Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '12

 
Kategori
Futbol
 

İlk yarı değerlendirmeleri -Galatasaray-

Galatasaray’ın ilk yarısı mercek altına alınıp, hem gösterilen performanslar hem de rakamlar incelendiğinde ortaya çıkan sonuç şu: daha iyisi olabilir.

 

Son şampiyonun bu sene eksiklerini kapatarak, geçtiğimiz sezona oranla daha iyi bir performans göstermesi, kısaca “üzerine koyması” bekleniyordu ancak Galatasaray’ın mevcut görüntüsü beklentileri karşılamaktan uzak kaldı; sezonun ilk yarısı lider tamamlansa dahi.

Galatasaray için genel anlamda başarısız demek zor fakat sarı kırmızılıların geçen senenin aynı dönemine göre dört puan daha az topladığını ve sergilenen futbol açısından bu farkın olumsuz anlamda biraz daha fazla olduğunu göz ardı etmemek gerek. Hatta tüm bunların sezon başında yapılan Hamit, Amrabat, Burak, Umut ve Dany gibi önemli ve maliyetli takviyelere karşın olması Fatih Terim ve öğrencileri adına işlerin sezonun ilk yarısında çok iyi gitmediğini gösteriyor.

Yaşanan bu olumsuzlukların en büyük nedeni bireysel performans düşüklükleri oldu. Zira Selçuk, Melo, Eboue, Hamit, Amrabat, Engin, Emre ve Hakan Balta gibi isimlerin önceki dönemlere kıyasla beklenen performansı gösterememeleri Galatasaray’ın sezonun ilk yarısındaki inişli çıkışlı grafiğinin ana nedeniydi. Bu isimler arasında Selçuk ve Melo’yu ayrı bir yere koymak lazım çünkü diğer isimlerin performansları genel anlamda sadece bulundukları bölge için belirleyici olurken Selçuk ve Melo’nun ortaya koyduğu futbol, oynadıkları mevki itibariyle, Muslera’dan Burak’a kadar takımın tamamını birebir etkiliyor.

Selçuk ve Melo ikilisini geçen seneye kıyasla bu sezon daha az rakibi bozar, daha az gol pası verir, rakip fileleri daha az havalandırır; kısaca geçen sezonu mumla aratır gördük. Bu performans farkının rakamlara yansıması da geçtiğimiz sezonun tamamında toplam 25 gol ve 16 gol pasıyla oynayan bu ikilinin bu sezonun ilk yarısında toplamda 3 gol ve beş gol pasında kalması oldu.

Sarı kırmızılılarda tablo bu denli olumsuzken bu olumsuzluğun maç sonuçlarına olduğu gibi yansımamasının en büyük nedeni sezonun ilk yarısında üst düzey performans gösteren Burak, Umut, Dany, Semih ve Yekta gibi isimlerdi. Bu oyuncular arasında da Umut ve Burak’ı; özellikle de Burak’ı ayrı bir kefeye koymak gerekiyor. Zira sadece ligde değil Şampiyonlar Ligi’nde de çok üst düzey bir performans gösteren Burak, belli ki geçmişteki kötü tecrübelerinden çok iyi dersler çıkarmış, başta Şenol Güneş olmak üzere hocalarından çok iyi faydalanmış, eksiklerini tespit edip onların üstesinden gelmek için çaba göstermiş ve bu uğurda başarılı olmuş. Nitekim Burak bugün altın çağını yaşıyor ve Türk Futbolu’nun olası ihracat listesinin en üst sıralarında yer alıyor.  

Avrupa

Galatasaray’ın sezonun ilk yarısındaki Avrupa macerası, iki sahneli ve iki sahnesi de birbirinden apayrı olan ama mutlu sonla biten bir tiyatro oyunu gibiydi. İlk perde sonunda seyirciler adeta salonu terk etmek üzereydi ve onları tatmin edebilmek için oyuncuların ikinci bölümde her şeyden önce üst düzey bir performansa ve biraz da şansa ihtiyaç vardı ki bu iki unsurun birleşmesi salonu oyuncuların mutlu, yönetmenin gururlu ve seyircilerin de memnun terk etmesini sağladı.

Son on altıda karşılaşılacak rakibin olası rakipler içindeki en makul takım olması elbette çeyrek final biletinin alındığı anlamına gelmiyor ancak Schalke 04 en azından Galatasaray’ın iyi oynadığı takdirde eleyebileceği bir takım.    

Bundan sonrası

Galatasaray’ın ilk yarısı mercek altına alınıp, hem gösterilen performanslar hem de rakamlar incelendiğinde ortaya çıkan sonuç şu: daha iyisi olabilir.

Sarı kırmızılıların ilk yarı sonu itibariyle tehlike sinyallerini almış, eksiklikleri tespit etmiş ve alternatif çözümler üzerinde düşünmüş olmaları gerekiyor. Daha iyisini yapabilmek için mevcut oyunculardan bekleneni veremeyenlerin viteslerini yükseltmeleri, takımlarını sırtlayanların da düşürmemeleri şart. Aksi takdirde sezonun ilk yarısındaki performans ikinci dönem için Avrupa’da ve Türkiye’de belirlenen hedefleri için yeterli olmayabilir.

 

can.nizamoglu@gmail.com

https://twitter.com/_acn_

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..