Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '07

 
Kategori
Felsefe
 

İlkeler, idrak ve otomatizma

İlkeler, idrak ve otomatizma
 

Bir bilginin idrak edilmesi, o bilginin belleğimizde silinmez bir şekilde yer etmesi, ve düşünme sistemimizde kendisiyle ilgili bir mekanizma oluşturmasıdır.

Mekanizma, ne iş icin yapılmışşa sadece yapan, herhangi bir şekilde uyarıldığında veya tetiği çekildiğinde, kısaca, “Klik...Gırrrr” kelimeleriyle ifade edilen işlevini, otomatik ve eksiksiz bir şekilde yapan, bir düzenektir.

Bir Tabancanin Tetik duzenegi, mekanizmanin nasil calistigini cok guzel anlatir. Kazara da olsa Tetik cekildiginde geri donussuz bir eylem baslar, Horoz duser ve silahi atesler. Sonuc istenen/istenmeyen bir yaralama veya olum olabilir.


Biz insanlar, her ne kadar ozgur iradeye sahip varliklar olsak da ayni zamanda mekanizmalara sahip varliklariz. Isin ilginc yani, otomatik calisan bu mekanizmalari ozgur iradelerimizle, kendimiz olustururuz.


Evrensel "ilkeler” dahi, (ki bu ayni zamanda grubumun da ismidir) yanlis islerin yaptirilmasini saglayan mekanizmalarin olusturucusudurlar. Kendimizle tutarli olma adina, inandigimiz ilkelere dusunmeksizin uymamiz, hic istemedigimiz sonuclara yol acabilir. “Hayirseverlik, Yardimlasma, iyilige iyilikle “karsilikta bulunma”, sadece kendini degil baskalarini da “toplumu ve gelecek nesilleri de dusunme”, Cevreyi temiz tutma ve koruma, verdigi sozu tutma ve sozlerine uygun davranma, sozleri ve davranislariyla “tutarli olma” gibi, pek cok ilkemiz, hem iyilige hem de kotuluge hizmet eden mekanizmalar olusturur.

Eger onlari tetikleyen uyaranlarin neye hizmet ettinin FARKINA VARMAZSAK, kendi ilkelerimizle olusturdugumuz mekanizmalarin kurbani olur, istemedigimiz seylere EVET der ve kendi kalemize gol atariz.. Tipki, kendi silahimizin tetigini, kazaen de olsa cektigimizde oldugu gibi.

Bu sebeple Ralph Waldo Emersona ait, “Budalaca bir tutarlilik, kucuk beyinlerin ifritidir/(kandirici seytanidir)” sozu son derece dogrudur.

Sonraki yazimda, sozleri ve davranislariyla “TUTARLI OLMA” ilkesini ve otomatik tutarliligin sebep oldugu bazen komik, bazen uzucu durumlardan ornekler verecegim.

Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..