Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '21

 
Kategori
Halkla İlişkiler
 

İLTİCADA İNSANCIL ÖNERİ

OLAY

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, Suriyeli K.S. Midilli Adasındaki Yunan Mahkemesi tarafından; "40 Yasadışı göçmenin  Yunanistana girmesine yardımcı olduğu" vb gerekçelerle 52 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yunanistan Ege Denizinde mültecilere şiddet uyguladığı için, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden pek çok kez uyarı almıştı.  KAYNAK: Milliyet, 30 Nisan 2021

UYRUK

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 15. Maddesi, "Herkesin uyruklu olmaya hakkı vardır. Kimse keyfi olarak uyruğundan yoksun bırakılamaz.. Kimsenin uyruğunu değiştirme hakkı yadsınamaz" hükmünü taşır.  Uyruk sorununda üç taraf vardır: 1) Uyruğu sözkonusu olan gerçek kişi 2) Kişinin uyruğunda bulunduğu devlet 3) Kişinin iltica etmek istediği devlet.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 14. Maddesi, "Herkesin , zulüm altında başka ülkellere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır" ilkesiyle; vatandaşına zulmeden devleti mazur görerek yaptırımsız bırakmış, kişiye kendi devletinden kaçma hakkı tanımış,  sığınma olanaklarından yararlandırılması için iltica edilmek istenen devleti görevlendirmiştir.  İltica edilmek istenen devletin mülteciler karşısında kendini düzenini koruma hakkını önemsememiştir.

Yunanistan mülteciler karşısında zalim davrandığı için pek çok kez uyarılmakla yetinilmiş, çözüm önerilmemiştir. BM üye milletlerin amiri konumunda değildir.  BM AMİR DEĞİL, HAKEM KURUM OLMALIDIR.  Milletlerin olumlu olumsuz insan hakları sicilini yayınlayarak caydırıcı olabilmelidir.

ÖNERİ

Yunanistan zalim olacağına:

1)İltica talebinde bulunan mülteciyi normal turist gibi karşılayarak asgari yeme içme konaklama, taşıma giderlerini karşılamalı ve derhal faturasıyla birlikte kişiyi uyruğunda bulunduğu devlete iade etmelidir. 

Çünkü, iltica olayına neden olan olayların faili olan devlet, uyruğundaki vatandaşının kefilidir ve borcunu Yunanistana nakten ödemelidir.

2) Anlaşmazlık halinde hukuk yollarına başvurmalıdır.

 

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..