Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

İlk Yerli Uydu Göktürk-2 Bugün Fırlatılıyor

İlk Yerli Uydu Göktürk-2 Bugün Fırlatılıyor
 

Hadi bakalım selametle...


 

Artık evrende milli bir uydumuz olacak.

Bugün itibari ile uzay saflarını şereflendirecek Göktürk-2 adını altın harflerle yazdıracak tarih sayfalarına.

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2, bugün Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderiliyor.

"19 Aralık'ta gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin'deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başlayacak. Canlı yayınla Ankara'dan da izlenecek fırlatma nedeniyle ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK UZAY'da yapılacak törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen Göktürk-2, bugün Türkiye saatiyle 18.12.52'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden yolculuğuna başlayacak. Fırlatma sırasında Çin'deki üs ile Ankara ve Norveç'teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleri canlı bağlantı sağlayacak.

Göktürk-2 nedir bir bakalım:

“GÖKTÜRK-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uydu görüntü ihtiyaçları ile diğer kamu kurum ve kuruluşların gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve yeteneklerle karşılanması hedeflenmektedir.

Tedarik Makamı’nın MSB AR-GE olduğu TÜBİTAK UZAY – TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından gerçekleştirilecek ve sistem seviyesindeki tüm sorumluluklar İş Ortaklığı’na ait olacaktır.

  • Ülkenin mevcut alt yapı imkan ve kabiliyetleri azami ölçüde kullanılacaktır.
  • GÖKTÜRK-2 Projesi, uydu tasarım, üretim, entegrasyon, test ve yazılım konularında; tesis, techizat ve personel alt yapısının oluşturulması ve müteakip uydu ihtiyaçlarının milli imkanlar ile karşılanması yolundaki ilk adımdır.
  • Sistem seviyesinde tüm sorumluluk TÜBİTAK UZAY – TUSAŞ İş Ortaklığı’na aittir.
  • GÖKTÜRK-2. TÜBİTAK KAYNAKLARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK İL MİLLİ GÖZLEM UYDUSUDUR.
  • Projenin Adı:
    2.5 m Çözünürlüklü Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Uydusu Geliştirme Projesi (GÖKTÜRK-2)
  • Projenin Amacı:
    GÖKTÜRK-2 Projesi, uydu tasarım, üretim, entegrasyon, test ve yazılım konularında; tesis, teçhizat ve personel alt yapısının oluşturulması ve müteakip uydu ihtiyaçlarının milli imkanlar ile karşılanması yolundaki ilk adımdır.
  • Göktürk-2 Projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uydu görüntü ihtiyaçları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve kabiliyetlerle karşılanması hedeflenmektedir.
  • Projenin Mevcut Durumu:
    TÜBİTAK kaynaklarıyla desteklenecek olan, GÖKTÜRK-2 projesine ait Proje Destekleme Sözleşmesi, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK Başkanlığı ve TÜBİTAK UZAY – TAİ İş ortaklığı arasında 13 Nisan 2007 tarihinde imzalanmış ve 01 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğü girmiştir.
  • Ülkenin mevcut imkan ve kabiliyetlerinin azami ölçüde kullanılacağı GÖKTÜRK-2 Projesi, TÜBİTAK UZAY –TAİ İş Ortaklığı tarafından gerçekleştirilecek, sistem seviyesindeki tüm sorumluluklar İş Ortaklığına ait olacaktır.

GÖKTÜRK-2 Teknik Özellikleri :

Yörünge

Güneş Eş zamanlı Yörünge

Yörünge Yüksekliği

~ 700 km

Dünya Çevresindeki Tur Süresi

~ 98 dakika

Günlük Yer İstasyonu Temas Süresi

~ 40 dakika (gündüz+gece)

Dünyanın Her Yerinden Görüntü Alma

 

Gerçek Zamanlı Görüntü Aktarma

 

Uydu Kütlesi

<409>

Görüntü Depolama Kapasitesi

>15 Gbit

Çözünürlük

2,5 m

Savunma ve kalkınma alanlarında önemli ihtiyaçlara cevap verecek uydu, dünyadan 686 kilometre yükseklikte konumlanacak. Fırlatmadan sonra ilk sinyal, Ankara'dan 21.25'te alınacak. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi sağlık bilgilerinin akışı başlayacak. Ardından milli uçuş bilgisayarı Bilge açılarak, uydunun roketten ayrılması sırasında oluşan takla hareketi gönderilen komutlarla durdurulacak.

Uydu üç eksende kontrol edilerek, dünya üzerinde istenen noktalara bakması sağlanacak. Daha sonra güneş panelleri teker teker açılarak uydunun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi üretilecek. İlk görüntülerin 25-30 Aralık arasında indirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin ilk milli yer gözlem uydusu ile ilgili soruları yanıtlayan TUSAŞ Uzay Sistemleri Başkanı İbrahim Keskiner, Göktürk 2'den elde edilecek görüntülerin, askeri alanda istihbarat, sivil alanlarda ise tarımsal ürün analizleri, rekolte tahminleri, zirai mücadele, çevre kirliliği, doğal afet hasarlarının değerlendirilmesi gibi alanlarda kullanılacağını söyledi.

Keskiner, ayrıca erozyon riski olan bölgelerin tespiti, şehir planlaması, haritacılık ve kaçak yapı tespitinde de görüntülerden yararlanılacağını kaydetti. Keskiner, Göktürk 2'nin, istihbarat amaçlı görüntülerin açıktan değil, milli olarak geliştirilen kripto sistemi sayesinde şifrelenerek gönderileceğini söyledi.

Uydu üzerindeki silindirik yapının, 2.5 metre çözünürlükte görüntü almaya imkan sağlayan kamera barındırdığını da belirten Keskiner şu bilgileri verdi: "Bu çözünürlük, yeryüzünde 2.5 metrekarelik bir objenin görülmesine olanak veriyor. Yani alınan görüntülerle karayolundaki bir araç rahatlıkla görülebilir."(tubitak.gov)

Hayırlı olsun.

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..