günümüze sirayet etmiştir.

Evet, onlar  seçimle halife oldular. Müslümanlığın yayılmasını başardılar. İslam devleti eyaletlerini genişlettiler. Toplumu birleştirdiler. Onlar Kuran-ı rehber aldılar. Fetih üstüne başarılı fetihler yaptılar. Yalanlara, hilelere  de hedef oldular, lakin hiçbir zaman saltanat hayatı sürmediler.

Günümüzde ise olaylar, davranışlar, yalanlar ve hileler öyle ahval'e geldi ki İnsanlar buğdayın değirmende öğütüldüğüne bile inanmıyorlar. 

Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN                                                                            

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..