Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İlyasbey Camisi törenlerle açılıyor

İlyasbey Camisi törenlerle açılıyor
 

İLYASBEY  KÜLLİYESİ TÖRENLE KAPILARINI AÇACAK

KÜLTÜR BAKANI GÜNAY, MİLET İLYAS BEY KÜLLİYESİ İÇİN GELİYOR

RESTORASYON ÇALIŞMALARININ TAMAMLANDIĞI TARİHİ İLYAS BEY CAMİSİ BUGÜN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERTUĞRUL GÜNAY’INDA KATILACAĞI TÖRENLE ZİYARETÇİLERLE  BULUŞACAK.

Dünyada ve Türkiye'de gömleklik kumaş tasarımı ve üretiminin önde gelen markalarından Söktaş, kuruluşunun 40. yıldönümünde Anadolu Beylikleri dönemi mimarisinin en nadide eserlerinden biri olan, Milet'teki İlyas Bey Külliyesi'nin restorasyon çalışmalarını tamamladı...

Aydın ili, Didim İlçesi sınırları içinde bulunan Balat Köyü'nde bulunan tarihi İlyas Bey Külliyesinin restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ve bugün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla, SÖKTAŞ YÖNETİM KURULU Başkan Vekilleri Muharrem Kayhan ve Hilmi Kayhan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek törenle kapılarını açacağını duyurdu...

Bugün öğleden sonra İzmir Adnan Menderes Hava Limanına gelecek olan Bakan Günay ve beraberindeki heyet, İlyas Bey Camisini ve külliyeyi restore ettiren Kahyan ailesine ait Söktaş’ı ziyaret edeceği ardından Balat Köyü'ne geçerek saat 14:00 - 16:00 arası düzenlenecek törene katılacağı öğrenildi.

Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu'nun güçlü beyliklerinden Menteşeoğulları'nın ilme ve sanata verdiği değerin en önemli simgelerinden biri olan İlyas Bey Külliyesi, Menteşeoğulları'nın son hükümdarı İlyas Bey tarafından 1404'te yaptırıldı. Külliye; cami, medrese, imaret, çifte hamam, çarşı gibi birimlerden oluşuyor.

SÖKTAŞ, restorasyon projesiyle paralel olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Baha Tanman ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Leyla Kayhan Elbirlik'in editörlüğünde İlyas Bey Külliyesi kitabını da hazırladı.

Kitapta Külliye'nin tarihi ve mimari özelliklerinin yanı sıra Menteşeoğulları'nın ve İlyas Bey'in Batı Anadolu'daki önemine ve etkisine, yenileme kapsamında yapılan çalışmalara geniş yer verildi. Türkiye’de ve dünyada gömleklik kumaş tasarımı ve üretiminin önde gelen markalarından SÖKTAŞ, birinci dereceden arkeolojik sit alanı Milet'te bulunan İlyas Bey Külliyesi'nin restorasyon çalışmalarına beş yıl önce başladı.

Mimar Cengiz Kabaoğlu'nun başkanlığında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarların yer aldığı akademik danışma kurulunun desteğiyle yürütülen onarım ve restorasyon çalışmaları 2011'de tamamlandı... SÖKTAŞ tarafından restore ettirilen ve Avrupa'nın kültürel mirasını korumayı misyon edinen Europa Nostra tarafından "tarihi yapıtların onarımı ve korunması" kategorisinde ödüle layık görülen İlyas Bey Külliyesi şimdi de Halk Ödülü için yarışıyor.

Oylama Europa Nostra'nın http://www.europanostra.org adresindeki web sitesinde 22 Mayıs tarihine kadar devam etti. Avrupa'nın tarihi mirasını korumaya yönelik en iyi projenin halk tarafından seçileceği oylamada aralarında Yunanistan, Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya, Belçika, Portekiz, Hollanda, Danimarka, Norveç, Finlandiya, Litvanya ve Romanya'nın bulunduğu 15 farklı ülkeden 28 proje yarıştı. En çok oyu alarak Halk Ödülü'ne layık görülen proje 1 Haziran'da Lizbon'da yapılacak törende açıklanacak.

İLYASBEY  Külliyesi'nin oylamada birinci olması için Europa Nostra'nın www.europanostra.org adresindeki web sitesinden "Public Choice Awards: vote now" sayfasına girilmesi ve "Miletos Ilyas Bey Complex" adıyla yarışan proje işaretlendikten sonar oy gönderilmesi gerekiyor.

SÖKTAŞ  YÖNETİM KURULU Başkan Vekilleri Muharrem Kayhan ve Hilmi Kayhan, Balat İlyas Bey Külliyesi restorasyon projesinin Europa Nostra tarafından ödüle layık görülmesinden son derece gurur duyduklarını belirterek; "31 ülkeden 226 projenin katıldığı yarışmada ödüle layık görülen 28 projeden biri olduk. Şimdi 1 Haziran'da açıklanacak büyük ödül değerlendirmesinin sonucunu bekliyoruz." açıklamasında bulundular.

İlyasbey Camii Balat'da bulunan ata yadigarından kalma tarihi paha biçilmez bir tarihi eserdir. Onun yıllar sonra büyük imkanlarla paralar harcanarak ayakta durmasını sağlayan saygıdeğer  SÖKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muharrem KAYHAN Ailesinxe ve restorasyondra tüm emeği geçenlere sanatımız ve milli kültür değerlerimiz adına ne kadar TEŞEKKÜR etsek azdır.

İlyasbey Camii'ninin bundan böyle Balat köyünde  boynu eğik kalmayacaktır. O tarihi eserler coğrafyasında büyük ihtişamıyla ebediyen var olacaktır. Çünkü onun mukaddes topraklarında şehitlerimizin, gazilerimizin mübarek kanları vardır. İlyasbey Camii  ulusumuza  ve sevgili  DİDİM ( Yoran- Yenihisar )  halkına ve Balat köyüne hayırlı ve uğurlu olsun diyorum...

Kaynak: 1-  Mavi Didim 2- Söke Ekspres Gazetesi - 25 Mayıs 2012.
 
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..