Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '12

 
Kategori
Sinema
 

İlk sinema filmini çekeceklere öğütlerim

İlk sinema filmini çekeceklere öğütlerim
 

Promental Prodüksiyon


Eğer sinema filmi yapma aşkı ile yanıp tutuşuyorsanız, düşük bir bütçeniz varsa ve bu konuda da ısrarlı iseniz aşağıda birkaç madde de sıralamış olduğum tecrübelerimi dikkata almanızı tavsiye derim.

1- İlk önce, filminiz için yaklaşık bütçenizi ( cebinizdeki nakit parayı ) gözden geçirin. Çünkü sonradan geleceğini yada biryerlerden bulabileceğinizi düşündüğünüz paraların %90'ı size gelmeyecektir.

2- Bütçenize ve elinizdeki imkanlara uygun bir senaryoyu filme çekmeyi düşünün. Ya da ona uygun bir senaryo yazın veya yazılmış olanlardan temin edin.

3- İlk filminizde kendinizi hemen büyük bir yönetmen oluyorum sanmayın, bütün iyi oyuncuların canı gönülden filminizde yer alacağını düşünmeniz de en büyük hatanız olacaktır. İnsanları filminizde oynamalarına yada kamera arkasında görev almalarına ikna etmek sizin en zor işlerinizden birisi olacaktır. Çünkü ilk filminiz, hiçbir referansınız yok, tümü ile kapalı bir kutusunuz.

4- Senaryonuzu iyi etüd edin. Ön çalışmalarınızı çok iyi yapın. Konuya uygun, mekan ve oyuncu seçimleri sizi bu filminizde kurtaracak en önemli şey olacaktır. En iyi oyuncu, film boyunca uyumlu çalışabileceğiniz ve filmin sonuna kadar setinizde olacak oyuncudur. Dünya'nın en iyi oyuncusu bile olsa, setinizde bulunmayan yada terk eden oyuncunun size bir faydası yoktur.

5- Bütçenize ve senaryonuza uygun film ekipmanları seçin. Pahallı olan herşey, illa iyi olandır ya da onlar omazsa asla film olmaz anlamına gelmez. Elde edemediğiniz bazı ekipmanlar yerine, benzer işi görebilecek ucuz ve uygun çözüm yolları düşünün.

6- Kendinize kamera arkasında uyumlu çalışabileceğiniz uyumlu ve küçük bir ekip kurun. Sonuçta bu ilk filminiz. Bir ekibi yönetmek kolay iş değildir. Hele ki uzun bir çekim süreci boyunca, yolun sonuna kadar aynı insanlarla devam edebilmek, apayrı bir başarıdır.

7- Eğer sağlam bir ekip kurmuşsanız, uyumlu çalışabileceğiniz oyuncularınız da varsa, daha çekimlere başlamadan, işin yarısını bitirmişsiniz demektir.

8- Eğer kendinize ait plato hazırlayacak ya da kiralayacak kadar büyük bir bütçeniz yoksa, filminizin konusunun geçeceği mekanları rahat çalışabileceğiniz yerlerden seçmeye özen gösterin. ( Arkadaşlarınızın evleri ya da onlara ait diğer mekanlar gibi )

9- Çekimler başlamadan önce, kendinize güzel bir çekim programı çizergesi hazırlayın. çekimler boyunca da, olabildiğince o çizergeye sadık kalmaya çalışın. Bu size hem hız hemde devamlılık açısından büyük kolaylık sağlayacaktır.

10- Senaryonuzun görüntüye nasıl aktarıldığı, ışığı, kostümleri, oyuncuları, devamlılığı nasıl sağlayacağınız tamamiyle sizin ( yani yönetmenin ) becerisine kalmıştır. Teknik konularla ilgili bazı önemli bilgileri başka bir bölüm altında anlatmayı düşünüyorum.

11- Herşeyden önce şunu kesinlikle unutmayınız ki, siz bir "YÖNETMEN"siniz. Setin tek hakimi siz olmalısınız. son kararları her zaman siz vermelisiniz. Asla kararlarınızda tereddüte yer vermemelisiniz.

12- Tüm çekimleri tamamladığınızda, işinizin bittiğini asla düşünmeyin. Bir diğer maceranızda bundan sonra başlamaktadır. Filminizin kurgusu, sesleri, müzik seçimleri, en az çekimleriniz kadar önemli şeylerdir. Sinema filmi herşeyi ile bir bütündür. Ve bence bir YÖNETMEN, filmin her aşamasında, filminin başında bulunmak zorundadır.

 

Hala filminizi çekmeye kararlıysanız, önce derin bir nefes alın, bu işin düşündüğünüz kadar kolay birşey olmadığını asla unutmayın. Kararlı olun, her türlü zorluğa ve engele rağmen filminizi tamamlayın. Dünya'nın en büyün prodüksiyonunu yapsanız bile, hiç kimse yarım kalmış bir işi takdir etmez. Bu yüzden herşeyi, herkesi bir yana birakıp filminizi tamamlamaya çalışın.

 
Toplam blog
: 17
: 501
Kayıt tarihi
: 08.07.10
 
 

Yasamanın ve varolmanın en güzel kanıtı olan ALLAH'ın yeryüzündeki en güzel yansımasıyım... İdeal..