Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

İlker Başbuğ neden tutuklandı

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ İnternet Andıcı davası kapsamında ifade vermek üzere geçtiğimiz hafta ifadeye çağrılmıştı. Bilindiği gibi Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ dün gece itibariyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. İlker Başbuğ neden tutuklandı? Başbuğ’u tutuklanmaya götüren süreç nasıl gelişti? Ergenekon sürecinin başlaması ile birlikte görevi yeni devralmış olan Başbuğ çok sancılı dönemler yaşadı. Selefi Büyükanıt’tan görevi aldıktan sonra çok fazla konuşmayacağını açıklamasına rağmen Ergenekon davası kapsamında devam eden 'İnternet Andıcı' ile 'AKP ve Gülen'i Bitirme Planı' soruşturmalarının başlaması, Poyrazköy kazıları gibi gelişmeler karşısında onu sık sık medyaya açıklama yaparken, bazen çok sert mesajlar verirken gördük.

İlker Başbuğ artık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tutuklanan ilk genelkurmay başkanı sıfatını da taşıyor. Kendisi tutuklandıktan sonra cezaevine giderken tek bir cümle söyledi. İlker Başbuğ neden tutuklandı sorularına karşılık Türkiye Cumhuriyeti 26. Genelkurmay Başkanı olarak böyle suçlanmasının kendisine en büyük ceza olduğunu söyledi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ neden tutuklandı? Onu tutuklanmaya kadar götüren süreç aslında görevde odluğu dönemde karargahtaki en yakın arkadaşı emekli orgeneral Hasan Iğsız’ın tutuklanması ile başladı diyebiliriz. Zira yaklaşık beş ay önce İnternet Andıcı davası ve AKP ve Gülen’i bitirme planı olarak bilinen irtica ile mücadele eylem planı davaları birleştirildi. Bu davada Genelkurmay’ın yüzüstü bıraktığı emekli albay Dursun Çiçek ve diğer askerler konuşmaya başlamışlardı zaten. Son olarak görev yaptığı dönemde birlikte çalıştığı tutuklu subay ve generallerin İlker Başbuğ’u işaret etmeye başlaması mahkemenin kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmasına sebep oldu.

Başbuğ, dün 13.00'te Beşiktaş Adliyesi'ne geldi,  AKP ve Gülen'i Bitirme Planı'nın altında imzası bulunan emekli Albay Dursun Çiçek'in, İnternet Andıcı'nın emir komuta zinciri içinde hazırlandığını söylemesiyle başlayan sürecin sonunda tutuklandı. Çiçek, "Sıralı amirler, benim kadar sorumludur." ifadesini kullanmış daha sonra tutuklanan ve İnternet Andıcı belgesinde parafı bulunan tutuklu sanık Hasan Iğsız da İlker Başbuğ'u işaret etmişti.

Bu sürecin sonundan İlker Başbuğ makamının kendisine verdiği güvenle söylediği boru ve kağıt parçası gibi sözlerin ardından astlarının ismini vermesi üzerine darbeye teşebbüs' ve 'terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlarından tutuklandı ve cezaevine gönderildi. 

 
Toplam blog
: 9
: 4038
Kayıt tarihi
: 02.02.11
 
 

1980 İstanbul doğumluyum. Üniversite eğitimimi 1997-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İkti..