Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

İlköğretimde karne kime verilir?

İlköğretimde karne kime verilir?
 

Bir veli olarak, çocuğu okula ya da dershaneye göndermekle görevinizin bittiğini sakın düşünmeyin. Çocuğunuzun öğrenim gördüğü, sınıfı düşünün. Bu sınıfta ortalama 25 öğrenci olduğunu kabul edelim. Bir ders saatinin de ortalama 40 dakika olduğunu düşünelim.

Öğretmenin bir ders saati boyunca bir öğrenciye ayıracağı, süre 2 dakika bile değildir. Öğrencilerin günde 7 saat ders yaptığını düşünürsek, öğretmenin sizin çocuğunuza ayıracağı zaman 14 dakika bile değildir. Buradan çıkarmamız gereken sonuç, öğretmenin sizin çocuğunuzla ilgilenmesi mümkün olmadığıdır. Bu gerçeği hiç aklımızdan çıkarmayalım.

O halde ne yapmalısınız? Çocuğumuzu buna göre yönlendirmelisiniz. Bu ne demek? Çocuğunuzun öğretmeni, sınıfta ders anlatırken dinlemesini sağlayınız. Çocuğu, buna yönlendiriniz. Çocuk okuldan geldiğinde sizin öğrenim düzeyiniz ne olursa olsun, anlatacaklarını anlamasanız bile, çocuğunuza aşağıdaki soruları sorun.

“Bu gün hangi dersleri işlediniz?”

Örneğin o gün, Matematik, Fen Bilgisi, Beden Eğitimi vb. dersleri olsun. Çocuğunuza mutlaka o gün “Matematik dersinde ilk defa duyduğu”, “ilk defa öğrendiği” bir şey olup olmadığını sorun. Olmuşsa anlattırın. Aynı şeyi Fen Bilgisi dersi için de, Beden Eğitimi dersi içinde yapın. Yeni bir şey öğrenmedilerse, eskiden bildiği her hangi bir şeyi daha fazla anlayıp, kavrayıp kavramadığını sorun, anlattırın. Yukarıda da belirttiğim gibi, anlatılanları sizin anlamayabilirsiniz. Bu önemli değil. Bu soru-cevaplar, çocuğun konuyu derste anlamasını sağlayacaktır. Öğrenci konuyu ancak, öğretmenin sınıfta anlattıklarından anlayabilir, kavrayabilir.

Siz, bunun denetimini mutlaka yapın. Sizin en fazla 15 dakikanızı alır, ama öğrencinin her dersi dikkatli dinlemesini sağlar. Okuldan ve öğretmenden daha fazla yararlanmasını sağlar.

Öğrencinizin ayrıca, ödevini yapıp yapmadığını da denetleyiniz.

Unutmayınız ki, özellikle ilköğretimde öğrencinin aldığı karne, çocuğun karnesi değildir. İlköğretimde karne, anne ve babanın çocuğuna eğitimi açısından katkısını gösteren belgedir.

Cuma günü görüşmek üzere…

Paratoner

 
Toplam blog
: 22
: 865
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Lise mezunuyum. Zaman zaman her şeyi kafaya takan zaman zaman hiç bir şeyi kafaya takmayan bir yurtt..