Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '11

 
Kategori
Kitap
 

İmamı Azam Ebu Hanife

İmamı Azam Ebu Hanife
 

Fotoğraf idefix.com'dan alınmıştır.


Ebu Hanife, Irak’ın büyük şehirlerinden biri olan Küfe’de doğdu. İmamı Azam, Arapça bir unvandır. En büyük imam, en büyük önder anlamına geliyor. Ebu Hanife kısaca “Haniflerin ve hanifliğin babası.”.

 

Ebu Hanife’nin dost olduğu değerler, akıl, ilim ve gayrettir. İmamı Azam Ebu Hanife’nin bazı sözleri:  

 

“Öğrenmeye artık ihtiyacı kalmadığını sanan kendi haline ağlasın.”  

“Eğer Dünya ve ahirette Allah’ın velilerinden maksat bilginler değilse, Allah’ın velisi yok demektir.”  

“Bir gaza elli hacdan daha kıymetlidir.”  

“ ‘Kuran’ın tercümesi yapılamaz.’ demek, ‘Kuran’ın manası yoktur.’ demektir.”  

 

Kitaba gelirsek, bu kitaptan dört halife devrini, Müslümanlara özellikle Hz. Ali taraftarlarına yapılan saldırı ve işkenceleri, Hz. Aişe’nin yaptığı yenilikleri öğreniyoruz. Ayrıca kitapta, Halife Osman’ın peygamberimizin en yakınlarına işkence yapması ve Hz. Ebubekir zamanında bir araya getirilen Kuran’ı altı nüsha halinde yayınladıktan sonra elindeki diğer nüshalarını Peygamber’imizin bazı açıklamalarının bulunmasına rağmen yaktırması gibi pek sık rastlanmayan bilgiler de mevcut.  

 

Hz. Aişe’ye kısaca değinecek olursak, Hz. Aişe peygamberimizin eşi ve Hz. Ebubekir’in kızıdır. Okuma yazma bilmektedir. Aynı zamanda sünnet konusunda en güvenilir kaynaklardan birisidir. İlk hadis eleştirmeni olarak da bilinir. Din konusunda hüküm verirken temel kaynak olarak Kuran’ı alarak kadının horlanmasına karşı çıkmış, kadın haklarının öncülüğünü yapmıştır. Şirk ve cehalet kalıntısı hurafelere karşı çıkmış, bunlarla mücadele etmiştir. Öksüz, yetim, kimsesiz ama zeki çocukları barındırıp eğitme geleneğini başlatan ilk kadın da Hz. Aişe’dir.  

 

İmam-ı Azam da hadisler konusunda titizdi. Bir hadise itibar etmek için onun anlamının Kuran’a ve akla aykırı olmamasını şart koşmuştur. İmam-ı Azam ekolü yani Hanefilik, şarap dışındaki alkollü içkileri sarhoş olmayacak miktarda içmeyi haram saymamaktadır.Evlenmede kadına tam hürriyet tanıyan tek fakih Ebu Hanife’dir. O devirde imkânı olmasına rağmen tek kadınla evlenmiş, tek çocuklu bir insandır. İslam fıkıh tarihinde Kuran’ın başka bir dile yapılmış tercümesiyle namaz kılınabileceğini, ezanın başka bir dile tercüme edilerek okunabileceğini söyleyen ve bunu din adına fetvaya bağlayan ilk fakih yine İmam-ı Azam’dır.  

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; İmam-ı Azam ve ekolünün “Kuran manadan ibarettir ve onun için de tercüme edilebilir ve tercümesiyle namaz kılınabilir.” görüşünü 1300 yıl sonra aynen tekrarlamıştır. Kuran da zaten ne dediğini anlamayanların namaz kılmasını yasaklamış ve “Ne dediğini anlamadan namaz kılanlara lanet olsun!(Maun suresi, 4)” demiştir.  

 

“İnsanlıkta din hakkındaki hisler ve bilgiler her türlü hurafelerden sıyrılarak hakiki ilim ve fenlerin nurlarıyla saf ve mükemmel oluncaya kadar, din oyunu aktörlerine her yerde tesadüf olunacaktır.” GAZİ MUSTAFA KEMAL  

 

Okuduğum, bilgilendiğim bu güzel kitabı sizlerle paylaşmak istedim. Önemli gördüğüm bölümleri not aldım. O kadar uzun bir yazı oldu ki bazı kısımları tekrar çıkardım. Temennim herkesin okuması. Dinimiz İSLAM. Mezhebimiz Hanefi. Ben bu kitaptan çok şey öğrendim. Teşekkürler. Ellerine sağlık Yaşar Nuri Öztürk.  

   

 

 
Toplam blog
: 49
: 816
Kayıt tarihi
: 14.06.07
 
 

Emekli matematik öğretmeniyim. İzmir'de yaşıyorum. Okumayı çok seviyorum. ..