Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '09

 
Kategori
Sınavlar
 

İlköğretim 8. Sınıf SBS ve Tercih Heyecanı

İlköğretim 8. Sınıf SBS ve Tercih Heyecanı
 



Bir milyonun üzerinde ki! anne, baba, kardeş, öğretmen, okul ve dersaneleri de sayarsak; ülkenin dörtte biri nüfusunu dolaysız ilgilendiren bir heyecan fırtınası. 67 öğrencinin 100 sorunun tümünü doğru yanıtladığı ancak; yalnızca 3 kişinin birinciliği paylaştığı, 1 kişinin ikinci ve 4 kişinin de 3. olduğu bir sınav. Haklı gururların yaşandığı ancak; kimi "gurur"ların da yıl içindeki çarpık "ölçme değerlendirme"ler ve kimi öğretmenlerimizin öğrencileri çok iyi tanımamaları ya da tanımakta güçlük çekmeleri gibi affedilemez davranışları yüzünden yaşanmadığı bir sınav. Geçen yıl da "Davranış Puanı"nın olumsuzlukları nedeniyle aynı gururlar yaşanmamıştı. Neyse ki aklı başında bir vatandaşın mahkemeye başvurması sonucu "Davranış Notları" bu yıl baybas edilerek değerlendirme dışı bırakıldı. Haklı gururların yaşanmasına engel "SP"nin (Sınıf Puanı) akibetinin de "Davranış Puanı" akibeti olması dileğimizdir. Çünkü; okullarımızda veli baskıları, idari baskılardan kaynaklı öğretmenlerimizin özgür iradeleri ile gerçek değerlendirme yaptıkları inancını ne yazık ki taşıyamıyoruz.





Tercihlerde nelere dikkat edileceği ile ilgili bazı püf noktalarının farkında olarak geçen yıl ile bu ylın verilerini karşılaştıralım.







Veriler:

2008 2009
OKS OYP
Puan türü: MF-TM Puan türü: OYP
Yerleştirme: 8. sınıf 100/100 Yerleştirme: 7. sınıf 100/40, + 8. sınıf 100/60
Bir önceki yılın verilerini kullnabilme şansı Bir önceki yılın verileri yok denebilir.
Tercih sayısı: 20 Tercih sayısı: 12
263 kişi tüm sorulara doğru yanıt vermiş; 97 birinci 67 kişi tüm sorulara doru yanıt vermiş 3 birinci
Türkiye birincisi il: Burdur Türkiye birincisi il: Burdur


Yukarıdaki veriler değerlendirildiğinde sınav ile ilgili Türkiye genelinde çelişkiler yumağı ile karşıkarşıyayız. Burdur'un haklı grurunu paylaşmamız gerekirken; bu kitlesel başarıyı görmezlikten gelip detay olan birincilere basın ve görsel MEDYA'nın odaklanması çelişkilerden biri.

Geçen yıl daha çok birinci varken standart sapmanın büyüklüğü ile düşen puanlar ve yükselen yerleştirme puanları; görünen o ki bu yıl sadece 3 birinci olmasına rağmen 300 ve altı OYP'si olan yelpazede durum değişmezken; 400 ve yukarı OYP'si olan yelpazede yeleştirmede geçen yıla oranla rahatlama hisedilecektir. Bu nedenle 400 ve altı puanı olanların tercih yaparken önemseyeceği veri, il ve genel sıralamadaki sayısal veri olmalı; yüzdelik dilim yanıltıcı olabilir.

Önemli Uyarı:
Tek puan türü ile tecih yapılacağından;
"Sapla samanı karıştırmamak" için gerken özen gösterilmeli.

Nasıl mı?
Sayısal zekaya sahip olanların "Fen Liselerine" , sosyal zekaya sahip olanların ise "Sosyal Bilimler Liseleri"ne ya da "Anadolu Liseleri" ile "Anadolu Öğretmen Liseleri"ne tercih yapmak suretiyle.

Sayısal zekaya sahip öğrencilerin "Sosyal Bilimler Liseleri"nde", sosyal Zekaya sahip öğrencilerin "Fen Liseleri"nde" heba olmamaları için üçüncü şahısların yersiz beklentilerine olumlu yanıt vermeleri hem kendilerine hem de ülkeye zarar vereceği gibi; kendi kendimizi kandırmaktan daha kötü ne olabilir ki!..

Keşke okullarımız, velilerimiz, öğretmenlerimiz ve bunlara bağlı olarak da öğrencilerimiz "İLKÖĞRETİM OKULLARI"ndaki "YÖNELTME TAVSİYELRİ"ne gerçek anlamda işlerlik kazandırabilseler. O zaman her öğrenci yerleşmesi gereken ortaöğretim okuluna yönlendirilmiş olur ki, hiç kimse yanlış zamanda yanlış yerde olmayacağı ve yeteneğine göre yönleneceği için ortaöğretim okullarımızda yanlış yığılmalara meydan verilmemiş olacağından okullarımız da rahatlar.

Ülkemizin en büyük sıkıntısı, ihtiyaç duyulan alanlara yönelik planlamaların zamanında ve doğru yapılamadığı sıkıntısıdır. Durum böyle olunca da kimse olması gereken yerde değildir.

İlköğretim okullarındaki doğru yönlendirmelerin bu sıkıntıyı azaltacağı şüphe götürmez bir gerçek ise ki öyledir, gelecekte işsizlik azalacağı gibi işgücü mecrasında akarak değerleneceğinden üretim de artacak.

Ülkemize yararlı birey olmak istiyorsak doğru tercih yapalım.


http://www.mehmetkapcak.com/
 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..