Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '15

 
Kategori
Futbol
 

İlle de her yıl 3 büyükler şampiyon olsun, demek; futbol faşizmidir

İlle de her yıl 3 büyükler şampiyon olsun, demek; futbol faşizmidir
 

Şampiyon olmak isteyen, takımının başına Mustafa Denizli'yi getirsin.


Avrupa'nın en güçlü 6 ülkesi, (Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda); ortak bi karar aldı. Artık birbirleri dışında kalan milli takımlarla, hazırlık maçı yapmayacaklar. Bu, tekelciliktir. Kartelciliktir, Futbol faşizmi yaratmaktır. Yontulmamış Avrupa kibrine, nobran bir kıta ekabirliğine işaret eder. Buna ister "pazarlama kaygısı, büyük takım korumacılığı" deyin, ister " endüstriyel talep, futbolun ticari yönü"... Sonuç değişmez. Yaşanan futbol faşizmidir. Zayıflara karşı güçlüden yana eşitsizlik yaratır. Böyle bi yaklaşım, global pazar paylarıyla parasal kaynakları söz konusu ülkelerin hizmetine sunar. Son yıllarda iletişim ve teknoloji sayesinde yakalanan uluslararası gelişmişlik düzeyi yakınlığını ortadan kaldırır. 30 yıl öncesinin adaletsiz yeşil saha dengelerine döndürür dünyayı.

Aynı şekilde, her yıl ille de 3 büyükler şampiyon olsun, diye tutturmak; yerli futbol faşizmine yol açar. Futbol kısırlaşır. Meşin yuvarlağın rengi solar. Sahaların çimenleri kurur. Rekabeti, heyecanı kaybolur ayak topunun. Yaygınlığı, itibarı, popilaritesi, izlenirliği, kitleselliği geriler top oynamanın. Daha da vicdansızlaşır bu oyunun unsurları. Fırsat eşitliği; sembolikleşir, sıradanlaşır, Ruhunu, kişiliğini yitirir. İstanbul'a hapsedilen meşin yuvarlak, Anadolu'yu sahalardan uzaklaştırır. Futboldan koparır.

Eğer spor, tüm dünya gibi ülkemizde de barışın yayılmasına, ortak sevinçlerin paylaşılmasına imkan sağlayacaksa; göz göre göre futbol faşizmine teslim edemeyiz ülkemizi. Trabzonspor'un, Bursaspor'un, Konyaspor'un şampiyonluğuna ne derece imkan yaratıp, izin verirsek; o kadar kalkınırız. Ne kadar 3 büyüğe mahkum edersek kendimizi, o oranda yerimizde sayarız.

Sözlerim her ne kadar günün futbol realitelerine aykırı gibi gözükse de; ancak bu şekilde çıtamızı yükseltip, çağ atlayabiliriz. Kısır düşüncelerle, statükoyu koruma çabası, sadece geri götürür bizi.

Futbol, çağın değişim hızına uyum sağlamayı ve sürekli saldırmayı emreder. En iyi savunma şekli, hücum etmektir çünkü. Tıpkı gerçek hayatta da olduğu gibi...

 

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..