Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '07

 
Kategori
Felsefe
 

İlk terörist Adem miydi?

İlk terörist Adem miydi?
 

Adem asiydi

Yaratılış efsanesinde ilk insan çamurdan yapılmıştı. Çamura bulanmışlığın bu aşağılanması toplumsal felsefemizde ve insan ilişkilerimizdeki yerini alırken bir şeyi tarih hiç unutmamıştı; ilk isyancıyı. Yaygın ifadeyle “Teröristi “ . Yani Ademi.

Yaşamın başlangıcıyla yaratılanların sadece cennette iç içe yaşamaları söz konusuyken, çamurdan yaratılmış ademin diğer nurdan yaratılmışlar arasında rahatsızlığı gittikçe artarken kendine yoldaş olsun diye kendi öz kaburga kemiğinden yaratılan Havva’yı yanına alarak Cennette zevk-ü sefa sürmek varken güzel şeylerin albenili tatların keşfine çıkması da ayrı bir keyif. Süreç yaşamın renklendirilmesi keyiflerin katmerleşmesi süreciyse nerede kaldı monotonluğa boyun eğmek.

İşte Adem de tamda bu noktada isyana baş vurarak yasaklanmış tatlara ve zevklere yelken açmanın keyfine kapılıp isyan bayrağını dalgalandırıyor. Oysa bu isyan kötülüğü isteyen, yanlışa meyleden yada hataya heveslenen bir isyan değil kazanmaya ve onurluca yaşamaya gönül koymanın isyanıdır. Hatta kazanmayı kafaya koymuş kaybetmeyi hiçe saymanın getirdiği cesaretten doğan hataya meyilsiz yanlışa gönülsüz bir isyandır.

Teslimiyeti hiçe sayan, öndersiz, rehbersiz hatta örneksiz bir isyanın elebaşıdır. Yanında can yoldaşı önünde kazanmanın keyifli albenisiyle yola çıkmış, hiçbir övgünün ayartamadığı bir ruh haliyle, bencilliği hiçe sayan mutluluğa kulaç atan bir delikanlıydı.

Başarıların ve zaferin insan ruhundaki okşamalarına boyun eğip, mağrurlanmanın boş girdabına kapılmamış, hatta günah girdabıyla rahmet ve şefaatten uzak düşme riskini göze alabilen isyankar ruhların önderi olmayı beceren yegane kişiliktir.

Belki de Havva’ya olan aşkı bütün bunları göze almayı olası kılacak kadar güçlü bir asiydi. Sınanmış aşkların naylon olabileceğini; ta... o zamanda hissedebilen yegane aşıktı. Aşkın uzaklığının ve ayrılığının fırdöndüsünde yaşanılası olmayan dünya tuzaklarından bihaber, albenisiz duygularını önemseyen bir yiğittir. Yiğitliğin kitabındaki teröristlik babında yeni ve güzel şeylere ilk adım atmak varsa yaşasın ilk adımı atanlar! Yaşasın.... Adem ile Havva’nın haklı isyanı...!!!

 
Toplam blog
: 45
: 1344
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Düşünmeyi ve yazmayı çok severim. Yaşama ilişkin çelişkileri görmekte ısrarlıyımdır. Muhalif olmaya ..