Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '08

 
Kategori
Eğitim
 

İlköğretim, okuma yazma 1

İlköğretim, okuma yazma 1
 

Belli yaş üstünde olanlar iyi hatırlar; Alfabe adı altında, okuma yazma kitabı vardı. Orada bulunan bir metin, ''Uyu uyu, yat, uyu.'' Epeyce sonraları , yani uyandığımızı sandığımız andan itibaren söz konusu metin, çok eleştirildi. Metin ve kitap kaldırıldı, okuma yazma sistemi değişti. ''Tümden parçalara'' öğretim tekniğine geçildi. Eski sistem yerden yere vuruldu. Özellikle herkesin ağzındaki yukarıdaki, ‘uyu’ metniydi. Bu gün hala eleştirilir. Herkes panik içinde, ''Vay anasını yıllarca bizi uyutmuşlar.'' şeklinde düşünür. Tüm uykular, tüm tembellikler, ''Uyu uyu, yat uyu.'' sözlerine suç olarak yüklenir. En azından bu satırları okuyan herkes bunu duymuştur.

Şimdi gelelim, bu güne ;

İlköğretim, adı üstünde insanın Temel eğitimi aldığı ortamdır. Yani, insanın, insan olarak yetişmesi, kendine, ailesine, içinde yaşadığı topluma , ülkesine, insanlığa yararlı olabilmesi için gösterilen çaba ve gayretler bütünüdür. Her şeyden önce, ÖĞRETMEN, öğretmen olarak bunun yüksek bilinci ve şuuru içindedir. Çünkü elindeki insandır. En çıkarcı bir düşünce ile, o insanın iyi yetişmesi veya kötü yetişmesi, eninde sonunda o öğretmeni veya onun neslini etkileyebilir. Sadece vicdanı ile değil, böyle bir felsefeyi benimsemiş öğretmen başarılıdır.

Üç yıldır, okuma yazma öğretiminde harfler artık tek tek, bitişik el yazısı ile veriliyor, ‘parçadan bütüne.’ Bunun için ders kitapları yenilendi. Üç yıldır, aynı ders kitapları izleniyor.

İlk okuma yazma kitabında , 'Ç' harfinin çağrıştırdığı sesler; iç, açı, çiçek, çık, Çetin, çarşı, üç, çeşme, açık, çilek, seç, çember, olarak verilmiş.

Burada en büyük eksiklik ne biliyor musunuz? ÇALIŞ. sözcüğü, tıpkı ‘B’ harfi için verilen sesler bölümünde, ‘BAŞAR’ sözcüğünün olmadığı gibi. Üstelik bu sözcüklerin başına birer ‘çok’ ilavesi yapılmalı değil miydi?

Eğitimciler iyi bilir, ‘motive, bilinç altı, koşullanma.vs’.

Bunlar, ''Öküzün altında buzağı aramak.'' değil, ayrıntı hiç değil. Öyle olsaydı yıllardır, ''UYU UYU, yat, UYU.'' belleklerde tazeliğini korur muydu? .

Bağlantı , İlköğretim 1, ders kitapları Milliyet blog, Hüseyin Seyfi.

Karakucak, Milliyet blog, Hüseyin Seyfi.

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..