Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

İlkeler nedir?

Ilkeler insan davranislarinin rehberleridir.
Onlari guvenir bir dost/rehber, Kuzey Yildizi gibi dusunmeliyiz. Degerlerinin, kisisel olarak yukledigimiz oneme bagli olmadigini, saglamliklarini binlerce yildan beri kanitladiklarini bilmeliyiz. Ornegin Hz. Musa’nin 10 emri ve Gotama Sidharta Buddha’nin 5 ilkesi bunlarin en bilinenleridir.

Onem verdigimiz Ilkeler, geleneksel ogretilerde ve yenicag bilgilerinde ortak olan, "Sevgi, adalet, durustluk, olcululuk, alcak gonulluluk, cesaret, sabir, caliskanlik, yalinlik, sadece yakinlarina degil baskalarina da yardim etme, canli ve cansiz varliklara, cevreye zarar vermeme, iskence etmeme" gibi ilkelerdir. Bunlarin dogrulugunu anlayabilmek icin, karsitlari olan, sevgisizlik, nefret, insanlara ve cevreye zarar verme, oldurme, yalan soyleme, sahtekarlik, adaletsizlik, hak yeme, gibi davranislarda bulundugumuz taktir de kendimizin ve dunyanin ne durumda olacagini hayal etmek yeterlidir.

Ilkelerin ne olmadiklarina gelince...

Ilkeler Degerler degildir. Pek cogumuz sirf bir seye deger verdigi icin, ona ulasmanin yasam kalitesini yukseltecegini ve kendisine mutluluk saglayacagini dusunur. Ancak bir hortumcu cetesi de bazi degerleri paylasabilir.. Veya Feodal bir topluluk, onem verdigi degerleri sebebiyle "Tore cinayetlerine" onay verebilir. Bu onlarin evrensel ilkelere uymasini saglamaz. Bu nedenle, Ilkelerimize deger vermek yerine, gunun ve toplumun modasi oldugu icin, degerli bulunan seyleri, yaparak, elde ederek ic huzuru edinmeye calisirsak bu hem kalici hem de evrensel bir yarar saglamaz. Dunyadaki tum dilekler, calismalar ve onlarin sonuclari, eger gecerli ilkelere dayanmiyorsa yasam kalitesini arttiramaz.

Ilkeler uygulama teknikleri de degildir.
Uygulama belirli bir recete ya da eylemdir. Bir durumda ise yarayan bir uygulama bir digerinde etkili olamayabilir. Yasamlarimizda olabilecekleri tahmin edebilmek icin belirli uygulamalara, yapilara ve sistemlere sariliriz.Tabii ki, gelismelerin ortaya cikardigi yeni durumlarda recetelerimiz yetersiz kalir. Ilkelerin gucu, evrensel, zamana bagli olmayan, her zaman gecerli dogrular olmalarinda yatar. Yasamlarimizi ilkelere bagli olarak kavrar ve yasarsak, durumlara cabucak uyum gosterebiliriz.

Ilkeler Din degildir.
Anlam ve dogrularla ilgili oldugu icin, bazilarimiz hemen inandigi din ile baglanti kurmaya calisir. Bazilari ise Tanrinin bir kenara itilip itilmedigini merak eder. Konunun ozu, Cennete gitmek, Nirvana’ya erismek, hic olmeden sonsuz bir bir yasam surmek, hatta bu ilkelerin kaynaklarini bulmak degildir. Yani kuzey yildizinin neden var olduguyla, nasil meydana geldigiyle degil, sadece var olmasiyla ve bizlere bir rehber olusuyla ilgilenecegiz.

Ayrik otu tohumu ekip, hasat zamani Bugday toplayabilir miyiz?
Yasamda ozgur secimlerimiz sebepleri, sebepler de sonuclari olusturur.
Sebeplerin nasil bir sonuca yol acacagini ise Ilahi Yasalar, Evrensel Ilkeler belirler.
Ilke merkezli bir yasam, insana hem ic huzuru verir, hem de onu guclendirerek, gelistirir.
Oldugumuz gibi gorunmenin konforu ise hic bir seye degisilmez:))

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..