Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '06

 
Kategori
Uzay
 

İlk türk astronotu uzaya ne zaman gidecek?

Bir Türk’ün uzaya gitmesi için 2 yol var:
Bir: Özel girişim. İki: Devlet desteği.
Şaşırtıcı bir biçimde her ikisi için de harekete geçilmiş durumda:

Denizlili tekstilci Osman Nuri Sözkesen, 2008’de uzaya ilk yolcusunu gönderecek olan uzay turizmi programı için, 200.000 dolar civarında bir para ödeyerek sıraya girdi. Program her uçuş için için 8’er kişilik yer kapsıyor.

Genelkurmay NASA ile bir anlaşma imzaladı. 2008’den itibaren Türk pilotları uzaya gitme eğitimi için NASA’ya gönderilecek. 2015’ten itibaren Türk astronotları uzay programına dahil edilecek. 2020’ye doğru da ilk Türk’ün uzaya çıkması umuluyor.

Gelelim sorunlarımıza:

İlk uzay turistleri 20 milyon dolar gibi astronomik bir ücret ödediler. Bu yetmedi, zor bir tıpsal sınavdan geçtiler ki geçemeyen epeyi kişi oldu. Onun üzerine de 2 yıl özel eğitim gördüler. Bizim tekstilcinin bu aşamaları geçmesi ya da ilk Türk uzay şehidi olma ünvanını alması da olası.

Devletin programına gelince: Uluslararası Uzay İstasyonu misyonunu 2012’de tamamlıyor. Uzay mekiği programı ise çoktan iptal edildi, yalnızca biz hala uzaya gidebiliyoruz, telaşından dolayı sürdürülüyor.

(Çin yarışa girdi bile. Japonlar ise 2015’te Ay’da sürekli insan yaşayan bir üs kuracaklarını açıkladılar.)

Bu durumda resmi Türk astronotunun hangi misyonla uzaya gönderileceği yanıtsız bir soru durumunda. Her uçuşun çok miyar dolara mal olduğunu da ekleyelim. Bir olasılık Türkiye Cumhuriyeti uçuşun parasını öder ve uçuş öyle gerçekleşir.

15 milyon dolara mal olacak ilk Türk özel uydusu için gerekli destek bulunduğuna göre, ilk Türk astronotu için de gereken ortam er geç yaratılcaktır.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..